Ασφαλές διαδίκτυο και εκπαίδευση

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2012 2:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:17
Του Φίλιππου Ζάχαρη (phil.zaharis@gmail.com)
 
Οι κίνδυνοι στη χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Οι κίνδυνοι αυτοί κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και οι ανήλικοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό. Γονείς και παιδιά έρχονται συχνά σε σύγκρουση για τη χρήση αυτή και ειδικά εις ό,τι αφορά τα social media, καθώς ο δελεασμός των τελευταίων ξεκινά από πολύ μικρές ηλικίες. Αποτέλεσμα, πολλοί ανήλικοι να πέφτουν θύματα ατόμων με ύποπτη διαδικτυακή δραστηριότητα.
Απέναντι στον κίνδυνο αυτό, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ενημέρωση των εκπαιδευτικών που καλούνται να δώσουν τις σωστές κατευθυντήριες οδούς. Στην όλη προσπάθεια, συμβάλλουν τα μέγιστα όμως και κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η ιστοσελίδα της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, ειδήσεις και συμβουλές σε σχέση με την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους, εντάσσεται στο πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ε.Ε. και τους χορηγούς της.
Στο πλαίσιο αυτό και φέτος με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στηρίζει για άλλη μια χρονιά τους εκπαιδευτικούς στην προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου προς στους μαθητές και τους γονείς τους. Ας δούμε τα στοιχεία που μας δίδονται από την ιστοσελίδα της δράσης «saferinternet,gr».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο κατά την τελευταία διετία, οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ενημέρωσαν 37.626 μαθητές και 1.163 εκπαιδευτικούς τους σε 392 σχολικές τάξεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδεύτηκαν δια ζώσης 3.823 εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα σε 34 ειδικά σεμινάρια «train the trainers», και οι οποίοι έχουν λάβει το ειδικό Δίτομο Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
Ήδη, περισσότεροι από 1000 εκπαιδευτικοί είναι εγγεγραμμένοι ενεργοί χρήστες του ειδικού ιστοχώρου «educators.saferinternet.gr», μέσα στους πρώτους 9 μήνες λειτουργίας του ιστοχώρου. Ο ιστοχώρος παρέχει πολυμορφικό ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τη δημιουργία πολλαπλασιαστικών δράσεων εντός και εκτός τάξης προς τους μαθητές και τους γονείς τους σχετικά με την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, και αποτελεί σημείο συγκέντρωσης όλου του υλικού της δράσης Saferinternet.gr που μπορεί να στηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έλαβε μέρος συνολικά σε 151 ανοιχτές εκδηλώσεις προσεγγίζοντας περαιτέρω 23.990 γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς και εθελοντές. Υλοποιήθηκαν 2 κύκλοι της «Ακαδημίας Safer Internet», με 21 διδακτικές ώρες θεωρίας και 9 ώρες πρακτικής μέσα σε σχολικές τάξεις, με στόχο την εμπεριστατωμένη επιμόρφωση επιστημόνων που βρίσκονται κοντά στα παιδιά, για τη μετέπειτα δημιουργία πολλαπλασιαστικών δράσεων.
Ο πρώτος κύκλος υλοποιήθηκε προς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (20 συμμετέχοντες), ενώ ο δεύτερος κύκλος υλοποιήθηκε προς κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (50 συμμετέχοντες). Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν τα φυλλάδια ABC, FAQ και το Δίτομο Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο. Περαιτέρω την τελευταία διετία, διανεμήθηκαν 350.675 αντίτυπα του ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού της δράσης Saferinternet.gr στα παραπάνω σεμινάρια, στις ομιλίες και εκδηλώσεις, μέσω ταχυδρομείου, καθώς και μέσω των δικτύων των μελών του Συμβουλευτικού Οργάνου του Ε.Κ.Α.Δ. (π.χ. δίκτυο καταστημάτων ΟΤΕ – Cosmote). «Κατέβηκαν» επίσης 495.242 αντίτυπα από τους online οδηγούς, τις αφίσες, τα φυλλάδια, τις χειροτεχνίες, κλπ. που βρίσκονται αναρτημένα στον ιστοχώρο της δράσης «www.saferinternet.gr»
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ
Το θέμα που αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι πολύ μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες προσπάθειες, όπως αυτή που καταβάλλει η εν λόγω πρωτοβουλία μέσω της ιστοσελίδας «saferinternet.gr», πρέπει να τυγχάνουν προβολής και διάχυσης. Οι ανήλικοι, αλλά προπαντός οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να μαθαίνουν τις διαδικτυακές παγίδες για την ασφαλή και χωρίς προβλήματα πλοήγηση. Γιατί πολλές φορές με καμάρι οι γονείς διαλαλούν τις διαδικτυακές επιδόσεις των παιδιών τους, χωρίς να ξέρουν όμως αν έχουν πέσει θύματα του κάθε ατόμου με διαφορετικές βλέψεις στον κυβερνοχώρο. Γιατί πολύ απλά πρόκειται για μια τεράστια παγκόσμια κοινότητα όπου ο καθένας από οποιοδήποτε σημείο επιχειρεί να δελεάσει και να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Και συχνά οι ανήλικοι είναι τα εύκολα θύματα.
Για τον λόγο αυτό προέχει η ενημέρωση αλλά πάνω από όλα η επιμόρφωση. Για να μπορούν να αποφεύγονται οι κακοτοπιές και η πλοήγηση να είναι ασφαλέστερη. Και αυτό αφορά πρωτίστως τους ανήλικους αλλά και τους γονείς και εκπαιδευτικούς που δίνουν τις βασικές συμβουλές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass