Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2012 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:17
Από τον Γεώργιο Ν. Ξενόφο
 
Στις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Πανευρωπαϊκή Ημέρα «Πόλεις Χωρίς Αυτοκίνητα». Η συγκεκριμένη ημέρα θεσπίσθηκε, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να παρακινηθούν οι πολίτες στο να χρησιμοποιούν, όσο λιγότερο γίνεται το αυτοκίνητό τους, ώστε να στραφούν όσο περισσότερο γίνεται στις δημόσιες συγκοινωνίες και το ποδήλατο.
Η κίνηση αυτή συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση μιας πιο αρμονικής και ειρηνικής συμβίωσης στις πόλεις. Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, η πεζοπορία, η ποδηλατοδρομία πραγματικά σήμερα είναι φορείς, μιας μεγάλης ελπίδας, για να δούμε τις πόλεις μας να γίνονται ξανά πιο ανθρώπινες, πιο φιλικές, πιο φιλόξενες.
Η αντίληψη αυτή είναι περισσότερο από αναγκαία για τη χώρα μας, λόγω των σοβαρών κυκλοφοριακών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι μεγάλες πόλεις, και που χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονται. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών των Ελλήνων με ταυτόχρονες ουσιαστικές και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου αντί να τροφοδοτείται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο των πόλεων, να αποθαρρύνεται, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις της Ευρώπης. Για παράδειγμα δεν έχουν προβλεφθεί επαρκείς περιφερειακοί χώροι στάθμευσης, το δίκτυο μετακίνησης των δημοτών με δημοτική συγκοινωνία είναι ακόμη υποτυπώδης, η διευκόλυνση των τοπικών μέσων συγκοινωνίας από τους σταθμούς της υπεραστικής συγκοινωνίας – από την περιφέρεια προς το κέντρο – είναι περιορισμένη, το δίκτυο πεζόδρομων είναι σχεδόν αποτρεπτικό για τον πεζό κ.λπ.
Όσον δε αφορά τις κυκλοφοριακές μελέτες που θα έπρεπε να εντάσσουν το ποδήλατο στην καθημερινή ζωή της πόλης, ούτε λόγος. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μπορούν να κυκλοφορούν με αξιοπρέπεια, άνεση, οικονομία, ασφάλεια, ταχύτητα. Άρα χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες. Διεκδικούμε λοιπόν τους δρόμους. Θέλουμε να τους μετατρέψουμε σε χώρο ζωής, χαράς, δημιουργίας. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να πάρουμε την τύχη της πόλης στα χέρια μας! Ήρθε η ώρα όλοι μαζί, Πολιτεία και πολίτες να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια, ώστε το αυτοκίνητο να επηρεάζει τη ζωή μας, όσο γίνεται λιγότερο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass