Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2012 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:24
Αυτό ακριβώς ήρθε στο μυαλό και στα χείλη των αγροτών όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος αποφάσισε να δώσει τα χρήματα που μέχρι πρότινος έπαιρναν οι οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ από τα ταμεία του ΕΛΓΑ σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών. Εδώ αξίζει ένα μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε, γιατί είναι μια πολιτική, φτηνή μεν, αριστοτεχνικά δοσμένη δε. Ποιος μπορεί να πει να μην παίρνουν επίδομα ή βοήθεια οι πολύτεκνες οικογένειες; Κανείς! Ποιος μπορεί να πει ότι δεν θέλει διαφάνεια στις οργανώσεις που παίρνουν και χειρίζονται χρήματα του Δημοσίου; Κανείς! Οπότε, ποιος είναι αυτός που δεν θα πει μπράβο στην κυβέρνηση και στους υπουργούς της που προσπαθούν για ό,τι καλύτερο; Ιδού λοιπόν η κοινωνική πολιτική της καλής μας κυβέρνησης ακόμη και σε καιρούς τόσο δύσκολους! Ντροπή όμως κύριοι! Φτάνει πια με την κοροϊδία του ελληνικού λαού. Κόπτεστε όψιμα για τις πολύτεκνες οικογένειες όταν εσείς, οι ίδιοι οι κυβερνόντες θεωρήσατε τεκμήριο, άκουσον άκουσον, το τρίτο παιδί λες και είναι αυτοκίνητο ή εξοχικό και «τιμωρείτε» φορολογώντας τις οικογένειες για αυτό! Είστε εσείς που κόβετε το επίδομα τρίτου παιδιού! Όσον αφορά τώρα στα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία του ΕΛΓΑ, πρέπει να γνωρίζουν όσοι δεν ξέρουν ότι μετά τον νόμο έκτρωμα που κατέθεσε η κ. Μπατζελή, είναι χρήματα που προέρχονται πλέον εξ ολοκλήρου από τους αγρότες χωρίς καμία χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά! Με μοναδικό σκοπό την ασφάλιση της παραγωγής σε περιπτώσεις καταστροφών έτσι ώστε να μπορέσει ο παραγωγός να συνεχίσει να καλλιεργεί και όχι να καταστραφεί και αυτός μαζί με την παραγωγή του. Οπότε καταρρέει και το δεύτερο σκέλος της ευφυούς πολιτικής του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν πρόκειται για χρήματα του Δημοσίου!
Σύμφωνοι είμαστε και τον θέλουμε μάλιστα τον έλεγχο στις ΠΑΣΕΓΕΣ- ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ, για το που πήγαν τα χρήματα που πήραν ως τώρα. Σύμφωνους μας βρίσκει η διακοπή της χρηματοδότησης οργανισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ) που ουδέποτε βρέθηκαν στο πλευρό των αγροτών, πολλές φορές μάλιστα βρέθηκαν απέναντί μας. Ποτέ στο πλευρό μας, στους δρόμους του αγώνα, και μόνο κατ’ όνομα ήταν αρωγοί στην προσπάθεια μας για ένα υγιές συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Προκαλεί όμως το αίσθημα δικαίου και την αγανάκτησή μας η απόφαση του Υπουργείου να δώσει χρήματα σε πραγματικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες από τα ταμεία του ΕΛΓΑ, την ώρα που ο ΕΛΓΑ δεν έχει πληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις του, αποζημιώσεις που εκκρεμούν πολύ καιρό τώρα. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η δηλώσεις όλων των υπευθύνων για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς δημητριακών που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από τη χαλαζόπτωση – ισχυρή βροχόπτωση στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Τότε όλοι έλεγαν ότι πρέπει να δοθεί άμεση αποζημίωση, διότι οι σοδειές ήταν έτοιμες για συγκομιδή και ότι κατανόησαν την ανάγκη των παραγωγών για ρευστότητα. Ακόμη περιμένουμε χωρίς να βλέπουμε το αυτονόητο. «Λεφτά υπάρχουν», είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο Θ. Σαρρής, πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Τεράστιες ζημίες όπως αυτές από το πράσινο σκουλήκι χρήζουν αντιμετώπισης και χρηματοδότησης από τον ΕΛΓΑ, και όμως το συζητούν αν πρέπει να δοθεί αποζημίωση για το συγκεκριμένο αίτιο. Τη στιγμή που και ο αγροτικός τομέας καταρρέει, δίνουν ψίχουλα ως επιστροφή φόρου πετρελαίου και μάλιστα τα μισά από αυτά. Δίκαιη οργή αισθανόμαστε όταν ακούμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας την ίδια στιγμή που με τρόπο που σκανδαλωδώς ούτε ένα μήνα μετά τις εκλογές, η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε -αυθορμήτως;- χρηματοδοτήσεις 12,1 εκατ. ευρώ στο Ινστιτούτο, όπου προεδρεύει ο Αλέξανδρος Σαμαράς (αδελφός του Α. Σαμαρά), «Μπενάκειο» Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ).
Εν τέλει και εν πάση περιπτώσει, αν όλα ήταν καλώς καμωμένα στον ΕΛΓΑ και υπήρχε περίσσευμα όταν όλες του οι υποχρεώσεις θα είχαν τακτοποιηθεί, αν όλα ήταν καλώς καμωμένα στην αντιμετώπιση του Έλληνα αγρότη, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να βοηθηθούν οι όποιες αδύναμες ομάδες. Δεν είναι δυνατόν όμως στερείτε το οξυγόνο από κάποιον που βρίσκεται στην εντατική και να το δίνεται στον διπλανό γιατί στο τέλος θα βρεθούν και οι δύο στο νεκροτομείο και μετά, περίλυποι, κάποιοι θα ψάχνουν τα αίτια. Επιτέλους, δείξτε την πρέπουσα σοβαρότητα και μην προσπαθείτε άλλο να ξεγελάσετε το λαό με μπιχλιμπίδια και καθρεφτάκια.
 
Ιωάννης Κουκούτσης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass