Η απαξίωση των προϊόντων μας

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2012 2:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:41
 Του Νικολ. Γ. Αθανασίου,
συνταξιούχου τυροκόμου
 
Αφορμή για αυτό το γράψιμο μού έδωσε το άρθρο του καθηγητή Κτηνιατρικής Γ. Αρσένου με τίτλο «Την αξία του κατσικίσιου γάλακτος και τα προβλήματα της αιγοτροφίας» και οι εξετάσεις από γιατρούς του ΠΠΝ Λάρισας πολιτών για την οστική πυκνότητα που προσδιορίζει τον βαθμό οστεοπόρωσης στον άνθρωπο, που γίνονται από καιρό σε καιρό σε διάφορες πόλεις και με τη χορηγία της εταιρίας γαλακτοκομικών προϊόντων «ΝΟΥΝΟΥ». Μετά την εξέταση κάθε ατόμου υπάλληλοι της ανωτέρω εταιρίας έδιδαν σε κάθε εξεταζόμενο 2 κύπελλα γιαούρτι αγελαδινού γάλακτος και φυλλάδια διαφημιστικά της εταιρίας ότι για να προληφθεί ή να θεραπευτεί η οστεοπόρωση να καταναλώνουν οι πάσχοντες επώνυμα προϊόντα της εταιρίας όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι παραγόμενα από αγελαδινό γάλα.
Όπως γράφει ο κ. Γ. Αρσένος σε όλη την ανθρώπινη ιστορία το γίδινο γάλα και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό αποτέλεσαν βασικό στοιχείο διατροφής των Ελλήνων το γάλα μέχρι το 1960 και τα τυριά μέχρι σήμερα.
Αναφέροντας τα πλεονεκτήματά του ότι αρκετές κλινικές έρευνες πιστοποιούν ότι είναι υποαλλεργικό έχει χρώμα πιο λευκό από το αγελαδινό γάλα, έχει διαφορετικό ποσοστό, λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που κάνουν το βούτυρο της γίδας πιο καλό και έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε βιταμίνες σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Επίσης, θέλω να προσθέσω και γω ότι υπερέχει σε ποσοστό ασβεστίου έναντι του αγελαδινού που χρειάζεται ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει την οστεοπόρωση. Είναι και 100% το γίδινο γάλα βιολογικό που παράγεται την άνοιξη και το καλοκαίριι γιατί αυτούς τους μήνες τα γίδια τρέφονται με αυτοφυή αγριόχορτα και φύλλα θάμνων πουρναρίου - παλιουργιού και δέντρων δρυός, τον δε χειμώνα τρέφονται με λιγότερες συμπυκνωμένες ζωοτροφές και καλλιεργημένα από τα πρόβατα και τις αγελάδες.
Επειδή η παραγωγή του γίδινου γάλακτος δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών σε πόσιμο γάλα και γιαούρτι και λόγω έλλειψης διαφήμισης και μάρκετινγκ το παραγόμενο γίδινο γάλα χρησιμοποιείται στην παραγωγή τυριού σε μίγμα με αγελαδινό και πρόβειο γάλα και σε μικρές ποσότητες για καθαρά γίδινο τυρί. Επίσης η κασερόμαζά του αναμιγνύεται με εισαγόμενη κασερόμαζα βελτιώνοντας την ποιότητα των ανωτέρω τυριών και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.
Η Ελλάδα κατέχει πρωταγωνιστική θέση στον τομέα της εκτροφής γαλακτοπαραγωγικών προβάτων και γιδιών, αλλά η παραγωγή του δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης και η χώρα μας ξοδεύει αρκετό συνάλλαγμα για την εισαγωγή αγελαδινού γάλακτος και τυριών, η κατανάλωση πόσιμου γίδινου γάλακτος και γιαούρτης μειώθηκε εκτός από την έλλειψη διαφήμισης και μάρκετινγκ γιατί ο αγροτικός πληθυσμός που διατηρούσε οικόσιτες κατσίκες μειώθηκε. Οι κτηνοτρόφοι κοπιάζουν κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες για την παραγωγή ζωικών προϊόντων (γάλα - κρέας) στηρίζοντας έτσι την ελληνική οικονομία, η Πολιτεία μας αντί να είναι σύμμαχος των προσπαθειών τους λειτουργεί ως τροχοπέδη σε κάθε καινοτομία και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Κατάφερε να αδρανοποιήσει την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων μέσω των επιδοτήσεων που είχαν αντίθετα αποτελέσματα από τους αρχικούς στόχους.
Ενώ αν είχε σωστή πολιτική όχι μόνο θα στήριζε τους κτηνοτρόφους που στηρίζουν την ελληνική περιφέρεια, τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και την εξασφάλιση προϊόντων ζωϊκής προέλευσης. Γιατί υπάρχει δυνατότητα να διπλασιασθούν οι αιγοτρόφοι επειδή το έδαφός μας είναι κατάλληλο για ανάπτυξη αιγοτροφίας να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να σταματήσει η διαρροή συναλλάγματος για την προμήθεια γάλακτος και προϊόντων τους από το εξωτερικό. Προ καιρού διέσχισα ημιορεινή περιοχή κατάλληλη για ανάπτυξη αιγοτροφίας, μήκους 50 χιλιομέτρων ικανή για πολλές δεκάδες μονάδες αιγαιτοτροφία συνάντησα μόνο μία. Γιατί στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας η στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής αποτελεί μονόδρομο για την επάρκεια προϊόντων ζωικής προέλευσης αλλά και διασφάλιση ανάκαμψης της χώρας μας από τους εναπομείναντες πυλώνες της εθνικής οικονομίας που είναι ο πρωτογενής τομέας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass