Περιστύλιο

Αθέατες Όψεις της Πολιτικής

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2013 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:04
* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
«Κλείστε
το υπ. Γεωργίας
και απολύστε
όλους τους υπαλλήλους!»
ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΟΚ για κλείσιμο ακόμη και υπουργείου ή/και υπουργείων έχει κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες στην κυβέρνηση. Ένα από τα υπουργεία για τα οποία έγινε λόγος (εκτός φυσικά από το... προφανές, το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης) ήταν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!
Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα αφού ζήτησαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να πληροφορηθούν τον λόγο ύπαρξης του συγκεκριμένου υπουργείου, πρότειναν αυτό να κλείσει και να απολυθούν όλοι ή σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι της κεντρικής του υπηρεσίας.
Επιπρόσθετα, πρότειναν να ενισχυθούν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ εναλλακτικά εισηγήθηκαν να διατηρηθεί ένα μικρό τμήμα του υπουργείου με επικεφαλής υφυπουργό και να υπαχθεί σε άλλο υπουργείο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ανάπτυξης, κάτι που σημειωτέον είχε εξεταστεί ως σενάριο και στο παρελθόν όταν γινόταν συζήτηση για την αναδιάρθρωση των υπουργείων.
***
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η κυβέρνηση απέρριψε την εισήγηση τόσο για νομικούς λόγους (απόλυση υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα) όσο και για πολιτικούς (το – αρνητικό – μήνυμα που θα εξέπεμπε στον αγροτικό πληθυσμό).
Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν αν όχι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα το θέμα θα ξανατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είτε για το ίδιο το υπουργείο είτε για κάποιον ή κάποιους από τους οργανισμούς του. Υπάρχει, πάντως, και η εκτίμηση ότι τέτοια σενάρια συζητούνται ή διαρρέονται με βασικό σκοπό την καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος για τις επικείμενες απολύσεις...
 
Ιδιωτικός τομέας:
Προς τα κάτω
οι μισθοί,
προς τα πάνω
οι απολύσεις
ΈΝΑ από τα ερωτηματικά του ανασχηματισμού είναι πώς και γιατί παρέμεινε ο κ. Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας αν και η απομάκρυνσή του είχε προεξοφληθεί μετά τα όσα είχε πει δημόσια γι’ αυτόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός λόγος που παρέμεινε ο κ. Ι. Βρούτσης είναι ότι δεν βρέθηκε διάδοχός του! Με άλλα λόγια, υπήρξε γενικευμένη απροθυμία για τη θέση του υπουργού Εργασίας καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι έως το τέλος του 2013 θα πρέπει η ηγεσία του υπουργείου:
-Να προχωρήσει σε νέα μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
-Να προχωρήσει σε απελευθέρωση των απολύσεων ή έστω στην αύξηση του ελάχιστου ποσοστού απολύσεων από το 5 στο 10% ή και περισσότερο.
-Να προχωρήσει σε νέο ασφαλιστικό καθώς ολοένα και περισσότερα ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και θα καταρρεύσουν αν δεν ληφθούν μέτρα, δηλαδή αν δεν μειωθούν οι συντάξεις καθώς ακόμη κι αν αποφάσιζε κάποιος να αυξήσει τις εισφορές, δεν θα πετύχαινε τίποτε λόγω της μεγάλης ύφεσης και ανεργίας καθώς και της δραματικής μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων.
 
Έως το τέλος
Ιουλίου
η κινητικότητα
σε δήμους - σχολεία
ΜΠΟΡΕΙ η κυβέρνηση να διαρρέει ότι έχει ζητήσει να παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο η προθεσμία για να ανακοινωθεί ποιοι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι εντάσσονται σε καθεστώς κινητικότητας, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα θα «κλείσουν» ως το τέλος Ιουλίου.
Κι αυτό για δύο λόγους: μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να αποσπάσει τη θετική αξιολόγηση της τρόικας για να εγκριθεί η δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην «καρδιά» του καλοκαιριού και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε διακοπές, οι αντιδράσεις είναι πάντοτε χαμηλής έντασης. Άλλωστε, Ιούλιο και Αύγουστο τα σχολεία είναι κλειστά...
***
Όσον αφορά τους δήμους, το «μαχαίρι» αναμένεται να μπει βαθιά καθώς η τρόικα μονότονα επαναλαμβάνει σε κάθε αξιολόγηση ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περιστολής της σπατάλης στην αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο έχουν τεθεί οι οργανισμοί των δήμων αρχής γενομένης απ’ αυτούς που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
 
ΔΕΚΟ:
Ή στους ιδιώτες
ή λουκέτο...
Η απόφαση της κυβέρνησης για «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ προδιαγράφει και το μέλλον των περίφημων ΔΕΚΟ: αργά ή γρήγορα οι δημόσιες επιχειρήσεις θα επιδιωχθεί να ιδιωτικοποιηθούν είτε στο σύνολό τους είτε στο τμήμα των δραστηριοτήτων τους που μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικό ενδιαφέρον.
Εκείνες που δεν θα καταφέρουν να ιδιωτικοποιηθούν, θα τεθούν σε καθεστώς αυστηρής εξυγίανσης και δύσκολα θα αποφύγουν - προοπτικά - το λουκέτο.
***
Η γενική κατεύθυνση είναι ότι στις περιπτώσεις που μια υπηρεσία μπορεί να την παρέχει ιδιώτης, ο αντίστοιχος δημόσιος οργανισμός να κλείνει. Ενδεικτικά ακούγεται ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι η ΜΟΔ που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και ο ΕΟΤ.
 
Το υπουργείο
που αλλάζει
όνομα
κάθε χρόνο!
ΈΧΟΥΝ γίνει θεσμός πλέον οι συχνές αλλαγές στα ονόματα των υπουργείων. Το υπουργείο, πάντως, που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αφού αλλάζει όνομα σχεδόν κάθε χρόνο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης!
Για πρώτη φορά, η Ελλάδα απέκτησε υπουργείο Ανάπτυξης επί κυβέρνησης του κ. Κώστα Σημίτη, την 1η Φεβρουαρίου 1996. Πρώτη υπουργός Ανάπτυξης ήταν η κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία μέχρι τότε ήταν υπουργός Τουρισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου.
***
Το υπουργείο παρέμεινε Ανάπτυξης μέχρι ότου στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου μετονομάστηκε σε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με υπουργό την κ. Λούκα Κατσέλη.
Στον ανασχηματισμό της 27ης Ιουνίου 2011 το υπουργείο άλλαξε ξανά όνομα σε Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με υπουργό τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά το υπουργείο γιγαντώθηκε και ονομάστηκε υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για να «σπάσει» και πάλι την περασμένη Δευτέρα στα δύο και να γίνει υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά το Ναυτιλίας έγινε ξανά αυτόνομο υπουργείο).
 
«Στις 21 Ιουλίου
θα ψηφίσουν κυρίως
οι ψηφοφόροι της ΝΔ»
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ να προχωρήσει σε εκλογές εντός του Ιουλίου με αφορμή την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση δέχτηκε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα των συνεργατών του που ετάχθησαν υπέρ αυτής της απόφασης ήταν το εξής: στις «δίδυμες» εκλογές του 2012, οι ψηφοφόροι άνω των 50-55 ετών ψήφισαν κυρίως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ οι ψηφοφόροι νεότερης ηλικίας στήριξαν κατά πλειοψηφία τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα.
***
Με δεδομένο ότι αν στήνονταν κάλπες τον Ιούλιο και συγκεκριμένα την Κυριακή 21, υπήρχε η εκτίμηση για αποχή - ρεκόρ λόγω και της γενικότερης δυσαρέσκειας αλλά και ειδικότερα εξαιτίας του ότι ένα μέρος του εκλογικού σώματος θα βρισκόταν σε διακοπές, μακριά από την εκλογική του περιφέρεια, τα στελέχη της ΝΔ εκτίμησαν ότι η αποχή θα προερχόταν κυρίως από τις νεότερες ηλικίες, άρα τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως εκ τούτου, εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές καθώς η σύνθεση του εκλογικού σώματος τη δεδομένη χρονική στιγμή θα ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή για το κυβερνών κόμμα (ακριβώς για τον ίδιο λόγο, δεν ήθελαν εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Ιουλίου).
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass