Φοβούνται τη λαϊκή οργή, εντείνουν τον αυταρχισμό (α)

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2012 21:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:24
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Νευρικότητα επικρατεί στην τρικομματική κυβέρνηση, υπό τον Αντώνη Σαμαρά (παρά την «ανάσα» που, θεωρεί πως της έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την επίσκεψή της στην Αθήνα και κυρίως τα «καλά λόγια» που άκουσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) και αυτή η κατάσταση την οδηγεί σε αυταρχικές μεθοδεύσεις, καθώς φοβάται τη διογκούμενη λαϊκή οργή για τα νέα βάρβαρα μέτρα λιτότητας, τα οποία προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σε μια διαδικασία, η οποία πιθανώς θα δοκιμάσει την κυβερνητική σταθερότητα.
Η καγκελάριος Μέρκελ ήλθε στην Αθήνα προκειμένου, σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο, να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του για να «περάσουν» την νέα σκληρή λιτότητα, αλλά επί της ουσίας για να επιβεβαιώσει την απόφαση του Βερολίνου να «κρατήσει» την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ (καθώς είναι πλέον ομολογημένο πως ένα Grexit θα κόστιζε περισσότερα τόσο στη Γερμανία, όσο και στην ίδια την Ευρωζώνη) με αντάλλαγμα, όμως, τη συνέχιση του Μνημονίου, αλλά πρωτίστως για να είναι η Γερμανία και η γερμανική οικονομική ελίτ, αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο σε ένα σημαντικό φιλέτο από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα δημόσια έργα και τις λοιπές επενδύσεις στους τομείς των εξοπλισμών και του τουρισμού.
Όμως, η γερμανική «βοήθεια» στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη και τα «καλά λόγια» των Ευρωπαίων εταίρων, δεν αρκούν, καθώς η κοινωνία (και αυτό άπαντες το ομολογούν δημοσίως) βρίσκεται στα πρόθυρα εκρήξεως, η οποία είναι πιθανόν να μην μπορεί να ελεγχθεί, αλλά, παρά ταύτα, το Μέγαρο Μαξίμου, με την αρωγή της μεγαλύτερης μερίδας των ΜΜΕ (τα οποία απηχούν τις απόψεις της εγχώριας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ) τα οποία παίζουν το παιχνίδι της τρομοκρατήσεως των πολιτών και της σχετικής ιδεολογικής προετοιμασίας, επιμένει στη γραμμή ότι για τα πάντα φταίει η «άφρων» αντιπολίτευση (την οποία κατηγορεί ότι «υποδαυλίζει τις κινητοποιήσεις» και «θέλει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι») προσποιούμενο πως δεν αντιλαμβάνεται ότι η συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας είναι αυτή που τροφοδοτεί τη λαϊκή οργή.
Ο δε πρωθυπουργός ο οποίος παίζει το χαρτί του «νόμου και της τάξεως» και της «ανακαταλήψεως των πόλεων», διά του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Νίκου Δένδια (προκειμένου, όπως λένε στην κυβέρνηση, «να μην παραχωρήσει αυτό το χαρτί» στη «Χρυσή Αυγή») με εμφανή τον φόβο της λαϊκής εκρήξεως, αλλά πρωτίστως της κυβερνητικής αστάθειας, διολισθαίνει αυταρχικές μεθοδεύσεις, όπως η άγρια καταστολή διαδηλώσεων, οι συλλήψεις συνδικαλιστών και απεργών, οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, αλλά και η εμφανής ανοχή στους κλιμακούμενους τραμπουκισμούς των «λεβεντόπαιδων με τις μαύρες μπλούζες», τραμπουκισμούς, οι οποίοι ενίοτε (όπως καταγγέλλεται) γίνονται «σε αγαστή συνεργασία» με τις διωκτικές αρχές, που επιλέγουν «να κάνουν τα στραβά μάτια».
Πολιτική δοκιμασία
Το κλίμα για την κυβέρνηση είναι, εξ αντικειμένου βαρύ, παρά τα χαμόγελα για την επίσκεψη και τις δηλώσεις συμπάθειας από την καγκελάριο Μέρκελ και τα «καλά λόγια» της Συνόδου των Βρυξελλών, παρά τις ευχαριστίες του Α. Σαμαρά προς τους κυβερνητικούς εταίρους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας και τις αλλαγές στα εργασιακά (σ.σ. αν και ο πρωθυπουργός τις εν λόγω καταλυτικές αλλαγές τις χαρακτήρισε «διαδικαστικά προβλήματα») τα οποία επιβάλλει εκβιαστικά η Τρόικα (η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «ζητά τη μάνα της και τον πατέρα της») παραβιάζουν ευθέως ακόμη και αυτή την προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, στη δε, επ’ αυτών, ψηφοφορία στη Βουλή, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στα κομματικά επιτελεία των κυβερνητικών κομμάτων ότι θα υπάρξουν διαρροές από βουλευτές της συμπολιτεύσεως.
Στην κυβέρνηση παραδέχονται ανοικτά ότι υπάρχουν συνθήκες για μια πολιτική (εκτός από την κοινωνική) αποσταθεροποίηση και δεν είναι τυχαίο ότι «γαλάζιοι» βουλευτές πυκνώνουν τις επαφές τους και παραδέχονται πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλα σκληρά μέτρα, ενώ διαπιστώνουν την οργή των δικών τους ψηφοφόρων για τα κυβερνητικά μέτρα, οργή που τους οδηγεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως στην άκρα Δεξιά (η οποία με βάση τελευταία δημοσκόπηση έχει ανέλθει στο 15%, το δε ΠΑΣΟΚ να έχει βουλιάξει σε ποσοστά περί το 5%).
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η ΝΔ αθέτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις, με συνέπεια η λαϊκή οργή να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, έχει δε καταστεί σαφές πως η κυβέρνηση είναι παντελώς ανήμπορη να διαπραγματευθεί και παρά τους κατά καιρούς φραστικούς λεονταρισμούς «για τα μάτια του κόσμου», σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις και την Τρόικα.
Εκείνο που τρομάζει ιδιαιτέρως τους «γαλάζιους» επιτελείς είναι, επίσης, το γεγονός ότι σε κρίσιμα, για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, θέματα, όπως η παράνομη μετανάστευση και η εγκληματικότητα, η ΝΔ αφήνει πεδίο στη «Χρυσή Αυγή», δεν είναι τυχαίο ότι ο Α. Σαμαράς παραδέχθηκε δημοσίως (στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt») ότι «αυτό το φασιστικό κόμμα εμφανίζεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις ως η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, με ανοδική τάση».
Εξάλλου, στη ΝΔ, υπάρχει ομάδα βουλευτών που φαίνεται ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί και στην οποία, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, φέρονται να ανήκουν αρκετοί βουλευτές, έστω και αν δεν έχουν μεταξύ τους ευθεία γραμμή ή κοινές επιδιώξεις και συνεπώς ουδείς μπορεί να προδιαγράψει τη στάση τους στην ψηφοφορία για τα νέα μέτρα.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ παραμένει εκρηκτική, ιδιαίτερα μετά την εγκληματική, όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές, διαχείριση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναφορικά με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», διαχείριση που αποτέλεσε πλήγμα και για την κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, δεν θέλει, σε καμμιά περίπτωση, μία αποσταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την ίδια και κάτι τέτοιο δεν το θέλουν επ’ ουδενί οι δανειστές και οι «εταίροι».
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και στη ΔΗΜΑΡ, καθώς τουλάχιστον τρεις βουλευτές της, δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, μέσα στο κόμμα, για τους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη και φυσικά σφοδρές επικρίσεις γιατί, με τα μέτρα αυτά, έχει παραβιαστεί και η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, στοιχεία που έχουν υποχρεώσει τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ στην δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά.
Κοινωνική ένταση
Το πλέον, όμως, ουσιώδες είναι πως στο κοινωνικό πεδίο, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί επικίνδυνα, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη «εισβολή» στο Πεντάγωνο των επί εξάμηνο απλήρωτων εργαζομένων στα Ναυπηγεία, την κατάληψη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, τις συνεχιζόμενες σκληρές μάχες στον δρόμο, στην Αθήνα και σε επαρχιακές πόλεις, μεταξύ ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών και όλα αυτά είναι δείγματα μιας κοινωνίας που βρίσκεται εκτός ορίων.
Η κυβέρνηση, σε κατάσταση αμηχανίας, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως ευρίσκεται ενώπιον μιάς νέας εποχής δυναμικών αντιδράσεων, οι οποίες θα είναι διαφορετικές από αυτές που μέχρι σήμερα γνώριζε, αλλά, παρά ταύτα, επιμένει στην τακτική του να προσπαθεί «να φορτώσει» τα φαινόμενα αυτά, είτε στους συνδικαλιστές του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ (μερικοί εκ των οποίων «φλερτάρουν» με το ΣΥΡΙΖΑ) είτε κυρίως και πρωτίστως στο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα φαινόμενα τροφοδοτούνται από τη συνεχιζόμενη ύφεση στην αγορά, τη δυσβάσταχτη φορολογία, την πλήρη κατάλυση του κοινωνικού κράτους, το εξανέμισμα μισθών και συντάξεων και τη σοβούσα ανθρωπιστική κρίση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φρονούν ότι πολλάκις οι μορφές κινητοποιήσεων δεν θα υπακούουν στις κλασικές κομματικές ντιρεκτίβες και μπορεί να εξελιχθούν σε ακραίες ή και ανεξέλεγκτες και, εν προκειμένω, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να μιλούν για την ανάγκη ειρηνικών, μαζικών και παλλαϊκών κινητοποιήσεων, ενώ δεν υιοθέτησαν (όσο θα ήθελαν ορισμένες συνιστώσες της παρατάξεως) πλήρως την «εισβολή» των απεργών στο Πεντάγωνο.
Η «Χρυσή Αυγή» έχει ξεφύγει...
Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να λησμονούμε και προπάντων να συνεχίζουμε να υποτιμούμε τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα της «Χρυσής Αυγής», καθώς:
* Μετά τα «Τάγματα εφόδου», τώρα πια απειλεί, μέσα στη Βουλή, βουλευτές, με στόχο να στήσει κλίμα εντάσεως, με φραστικά «λιντσαρίσματα», τα οποία, όπως βασίμως πιστεύουν, θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη προβολή, άρα και απήχηση στην κοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάσταση που δημιουργήθηκε, προ ημερών, στη Βουλή, με τις απειλές κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και ακραίους χαρακτηρισμούς κατά των Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου και με την, εν μέσω ύβρεων και απειλών προς τους πολιτικούς, συντεταγμένη αποχώρηση από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, των βουλευτών του κόμματος. Και αυτή η στάση εγείρει το ερώτημα για το πώς θα κινηθεί η «Χρυσή Αυγή» στη διάρκεια της συζητήσεως για την ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή.
* Απαίτησε να εκδιωχθούν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τα παιδιά των μεταναστών, ο δε υπουργός των Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έσπευσε να ζητήσει από τους δήμους λίστες με τις εθνικότητες των παιδιών που φιλοξενούνται στους σταθμούς και αυτή η κίνησή του ερμηνεύθηκε ακόμη και από το φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο ως μετατροπή της δημόσιας διοικήσεως σε βραχίονα της «Χρυσής Αυγής».
* Με επικεφαλής βουλευτές του κόμματος προκάλεσε επεισόδια και ένταση, με αφορμή την αμφιλεγόμενη θεατρική παράσταση «Corpus Christi» στο θέατρο «Χυτήριο».
«Όλα τα «τέρατα» επί σκηνής: μπράβοι νυχτερινών κέντρων, σατανιστές, αθεϊστές, δωδεκαθεϊστές, φασίστες, ρατσιστές, θεούσες, παραχριστιανικές οργανώσεις, οπαδοί του «Καιάδα», όλος ο θίασος μαζί, σε μια κοινή συγκέντρωση, σε μια αταίριαστη συμμαχία εναντίον μιας θεατρικής παράστασης», έγραψε χαρακτηριστικά «Το Βήμα», το οποίο σημείωσε: «Τώρα πώς ενώθηκαν όλοι αυτοί με τους παπάδες και τις παραχριστιανικές οργανώσεις είναι ένα ερώτημα» και αυτό γιατί «από την ίδρυσή της, η «Χρυσή Αυγή» ήταν αδιάφορη ως και εχθρική προς την Εκκλησία».
Παρά τα όσα συνέβησαν, που θυμίζουν μεσαίωνα, παρά τις επικρίσεις και την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» από τα πολιτικά κόμματα, ο πολύς Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση που θα προσβάλλεται το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων και η ιστορική τους μνήμη, η Χρυσή Αυγή θα παρεμβαίνει δυναμικά. Από εδώ και πέρα οι διάφοροι μαϊντανοί του ανθελληνισμού τύπου (Μαρίας) Ρεπούση (της ΔΗΜΑΡ) και οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές τρώνε πόρτα».
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά της «Χρυσής Αυγής», τονίζοντας πως το εν λόγω κόμμα «διώκει, προσβάλλει και εξευτελίζει καθημερινά τον Χριστό και το πράττει στα πρόσωπα των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών».
Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Έθνος»,ο ιεράρχης ( ο οποίος ήδη δέχεται απειλές από την ακροδεξιά – «το κομμούνι θα το κάψουμε», του είπαν σε ανώνυμο τηλεφώνημα) θέλησε, με τη συγκεκριμένη του δήλωση, να τονίσει πως η «Χρυσή Αυγή» δεν είναι πολιτική παράταξη, αλλά μια αντιχριστιανική οργάνωση και να διαφοροποιηθεί από εκείνους τους Μητροπολίτες, οι οποίοι είτε καλύπτουν, είτε «χαϊδεύουν» τη «Χρυσή Αυγή».
* Νέο ρατσιστικού χαρακτήρα ξέσπασμα της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή, υπήρξε με τη σύζυγο του προέδρου του κόμματος Ελένη Ζαρούλια να χαρακτηρίζει τους μετανάστες «υπανθρώπους» και «τρισάθλιους», γεγονός που (σύμφωνα με την «Καθημερινή») «ήλθε να αναδείξει την έκδηλη αμηχανία του κοινοβουλευτικού συστήματος έναντι των υβριστικών συμπεριφορών εντός του Ναού της Δημοκρατίας». «Σα δεν ντρέπεστε», είπε προς τον προεδρεύοντα της συνεδριάσεως της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος εγκάλεσε την κα Ζαρούλια, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, την άρση της ασυλίας του οποίου είχε ήδη αποφασίσει η Βουλή.
* Ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Ηλίας Παναγιώταρος, δήλωσε σε ρεπορτάζ του BBC ότι «υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα». «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη - μολονότι σε κανέναν δεν αρέσει αυτό - να βρεθεί σε μια μάχη, έναν νέου τύπου εμφύλιο πόλεμο. Τα αντίπαλα στρατόπεδα; Από τη μία πλευρά βρίσκονται εθνικιστές όπως εμείς και Έλληνες που θέλουν η χώρα μας να μείνει όπως ήταν. Και από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι παράνομοι μετανάστες, οι αναρχικοί και όλοι εκείνοι που έχουν καταστρέψει την Αθήνα πολλές φορές», είπε. Στη συνέχεια προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει εμφύλιος πόλεμος, αλλά ότι «στη χώρα έχουν επιβάλει συνθήκες πολέμου τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών και κυρίως οι εγκληματίες αλλοδαποί, μαζί με τους γνωστούς - αγνώστους κουκουλοφόρους, που βιαιοπραγούν καθημερινά εις βάρος του ελληνικού λαού».
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στοιχεία - σοκ τα οποία δείχνουν ότι η «Χρυσή Αυγή» έχει μεγάλο και αυξανόμενο ρεύμα σε νέους άνδρες, κυρίως κατώτερης ή μέσης εκπαιδεύσεως, αλλά και όσους είναι άνεργοι και προέρχονται από ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές, περιλαμβάνονται στο τελευταίο βαρόμετρο της εταιρίας δημοσκοπήσεων Public Issue. Το κόμμα παρουσιάζει ραγδαία αύξηση σε όσους έχουν κατώτερο επίπεδο εκπαίδευσης (+13%), στα ημιαστικά και αγροτικά στρώματα (+7%), αλλά και σε όσους ανήκουν στο λεγόμενο μη-ενεργό πληθυσμό (συνταξιούχοι κλπ). Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η αύξηση της δημοτικότητας που εμφανίζει στο λεγόμενο «ενεργό» κομμάτι του πληθυσμού, δηλαδή σε όσους έχουν ηλικία από 35 έως 54 χρόνια, όπου αυξάνει κατά 6% τη δημοτικότητά της στις ηλικίες 35-44 και κατά 8% στις ηλικίες 45-54.
(Το δεύτερο μέρος του άρθρου στην επιφυλλίδα της Δευτέρας 22.10.2012)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass