Πολιτική

Όχι πια χύμα

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2013 22:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:45
Από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο
Η ανάπτυξη, για την οποία όλοι μιλούμε στην Ελλάδα προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα ευνοϊκό οικονομικό κλίμα, δηλαδή σταθερότητα και ασφάλεια, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, που όλοι θεωρούσαν την Ελλάδα χαμένη υπόθεση, η κυβέρνηση κατάφερε να διαψεύσει όσους επένδυαν στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, εν μέσω της κρίσης, ο αγώνας της κυβέρνησης Σαμαρά είναι συνεχής, ώστε να διατηρήσει τη θετική στροφή του κλίματος στο διεθνή περίγυρο. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την υπερπροσπάθεια, που καταβάλλουν οι Έλληνες, είναι όλο και συχνότερα.
Η ανατροπή, βήμα-βήμα, του κλίματος παραίτησης και απαισιοδοξίας που χαρακτήριζε την Ελλάδα μετά την υπαγωγή στο μνημόνιο, δεν είναι λόγια του αέρα. Είναι η νέα πραγματικότητα, που ήδη καταγράφεται και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, το οποίο από σχεδόν 2 δισ. το 2011, περιορίστηκε περίπου στο μισό, στο 1,078 δισ. ευρώ το 2012. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ελλείμματος σε αγροτικά προϊόντα την τελευταία δεκαετία.
Η νέα αυτή δυναμική που διαμορφώνεται δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς αλλά για ακόμη μεγαλύτερη, συνειδητή και στοχευμένη προσπάθεια. Ο πρωτογενής τομέας είναι μοχλός ανάπτυξης. Πρέπει, όμως, να ανασυγκροτηθεί περαιτέρω στη βάση της συνεργασίας και αλληλεγγύης, με αυξημένες και περισσότερο στοχευμένες επενδύσεις στην ποιότητα και να συνδεθεί αποτελεσματικά με τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Διότι η ποιότητα των αγροδιατροφικών μας προϊόντων είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, που μπορεί να τα φέρει στα ράφια των διεθνών αγορών αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά. Απαιτείται τυποποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος, έτσι ώστε να έχει ταυτότητα.
Οι καταναλωτές απαιτούν να ξέρουν τι τρώνε. Θέλουν αγροδιατροφικά προϊόντα με ποιοτικά χαρακτηριστικά και προπαντός ασφαλή. Επιλέγουνε τρόφιμα με ταυτότητα.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, είτε μέσω καθετοποίησης της παραγωγής είτε με σύνδεση του πρωτογενούς με τον δευτερογενή τομέα, μέσα από πρακτικές όπως η συμβολαιακή γεωργία, που θα συμβάλει στην πιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος ενώ θα αποφέρει κέρδη σε τρία επίπεδα:
α) οι Έλληνες παραγωγοί θα καρπώνονται την προστιθέμενη αξία από τη μεταποίηση του προϊόντος,
β) οι τυποποιητές και μεταποιητές θα έχουν την αναγκαία ποσότητα ποιοτικής πρώτης ύλης ώστε να εξάγουν επώνυμα, πιστοποιημένα ελληνικά τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες και ανταγωνιστικές τιμές και
γ) το κράτος θα αποκομίσει έσοδα ενώ παράλληλα θα μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Η συνένωση δυνάμεων, είτε στο επίπεδο των παραγωγών, είτε κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας (παραγωγή-τυποποίηση-πιστοποίηση-μεταποίηση) μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το υπάρχον δυναμικό και να συμβάλει στην αύξηση της ποιοτικής παραγωγής.
Μόνο έτσι, με ταυτότητα, τα ποιοτικά, ασφαλή, ελληνικά, αγροτικά προϊόντα θα κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στις αγορές.
Στην κατεύθυνση αυτή, τα Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης, διευκολύνουν την είσοδο και παραμονή των ποιοτικών μας προϊόντων στην Ευρώπη και τις τρίτες χώρες.
Στόχος μας είναι ο αγροτικός τομέας να συνδεθεί με το μεταποιητικό, στη βάση αμοιβαίου οφέλους για παραγωγούς και μεταποιητές, έτσι ώστε να μην εξάγονται τα δώρα της ελληνικής γης χύμα, αλλά τυποποιημένα και πιστοποιημένα. Η ταυτότητά τους να παραπέμπει στην αυθεντική Ελλάδα της δημιουργίας. Η ποιότητα να καταστεί συνώνυμη του ελληνικού αγροδιατροφικού προϊόντος.
Η δημιουργία είναι η πραγματική έννοια της ποιοτικής πρωτογενούς μας παραγωγής, καιρός να την αναδείξουμε και να την εξάγουμε.
* Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass