ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συντονισμός και συμμετοχή όλων!

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2012 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:33
Της Θέκλας Παρασκευούδη, προέδρου Ε.Ο.Π.
Η κατάσταση και η πορεία του περιβάλλοντος ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την πρόσφατη τριήμερη διάσκεψη του ΟΗΕ (Ρίο+20), με συμμετέχοντες περισσότερους από 100 ηγέτες και 193 χώρες, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το θέμα της εν λόγω συνδιάσκεψης ήταν «Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον», ενώ έχουν ήδη περάσει 20 χρόνια από την ιστορική «Σύνοδο Κορυφής της Γης» που είχε λάβει χώρα και πάλι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και 40 χρόνια από την πρώτη παγκόσμια περιβαλλοντική συνάντηση της Στοκχόλμης.
Γεγονός που αποδεικνύει πως η αναγνώριση των μεγάλων κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη έχει γίνει χρόνια τώρα. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες αποδεικνύουν πως είτε δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες είτε οι μηχανισμοί απουσιάζουν εντελώς.
Για παράδειγμα, ας ρίξουμε μια ματιά, στην κατάσταση υγείας της Γης, μέσα από τα αποτελέσματα της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης 2012», η οποία συντάσσεται κάθε δύο χρόνια από την οργάνωση WWF σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αποκαλύπτεται πως χρησιμοποιούμε 50% παραπάνω πόρους, τους οποίους η Γη δεν μπορεί να παράγει διαρκώς!
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα της καταστροφής του παγκόσμιου οικοσυστήματος είναι άλλωστε η κατάχρηση και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Η κλιματική αλλαγή, ο υπερκαταναλωτισμός αλλά και η συνεχής μείωση της βιοποικιλότητας, όπως και άλλα φλέγοντα ζητήματα, έχουν αλλάξει την ισορροπία του περιβάλλοντος.
Άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρει πως τα τροπικά οικοσυστήματα είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο, με μείωση των ειδών τους κατά 60% σε 40 χρόνια. Επίσης, τονίζεται το θέμα της αστικοποίησης, το 2050, δύο στους τρεις ανθρώπους θα ζουν στις πόλεις ενώ ο πληθυσμός των φτωχών χωρών πολλαπλασιάστηκε κατά 4,3 φορές από το 1961 ενώ το οικολογικό του αποτύπωμα αυξήθηκε κατά 323% την ίδια περίοδο. Να αναφέρουμε πως το οικολογικό αποτύπωμα της Ελλάδας κατατάσσεται στην 22η θέση σε σύνολο 149 κρατών, πολύ υψηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου!
Όλα αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να αποτελέσουν εργαλεία στα χέρια των ειδικών. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αναμένει μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης, αναδεικνύοντας τα μείζονα θέματα με την προώθηση ουσιαστικών λύσεων με άμεσα και εφαρμόσιμα αποτελέσματα.
Τα δεδομένα είναι μπροστά μας, τις συνέπειες από ένα προβληματικό περιβάλλον, τις βιώνουμε ήδη. Η λύση είναι μία, επαναδιαπραγμάτευση των περιβαλλοντικών όρων για κάθε κράτος. Συντονισμός και συμμετοχή όλων! Από τον απλό πολίτη, μια επιχείρηση, μια ομάδα ερευνών, μια μη κυβερνητική οργάνωση, οι τοπικές αρχές, οι κυβερνήσεις, όλοι οφείλουμε να γίνουμε μια ομπρέλα που η συνεχής πληροφόρηση και η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης να είναι καθημερινός στόχος!
Το περιβάλλον αφορά στο σύνολο του πλανήτη. Ας στραφούμε σε έναν κοινό παγκόσμιο χάρτη με αειφόρο αναπτυξιακή προοπτική, για ένα μέλλον βιώσιμο από εμάς για εμάς!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass