Περιστύλιο

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2013 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:35
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Από τη Νίσυρο για δήμαρχος... Νέας Υόρκης
 
Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
ΣΕ τροχιά δημοτικών εκλογών δεν έχει εισέλθει μόνο η Ελλάδα αλλά και οι ΗΠΑ. Μάλιστα ένας Ελληνοαμερικανός, ο Τζον (Γιάννης) Κατσιματίδης (John CATSimatidis όπως αναγράφουν το επίθετό του τα διαφημιστικά πλακάτ) διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το σημαντικότερο δήμο της υπερδύναμης, τον δήμο της Νέας Υόρκης.
***
Ο Κατσιματίδης ενσαρκώνει το λεγόμενο «αμερικάνικο όνειρο» καθώς γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1948, ταξίδεψε με τους γονείς του από τα Δωδεκάνησα στη Νέα Υόρκη σε ηλικία μόλις 6 μηνών και σε ηλικία 21 ετών άνοιξε το πρώτο ιδιόκτητο (και χωρίς τραπεζικό δανεισμό) μπακάλικο στο Μανχάταν. Σήμερα θεωρείται ο 132ος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes με την περιουσία του (αλυσίδα σουπερμάρκετ, δίκτυο πρατηρίων καυσίμων, ακίνητα – φιλέτα) να εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 4 δισ. δολάρια.
***
Ο Κατσιματίδης έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από – «πρωτότυπες και αξιοσημείωτες» προτάσεις σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Wall Street Journal» – ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η λειτουργία καζίνο στα ξενοδοχεία της πόλης, η προμήθεια ποδηλάτων με τρεις ρόδες για τους Νεοϋρκέζους αστυνομικούς, η τοποθέτηση αστυνομικών σε κάθε γειτονιά αλλά και η δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών σ’ εκείνους που υιοθετούν αδέσποτα.
***
Οι δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη γίνονται τον Νοέμβριο κάθε τέσσερα χρόνια (σταθερά, δεν αλλάζουν...) και ο νυν δήμαρχος, δισεκατομμυριούχος επίσης, Μάικλ Μπλούμπεργκ που εκλέγεται συνεχώς από το 2001 δεν μπορεί να ξαναείναι υποψήφιος επειδή υπάρχει όριο στις τρεις θητείες.
 
Η ΝΔ έρχεται
αντιμέτωπη
με την εκλογική
της βάση
ΜΠΟΡΕΙ η επίσκεψη των στελεχών της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα να μην συγκαταλέγεται στις θεωρούμενες «δύσκολες», η ιστορία έχει δείξει, όμως, ότι καμιά επίσκεψή τους δεν είναι... «ανοιξιάτικος περίπατος στην εξοχή».
***
Για παράδειγμα, ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι η κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο προκαλεί «πονοκέφαλο» και στα τρία κυβερνητικά κόμματα και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία.
Διότι μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να «πέφτουν» στη φορολογία ακινήτων, στο νομοσχέδιο, όμως, αναμένεται να υπάρχουν διατάξεις (όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις) που θα φέρουν ειδικά τη ΝΔ απέναντι σε κοινωνικά στρώματα τα οποία τη στηρίζουν παραδοσιακά και την ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
 ***
Συνεπώς, παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, τις επόμενες ημέρες (αν δεν προκύψει κάτι εντυπωσιακό) αναμένεται να επαναληφθεί το γνώριμο σκηνικό με την κυβέρνηση να βρίσκεται μεταξύ... κοινωνίας και τρόικας (κι αυτή τη φορά τις αντιδράσεις να προέρχονται κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία).
 
Πιο δύσκολη
η διαχείριση
των «παροχών»
από τα μέτρα
ΜΠΟΡΕΙ τα χαμόγελα στο εσωτερικό της κυβέρνησης να αυξάνονται όσο (φαίνεται ότι) βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες, υπάρχουν, πάντως, και κάποιοι που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.
Ο λόγος; Όσο περισσότερο θα βελτιώνεται το κλίμα, συνθήκη απαραίτητη για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι προσδοκίες για παροχές υπό την έννοια της απόσυρσης κάποιων μέτρων (όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση) ή της αποκατάστασης των αδικιών (δεν είναι και λίγες).
***
Η κατάσταση περιπλέκεται γιατί την κυβέρνηση στηρίζουν τρία κόμματα, καθένα εκ των οποίων έχει τη δική του εκλογική βάση, απευθύνεται στο δικό του κοινό κι ως εκ τούτου χαράσσει και υπηρετεί τον δικό του πολιτικό σχεδιασμό.
Προδιαγράφεται, λοιπόν, ως εξαιρετικά πιθανό αν όχι βέβαιο ότι κάθε κυβερνητικό κόμμα θα διεκδικήσει την κατά προτεραιότητα ικανοποίηση αιτημάτων που προέρχονται και αφορούν το δικό του κοινό, ενώ, παράλληλα, δεν αποκλείεται οι τρεις εταίροι να συρθούν σε μια πλειοδοσία παροχών: «δώστε και σ’ αυτούς» θα λέει ο ένας, «γιατί μόνο σ’ αυτούς; Και στους άλλους», θα απαντά δεύτερος, «μόνο στους άλλους; Σ’ όλους», θα υπερθεματίζει ο τρίτος.
***
Φαίνεται, συνεπώς, ότι η πολιτική διαχείριση των (όποιων) παροχών, θα αποδειχθεί πιο δύσκολη από την αντίστοιχη των μέτρων όταν και οι τρεις εταίροι είχαν την ίδια επιχειρηματολογία («σκληρά αλλά αναγκαία», «να μείνουμε στο ευρώ» και τα σχετικά).
 
Όσο «κοκκινίζουν»
τα δάνεια,
τόσο κινδυνεύουν
οι καταθέσεις
ΤΡΕΙΣ «εμφύλιοι» με την έννοια των διαιρετικών τομών είναι ορατοί στην ελληνική κοινωνία.
Ο ένας είναι μεταξύ αυτών που θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και αυτών που θα μείνουν προσκολλημένοι στο «παλαιό καθεστώς» και θα ονειρεύονται «περασμένα μεγαλεία».
Ένας δεύτερος είναι μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων. Ήδη στις δίδυμες εκλογές του 2012 οι άνω των 50 ψήφισαν τελείως διαφορετικά από τους κάτω των 50) θεωρώντας οι μεν και οι δε ότι άλλα κόμματα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Κι ο τρίτος (θα) είναι μεταξύ των καταθετών και των δανειοληπτών καθώς ισχύει πως όσο περισσότερο (και περισσότερα) «κοκκινίζουν» τα δάνεια, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν με «κούρεμα» οι καταθέσεις (το εν λόγω θέμα μπορεί να μην συζητείται τώρα, είναι όμως θέμα χρόνου να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας).
 
Χωρίς χρίσμα
όσοι δήμαρχοι
αντιδράσουν
στις απολύσεις;
Ο χώρος της αυτοδιοίκησης είναι αυτός που θα «σηκώσει» μεγάλο βάρος από τις επικείμενες απολύσεις και μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Δήμαρχοι κυρίως και περιφερειάρχες εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο απολύσεων για την ώρα, ωστόσο η ουσία έγκειται στο αν, πώς και σε ποιο βαθμό θα αντιδράσουν όταν γίνουν οι απολύσεις στους ΟΤΑ με δεδομένο μάλιστα ότι το 2014 είναι η χρονιά των αυτοδιοικητικών εκλογών.
***
Το θέμα απασχολεί όπως είναι προφανές και την κυβέρνηση αλλά και τα επιτελεία των τριών κυβερνητικών κομμάτων καθώς
-αφ’ ενός οι απολύσεις και γενικότερα η αναδιάρθρωση στον δημόσιο τομέα είναι βασικός όρος (εκ των βασικότερων) για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας,
-αφ’ ετέρου δεν θέλουν να «χαρίσουν» δήμους και περιφέρειες στην αντιπολίτευση και να χάσουν έτσι σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.
***
Ως εκ τούτου φαίνεται ότι στα κυβερνητικά κόμματα προκρίνουν την εξής στρατηγική: θα αφήσουν – τους προσκείμενους σ’ αυτά - δημάρχους και περιφερειάρχες να διαφοροποιούνται ή και ν’ αντιδρούν στις απολύσεις έως το σημείο όμως που δεν θα θέτουν ουσιαστικά προσκόμματα στην υλοποίηση των απολύσεων αυτών (το ίδιο άλλωστε έχει γίνει μέχρι τώρα και συνολικά με το μνημόνιο).
Όσον αφορά εκείνους που πιθανόν ξεπεράσουν τα εσκαμμένα, υπάρχει η σκέψη και όλα δείχνουν ότι θα γίνει πράξη, να μην τους δοθεί χρίσμα – όχι με την τυπική έννοια αφού χρίσματα πιθανόν να μην δοθούν ή να δοθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά με την ουσιαστική: να στηρίξουν άλλον υποψήφιο.
 
«Ξέμεινε»
από νομοσχέδια
η Βουλή
ΧΩΡΙΣ νομοσχέδια κύλησαν οι δύο τελευταίες εβδομάδες στη Βουλή, γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση αν όχι τη δυσφορία και αρκετών βουλευτών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα συζητήθηκε η κύρωση δύο μνημονίων κατανόησης της Ελλάδας με άλλες χώρες και η κύρωση μιας δωρεάς σε νοσοκομείο, ενώ την προηγούμενη είχε συζητηθεί μία πρόταση νόμου του ΚΚΕ η οποία δεν είχε λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην επιτροπή, ως εκ τούτου έγινε απλώς συζήτηση χωρίς να ακολουθήσει ψηφοφορία.
***
Ενδεικτικό της ένδειας νομοσχεδίων που υπάρχει είναι και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία επρόκειτο χθες να καταθέσει πρόταση νόμου κι όχι τροπολογία για το αντιρατσιστικό, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε νομοσχέδιο ώστε να ενσωματωθεί αυτή η τροπολογία!
 
Με... ζυμώσεις
και «εξυπηρετήσεις»
περνούν οι ημέρες
για τους βουλευτές
Μ’ αυτούς τους χαλαρούς ρυθμούς του νομοθετικού έργου αλλά και με δεδομένο ότι πολλές επίκαιρες ερωτήσεις δεν συζητούνται λόγω απροθυμίας των υπουργών, οι βουλευτές έχουν άνεση χρόνου για τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους:
Τις... «ζυμώσεις» που είναι στην ακμή τους στο διαρκώς ανασυντασσόμενο πολιτικό σκηνικό αλλά και τις «εξυπηρετήσεις» (οι κυβερνητικοί - όχι όλοι φυσικά αλλά προφανώς οι περισσότεροι) καθώς πρωταρχικός σκοπός κάθε βουλευτή ήταν, είναι και ... εις τους αιώνες των αιώνων θα είναι η επανεκλογή του.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass