Επιφυλλίδα

Νέα μέτρα, αλλά το Grexit τρομάζει τη Μέρκελ και τον Ομπάμα (Β’ μέρος)

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2012 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:51
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
 
Όμως, δεν είναι μόνο η γαλλογερμανική παράμετρος στην ελληνική υπόθεση, αλλά και η αμερικανική και αυτή όχι μόνο στο μέτρο που επηρεάζει τη στάση του ΔΝΤ.
Το περιοδικό «Spiegel» θέτει ερωτήματα για τη στάση του ΔΝΤ, καθώς οι αντιπρόσωποί του αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απειλώντας με πλήρη απόσυρση από το πρόγραμμα βοήθειας και αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα στην Ευρώπη, αφού θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση, είτε αυτή θα προκύψει μέσω ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, είτε μέσω καλύψεως του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο θα δημιουργούσε η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με το «Βήμα», η Αθήνα υπολογίζει ιδιαίτερα στην ηγεσία των ΗΠΑ και στην επιρροή τους στο ΔΝΤ, ενόψει και της εκθέσεως της Τρόικας, αν και κατά την εφημερίδα «υπάρχουν και Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που θέτουν εμπόδια στην ελληνική προσπάθεια» και ότι «προσφάτως καταγράφηκε ένταση σε υψηλό επίπεδο, για το αν στηρίζουν πραγματικά ή όχι οι ΗΠΑ την ελληνική κυβέρνηση στους κόλπους του ΔΝΤ».
Εν προκειμένω, υπάρχει και ένα πρόσφατο δημοσίευμα του «Independent», σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί ανησυχούν για την πιθανότητα η Τρόικα να μην αξιολογήσει θετικά την Ελλάδα και, ως εκ τούτου, συστήνουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να καθυστερήσουν την οποιαδήποτε δραστική ενέργεια για μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον Ομπάμα και ίσως του στερήσει την επανεκλογή του».
Ο «Independent» υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται μια άνοδο του Τιμ Ρόμνεϊ και γι' αυτό ίσως δουν θετικά την απαίτηση Ομπάμα. Άλλωστε, «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Πρόεδρος Ομπάμα πριν από τις εκλογές Νοεμβρίου, είναι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ», υποστήριξε, με άρθρο του, ο καθηγητής οικονομίας και στέλεχος του «American Enterprise Institute» Ντέσμοντ Λάχμαν.
«Ένα τέτοιο γεγονός θα οδηγούσε σε ντόμινο εξελίξεων και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επιταχύνοντας μια ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, που, με τη σειρά της, θα ταρακουνούσε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές (…). Τα στοιχεία που έρχονται από την Αθήνα δείχνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη για την Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία», έγραψε ο Αμερικανός καθηγητής.
ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ;
Το παζλ περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αν σκεφθεί κανείς ότι το συνήθως καλά πληροφορημένο περιοδικό Spiegel, (άραγε το περιοδικό άλλαξε εκτίμηση ή υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες;) προ ημερών άσκησε έντονη και επί της ουσίας κριτική στη «Frau Μέρκελ» ότι με τη στάση της «όχι μόνο δεν μπορεί να απειλήσει με αποβολή των αμαρτωλών χωρών από τη Νομισματική Ένωση, αλλά αντίθετα έχει φέρει τη Γερμανία στο σημείο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο».
«Υπάρχει μια αγγλική φράση που δεν μεταφράζεται ακριβώς στα γερμανικά: «To call a bluff». Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως κάποιος κατάλαβε την μπλόφα, αλλά ότι αυτός που την κάνει οδηγείται στη γωνία», ανέφερε το Spiegel, που υποστηρίζει (αυτό που, άλλωστε, επιμένει να λέει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά περισσότερο τη Γερμανία, στην οποία θα κόστιζε το 10% του ΑΕΠ της.
«Δείτε για παράδειγμα τη στάση της καγκελαρίου για την Ελλάδα. Επισήμως χρησιμοποιεί την παλιά σκληρή γραμμή. Η κ. Μέρκελ έχει πει επανειλημμένως ότι οι Έλληνες θα εφαρμόσουν αυστηρά τα συμφωνηθέντα μέτρα. Αλλά τελευταία ακούσαμε πως «η καρδιά της ματώνει όταν ακούει για τους Έλληνες συνταξιούχους». Η κ. Μέρκελ έχει δηλώσει επίσης πως οι συνέπειες εξόδου για την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία θα είναι ανυπολόγιστες», λέει το περιοδικό και προαναγγέλλει (;) ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια υποχώρηση της Γερμανίας για τις συμφωνίες με την Αθήνα και θα βρεθεί ένας τρόπος να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
«Τα πράγματα είναι περίπλοκα στη Γερμανία. Δεν υπάρχει τρόπος εξόδου από την κρίση που να συμβαδίζει με τις επίσημες δηλώσεις για την τήρηση της αυστηρής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Μπορεί η κα Μέρκελ να θεωρείται ακόμα στην Ευρώπη ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα, αλλά στην πραγματικότητα έχει κάνει ήδη τον ελιγμό που την έχει βάλει στη γωνία», καταλήγει το δημοσίευμα.
Ας σημειωθεί ότι η καγκελάριος προσπάθησε να καθησυχάσει τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Ζιμπάο για την κατάσταση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και τόνισε ότι θέλει τη χώρα στο ευρώ…
Το αν ισχύουν ή όχι οι εκτιμήσεις του γερμανικού περιοδικού ως προς τις προθέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα – άλλωστε έχει ανακοινωθεί ότι αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - αλλά το μείζον είναι πως η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις εντός της διαφωνίες, προχωρεί στην υιοθέτηση των νέων μέτρων που θα τσακίσουν την κοινωνία και πιθανότατα θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη και σφοδρές αντιδράσεις, αν κρίνει κανείς από την προαναγγελία λαϊκών κινητοποιήσεων από τα κόμματα όλης της αντιπολιτεύσεως.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass