Ευρώ ή Δραχμή;

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2012 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:16
Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα
 
Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές η Τρόικα βρίσκεται στη χώρα μας και συζητά με την Κυβέρνηση, για τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλισθούν για τη διετία 2013-2014 η εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να καταστεί δυνατόν να εκταμιευθεί το χρηματικό ποσό, των 31,5 δισ. ευρώ, που θα δώσει μια ανάσα στη χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία και θα τονώσει κάπως αυτή, δίδοντάς της, στην κυριολεξία το φιλί της ζωής.
Στο σημερινό μου κείμενο, θα προσπαθήσω να δώσω επιγραμματικά και συνοπτικά ορισμένα στοιχεία, στην περίπτωση, που η έκθεση της τρόικας είναι δυσμενής για τη χώρα μας και ως εκ τούτου, η δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν εκταμιεύεται και η Αθήνα εκ των πραγμάτων, δεν έχει άλλο δρόμο μπροστά της, παρά να ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ότι, η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ και επανέρχεται στη δραχμή.
Αμέσως η ΕΕ και το ΔΝΤ αναστέλλουν το πρόγραμμα βοήθειας των 130 δισ. ευρώ. Το Εθνικό Νόμισμα επιστρέφει με την παλαιά ισοτιμία των 340,75 δραχμών ανά ευρώ. Παράλληλα επιβάλλονται, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και αναλήψεις από τις Τράπεζες. Η δραχμή αποσυνδέεται από το ευρώ και χάνει άμεσα 40% - 50% της αξίας της. Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και δάνεια μετατρέπονται σε δραχμές και οι Τράπεζες εθνικοποιούνται. Η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Αρχίζουν δυσκολίες στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει από το 1,7% που είναι σήμερα στο 20%. Το ΑΕΠ μειώνεται σε ένα χρόνο στο 20% και διαμορφώνεται στα 160 δισ. ευρώ έναντι 200 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα και 240 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 και η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη άνω των 40% από 24%, που είναι τώρα. Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς στα ελληνικά προϊόντα για ν’ αντιμετωπίσει το υποτιμημένο κόστος τους. Συνεπεία αυτής της κατάστασης οι αγορές θα καταρρεύσουν με προβλεπόμενη βουτιά των χρηματιστηρίων της τάξης του 15%. Η ελληνική οικονομία θα υποστεί στην κυριολεξία ένα τεράστιο σοκ. Η χώρα θα μείνει αμέσως από καύσιμα, από φάρμακα, από πρώτες ύλες, τρόφιμα και ο κόσμος πάνω στην απελπισία του και στην οργή του, το πιθανότερο θα είναι να αντιδράσει βίαια, με λεηλασίες, εμπρησμούς, θα επικρατήσει κοινωνικό χάος και ότι συνεπάγεται με αυτό. Θα γίνουμε δηλαδή Αργεντινή του 2000 ή και ακόμα χειρότερα.
Αυτό απ’ ό,τι όμως φαίνεται τέτοιο δυσμενές σενάριο για τη χώρα μας δεν διαγράφεται, γιατί τελευταία η ΕΕ και ιδιαίτερα η κ. Μέρκελ έχει αλλάξει τις προθέσεις της, έναντι της πατρίδος μας και με τις τελευταίες δηλώσεις της, αφήνει να εννοηθεί ότι η Γερμανία επιθυμεί και θα επιδιώξει όπως η Ελλάδα παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Και τούτο όχι ότι, την πήρε ο πόνος για την πατρίδα μας, αλλά γιατί έχει πεισθεί πλέον ότι η ΕΕ, πρέπει να τίθεται αλληλέγγυη σε κάθε αδύνατη χώρα της και να τη βοηθάει έμπρακτά όταν βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κρίση. Αυτά και σε συνδυασμό με την απόφαση της Διοικητικής της ΕΚΤ κ. Ντράγκι να αγοράζει η ΕΚΤ τριετή ομόλογα από τις χώρες της Ευρωζώνης, φαίνεται να δίδουν μια κάποια ανάσα στην πατρίδα μας.
Ας έλθουμε τώρα στα δικά μας. Πράγματι το δημόσιο χρέος και μετά το κούρεμα των 105 δισ. ευρώ παραμένει ακόμα στο 305 δισ. ευρώ δηλαδή στο 150% του ΑΕΠ, είναι μη βιώσιμο, μη διαχειρίσημο και χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια της χώρας μας, αλλά και πρόσθετη βοήθεια, για να μπορέσει να ελπίζει ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεν θα πάνε χαμένοι και θα πιάσουν τόπο. Αρκεί να γίνει πανστρατιά και συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλες τις δυνάμεις του έθνους. Θα πρέπει να ματώσουμε όλοι μας μα πιο πολύ όμως η άρχουσα τάξη και πλουτοκρατία, που ακόμα ούτε καν έχει ιδρώσει.
Από τη φύση μου, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω τόσο η τρικομματική κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και λοιπά πολιτικά κόμματα, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και βοηθούμενοι από τον φιλότιμο λαό μας, θα βγούμε από τη μέγγενη και τις δαγκάνες της Τρόικας, αρκεί όλοι μαζί να το θελήσουμε κα να εργασθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαφορετικά μας περιμένουν εφιαλτικές και καταστροφικές για την Πατρίδα μας ημέρες. Το μέλλον το έχουμε στα χέρια μας, εμείς και όχι οι ξένοι. Αν αυτό το κατανοήσουμε και το συνειδητοποιήσουμε λαός και πολιτικοί, τα πράγματα τότε μόνον μπορούν να βελτιωθούν. Συνεπώς η τύχη μας βρίσκεται αποκλειστικά και μόνον στα χέρια μας, και όχι των ξένων δηλαδή των Γερμανών της κ. Μέρκελ.
Σημείωση: Η προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής είναι μια καλή αρχή και ένας καλός οιωνός αλλά από μόνα τους δεν αρκούν. Πρέπει αυτό το φαινόμενο να χτυπηθεί μεθοδικά και συντονισμένα σκληρά και αλύπητα, ώστε να υποχρεωθούν όλοι αυτοί οι κακομαθημένοι να γίνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να είναι το πρώτο και κύριο καθημερινό ζητούμενο του υπουργείου των Οικονομικών.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass