Οι ανάγκες και οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2013 1:02 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:41
* Του Ρίζου Κομήτσα, προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε κατάργηση Νομικού Προσώπου Δήμων χωρίς αξιολόγηση του έργου και του κόστους λειτουργίας του. Λέμε κατηγορηματικά όχι σε απολύσεις έστω και ενός εργαζομένου στους δήμους. Συμφωνούμε με την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, που θα κριθούν υπεράριθμοι μετά σχετική μελέτη και ζητούμε να μετακινηθούν με βάση αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια. Λέμε κατηγορηματικά όχι στα οριζόντια μέτρα επί δικαίων και αδίκων.
Να προχωρήσουν, άμεσα, οι μετατάξεις των υπαλλήλων που έχουν υποβάλει αίτηση μετάταξής τους από δήμους, ΠΕΔ και περιφέρειες. Επίσης, να γίνει άμεση τακτοποίηση όσων, με το πρώτο μέτρο, είναι σε διαθεσιμότητα.
Θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αλλαγή του πλαισίου και των όρων συνεργασίας με ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και άλλους Οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως η ΕΛΣΤΑΤ.
Είναι γνωστό ότι το μόνιμο και επί συμβάσει αορίστου χρόνου διοικητικό μας προσωπικό έχει συρρικνωθεί τόσο με τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις όσο και με την απαγόρευση προσλήψεων. Ιδιαίτερα οι περιφερειακοί «Καλλικρατικοί» δήμοι υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού αλλά και από τις χιλιάδες ασφαλισμένων του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, που εξυπηρετούν. Ο ΟΓΑ από τότε που έγινε ταμείο κύριας ασφάλισης επιφορτίζει με τεράστιο όγκο εργασιών τους δήμους. Για παράδειγμα, στον Δήμο Κιλελέρ 20 διοικητικοί υπάλληλοι είναι ταυτόχρονα και ανταποκριτές του ΟΓΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το κυρίως έργο μας. Να υπενθυμίσω ότι με νόμο του κράτους οι δημοτικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν τον ΟΓΑ μέσα στο κυρίως ωράριο της υπηρεσίας τους, στους δήμους. Τέλος, για την όλη εξυπηρέτηση οι ανωτέρω φορείς δεν ανταποδίδουν στους δήμους ούτε ευρώ, ενώ οι δήμοι επιβαρύνονται και επιπλέον και με έξοδα αναλωσίμων, τηλεφώνων κ.λπ.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΠ
Τα οικονομικά ζητήματα για την Αυτοδιοίκηση είναι πολλά αλλά θα δώσω έμφαση σε αυτό της κατανομής των ΚΑΠ με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011 και την πρόταση της ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο.
Α. Η κατανομή πρέπει να γίνει από μηδενική βάση και να αρθούν οι όποιες εύνοιες του παρελθόντος, όπως αντίστοιχα προτείνει και η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ.
Β. Να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες ορεινών, νησιωτικών, αστικών και περιαστικών αγροτικών, εκτεταμένων δήμων.
Γ. Ο υπολογισμός του πληθυσμιακού κριτηρίου πρέπει να γίνει χωρίς να δημιουργούνται οικονομικά αδιέξοδα και να ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος του μόνιμου και του νόμιμου πληθυσμού της απογραφής του 2011. Θα προσθέσω, εδώ, ότι χιλιάδες πολίτες είναι κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων αλλά δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα χωριά τους (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικροεπαγγελματίες) όπου είναι και εγγεγραμμένοι δημότες. Από τον ΟΤΑ της μόνιμης κατοικίας τους έχουν την απαίτηση για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές δραστηριότητες και ανταποδοτικές υπηρεσίες. Από τον ΟΤΑ του χωριού τους, όπου διατηρούν, συνήθως, και το πατρικό τους σπίτι, έχουν απαίτηση για αγροτικούς δρόμους, καθαρούς κοινόχρηστους χώρους, ευπρεπή κοιμητήρια (όπου είθισται να γίνεται και ταφή τους), ανταποδοτικές και διοικητικές υπηρεσίες, όπως ΟΓΑ – ΕΛΓΑ κ.λπ. Σε ποιον, λοιπόν, από τους δύο δήμους πρέπει να απογραφούν και να αποδώσουν το οικονομικό τους δικαίωμα, που κατανέμεται από την πολιτεία με πληθυσμιακά κριτήρια; Πρέπει να βρεθεί η Σολομώντεια λύση.
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Θέση μας η οποία εκφράζεται και από τα κεντρικά μας όργανα (ΚΕΔΕ) είναι να μην ταυτιστούν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές με οποιεσδήποτε άλλες (Εθνικές ή Ευροεκλογές). Επίσης, θετικά βλέπουμε το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των νυν δημοτικών αρχών για τους εξής λόγους:
1. Αυτή η θητεία, την οποία διερχόμαστε, είναι η πλέον δύσκολη και άχαρη για τους αιρετούς, ιδιαίτερα των Καλλικρατικών Δήμων, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν το ανομοιογενές νέο μεγάλο σχήμα, την πρόκληση της συγκρότησης και οργάνωσης των δημοτικών υπηρεσιών με ελλιπή στελέχωση και με τους υπαλλήλους κατατρομοκρατημένους από τις διαθεσιμότητες και τις μετακινήσεις.
2. Την περικοπή των οικονομικών δεδομένων κατά 70% περίπου, όσον αφορά στους ΚΑΠ, τη ΣΑΤΑ και τα διάφορα κονδύλια για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων, την πολιτική προστασία κ.λπ.
3. Την ανάληψη όλων των οικονομικών υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων ύψους, πολλές φορές, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
4. Την εφαρμογή πλείστων όσων νέων νόμων και διατάξεων που αφορούν τόσο στη θεσμική όσο και την οικονομική λειτουργία των Δήμων, που άλλαξε δραστικά τα μέχρι προ διετίας ισχύοντα.
5. Και τέλος, την εξέλιξη του ΕΣΠΑ όπου οι Καλλικρατικοί Δήμοι, που προήλθαν από την ένωση των Καποδιστριακών Δήμων, ξεκίνησαν από ιδιαίτερα μειονεκτική θέση την ωρίμανση των όποιων έργων με δεδομένο ότι πριν την άνοιξη του 2010 (οπότε οριστικοποιήθηκε και θεσμοθετήθηκε η συγκρότηση των νέων Δήμων) δεν γνώριζαν οι περισσότεροι το νέο σχήμα και επιπλέον δεν είχαν στελεχωμένες υπηρεσίες για να ωριμάσουν προτάσεις. Είναι σαφές ότι χρειάζεται, για όλους αυτούς, επιπλέον χρόνος για να δείξουν το έργο τους και να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους.
Τα δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν σκέψεις του υπουργού κ. Στυλιανίδη για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας αλλά καμία αλλαγή δεν πρέπει να γίνει βεβιασμένα και χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους αιρετούς. Ενδεικτικά σας αναφέρω μία αδυναμία του ενιαίου ψηφοδελτίου για τους δημοτικούς συμβούλους, ότι δεν διασφαλίζεται η συμμετοχή υποψηφίων από μικρές, πληθυσμιακά, δημοτικές ενότητες αλλά και η δυνατότητα λήψης αποφάσεων με τα σημερινά ελληνικά δεδομένα όπου είναι δύσκολο έως αδύνατο να λειτουργήσουν παρατάξεις, όπως γίνεται σε άλλες χώρες (λ.χ. Κύπρος) μεταξύ των δημοτικών συμβούλων οι οποίες θα διαβουλεύονται με πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του οποίου ο ρόλος θα είναι κορυφαίος και καθοριστικός, ώστε να υπάρχουν αποφάσεις που να αντιμετωπίζουν άμεσα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των δήμων.
Και εδώ χρειάζεται χρόνος για να εμπεδώσουν οι αιρετοί τον νέο τρόπο λειτουργίας των δημοτικών συμβούλων, όπου δεν θα λειτουργεί συμπολίτευση και αντιπολίτευση του δημάρχου αλλά όλοι θα έχουν την ίδια ευθύνη για τη λήψη ή μη αποφάσεων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass