ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ

Αθέατες όψεις της Πολιτικής

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2013 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:44
* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
Η ψαριά του... ΔΝΤ
Η φωτογραφία που απεικονίζει έναν ψαρά να πουλά τα προϊόντα του στην ψαραγορά είναι μια συνηθισμένη φωτογραφία.
Από χθες, όμως, έχει την εξής ιδιαιτερότητα: είναι η φωτογραφία που επέλεξαν οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να πλαισιώσει την είδηση σχετικά με την τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα στην ιστοσελίδα του Ταμείου (imf.org).
Επειδή στη ζωή τίποτε ως γνωστόν δεν γίνεται τυχαία, ποιο να είναι άραγε το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν με τη συγκεκριμένη φωτογραφία; (Οι συνειρμοί βεβαίως περί – μικρής – ψαριάς είναι προφανείς).
 
ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ:
Καθαρά θέμα
χρόνου το πότε
θα ξαναρχίσουν
οι πλειστηριασμοί
ΜΟΝΟ ο χρόνος απομένει να προσδιορισθεί για να ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας (πιθανόν υπό προϋποθέσεις).
Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με την τρόικα και είναι ενδεικτικό ότι στην έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε αργά προχθές βράδυ στη δημοσιότητα αναφέρεται σαφώς ότι η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο 2013 (άρα από τον προσεχή Σεπτέμβριο μπορούν να ξαναρχίσουν).
***
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η άρση των πλειστηριασμών είναι το αντίτιμο που αξίωσε (κι έλαβε) η τρόικα προκειμένου να συναινέσει στις ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες (πρόκειται για το νομοσχέδιο που συζητείται τις ημέρες αυτές στη Βουλή).
Ως εκ τούτου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς (δεξί χέρι του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά – τον είχε επιλέξει ως γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας) ούτε «γκάφα» έκανε, ούτε του ξέφυγε αλλά επωμίστηκε το ρόλο αυτού που θα «ανοίξει» το θέμα.
***
Ενδεχομένως, πάντως, να υπάρξει μια μικρή παράταση (ίσως έως το τέλος 2013), αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην τρόικα: θα αξιώσει την άρση των πλειστηριασμών στην αξιολόγηση που είναι τώρα σε εξέλιξη ή σ’ αυτή του προσεχούς φθινοπώρου;
 
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Πώς μπλοκαρίστηκε
στο «παρά 5»
η ανακοίνωση
της μείωσης ΦΠΑ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο που κυκλοφορεί σχετικά με την επιδιωκόμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση σκέφτονταν σοβαρά ή ίσως και να είχαν αποφασίσει να ανακοινώσουν το εν λόγω μέτρο πριν καν έλθει η τρόικα στην Αθήνα.
Οι λόγοι εμφανείς: να σταλεί μήνυμα αφ’ ενός ότι «η κυβέρνηση δεν άγεται και φέρεται από την τρόικα» κι αφ’ ετέρου πως «τώρα που το πρόγραμμα αρχίζει να αποδίδει, θα αρχίσουν να φαίνονται και τα οφέλη στον ελληνικό λαό». Επιπρόσθετα, με την κίνηση αυτή εκτιμούσαν ότι θα απομακρύνονταν και τα σύννεφα που έχουν πυκνώσει εσχάτως στις σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων.
***
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε εισήγηση η ανακοίνωση να γίνει (για προφανείς λόγους) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στη συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) την Τετάρτη 29 Μαΐου. Πριν την ομιλία, όμως, φέρεται να επικοινώνησε με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα και να ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει η συμφωνία της τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ...
***
Εν κατακλείδι, η ανακοίνωση δεν έγινε και τις επόμενες ημέρες ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους του ΔΝΤ (Κριστίν Λαγκάρντ) και της ΕΕ (Επίτροπος Φορολογίας Α. Σεμέτα) αλλά και τον γνωστό Πόουλ Τόμσεν εναντίον της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Τυπικά το θέμα παραμένει ανοιχτό αν και οι πιθανότητες φαίνονται πλέον να είναι απειροελάχιστες. Εκτός αν, κατά ορισμένες πληροφορίες, υπάρξει «αντάλλαγμα», δηλαδή ισοδύναμο μέτρο αλλά κι αυτό δεν είναι εύκολο φυσικά να βρεθεί...
 
ΔΝΤ: Έρχονται
απολύσεις
και μέσω
κινητικότητας
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ για τις επικείμενες απολύσεις στο Δημόσιο είναι η έκθεση του ΔΝΤ. Το Ταμείο εκφράζει την έκπληξη (δηλαδή τη δυσαρέσκειά του) που και οι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρώτο κύμα κινητικότητας, τοποθετήθηκαν σε άλλες (κενές) θέσεις στον δημόσιο τομέα και δεν απολύθηκαν.
***
Τι σημαίνει η αναφορά αυτή; Ότι το ΔΝΤ προφανώς δεν μπορεί να επέμβει εκ των υστέρων στις μετακινήσεις των 2.000 που ολοκληρώθηκαν (αν και μπορεί να είναι κάποιος ποτέ τελείως σίγουρος;), στρώνει όμως το έδαφος για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο οποίο συμφωνήθηκε να ενταχθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι μισοί έως το τέλος Ιουνίου και οι υπόλοιποι έως το τέλος της χρονιάς.
Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν ότι για την ολοκλήρωση των 2.000 μετακινήσεων απαιτήθηκε ένα εξάμηνο, γίνεται εύκολα αντιληπτή η... μοίρα των περισσότερων εκ των 25.000 νέο-μετακινούμενων.
 
«Πού να βρεθούν
1000 Μουσεία
Θ. Κολοκοτρώνη;»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ή επικοινωνιακή είναι η δυστοκία που παρατηρείται στο μέτωπο των απευθείας απολύσεων;
Οι ενδείξεις συνηγορούν στην πρώτη εκδοχή, πιθανολογείται όμως ότι η προεργασία που έχει γίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι πολύ πιο... προχωρημένη απ’ ό,τι φαίνεται.
***
Άλλωστε, δεν διαρρέονται τυχαία τα ονόματα των εταιριών (όπως ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΕΑΒ, ΕΡΤ, ΜΟΔ, ΑΠΕ) από τις οποίες φαίνεται ότι θα προέλθει ο μεγαλύτερος αριθμός των προς απόλυση. Στόχος είναι αφ’ ενός να «μετρηθούν» οι αντιδράσεις κι αφ’ ετέρου να γίνει η δέουσα «προετοιμασία» της κοινής γνώμης, η οποία μέχρι τώρα είχε «προετοιμαστεί» για απολύσεις από «δεξαμενές» που αποδεικνύονται όμως σχεδόν άδειες: επίορκοι, κοπανατζήδες, υπάλληλοι με πλαστά πτυχία, οργανισμοί χωρίς (ουσιαστικό) αντικείμενο.
***
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αποκαλύπτει παράγοντας κόμματος ο οποίος έχει άμεση γνώση των διεργασιών για τη σμίκρυνση του δημόσιου τομέα: «Αφού διαπίστωσαν ότι οι επίορκοι και οι αποδεδειγμένα κοπανατζήδες δεν φθάνουν για να καλυφθούν οι 2.000 θέσεις, είπαν να κλείσουν και μια σειρά από οργανισμούς. Ανάμεσα στους άλλους βρήκαν και το Μουσείο Θ. Κολοκοτρώνη. Μόνο που σ’ αυτό απασχολούνται δύο υπάλληλοι...
Πού να βρεθούν λοιπόν 1000 Μουσεία Θ. Κολοκοτρώνη για να καλυφθεί ο στόχος των απολύσεων; Ως εκ τούτου, αναγκαστικά θα καταφύγουν σε μεγάλες εταιρίες ή οργανισμούς...» (Χρόνος μπορεί να υπάρχει αφού οι πρώτες 2.000 απολύσεις έχουν οριστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2013, ήτοι έως το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου, ωστόσο, πιθανότατα η κυβέρνηση να κινηθεί νωρίτερα και ίσως αιφνιδιαστικά...).
 
Προς συγχώνευση
τα υπουργεία
Διοικ. Μεταρρύθμισης
και Εσωτερικών
Ο ανασχηματισμός είναι άγνωστο αν και πότε θα γίνει, ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν τελευταία προβλέπει, πάντως, τη συγχώνευση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης (πρώην Δημόσιας Διοίκησης και – ακόμη πιο πρώην – Προεδρίας της Κυβέρνησης) με το υπουργείο Εσωτερικών (τα δύο υπουργεία ήταν και παλαιότερα ενωμένα ως Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης).
***
Ο βασικός λόγος για τον οποίο σχεδιάζεται (εφ’ όσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν) η συγχώνευση δεν είναι η εξοικονόμηση μιας θέσης υπουργού αλλά προφανώς το να αντιμετωπιστεί συνολικά ο δημόσιος τομέας και να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.
Ένας άλλος λόγος είναι να μπει πιο βαθιά το «μαχαίρι» στους δήμους, οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και παρά τα όσα λέγονται δημόσια, θα αναλάβουν μεγάλο φορτίο τόσο από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων όσο και από τη (νέα) περικοπή δαπανών.
***
Εφ’ όσον προχωρήσει τελικά η συγχώνευση των δύο υπουργείων, ανοίγει ο δρόμος είτε για να αναβαθμιστεί σε υπερ-υπουργό ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, είτε για να αποχωρήσει χωρίς να «τραυματιστεί» η εικόνα του.
Εάν ο κ. Φ. Κουβέλης επιμείνει να τον κρατήσει στην κυβέρνηση, είναι πιθανότερο να συνεχίσει ως υπερ-υπουργός με δύο ισχυρούς αναπληρωτές υπουργούς που θα αναλάβουν τη (δύσκολη) δουλειά...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass