Επιφυλλίδα

Φοβούνται τη λαϊκή οργή - Εντείνουν τον αυταρχισμό (β’)

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2012 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:24
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά και τη Λουδοβίκειο ρήση που χρησιμοποίησε, με τη δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ότι αν αποτύχει αυτή η κυβέρνηση «μας περιμένει το χάος», επιμένει στην ταύτιση αυτών που αποκαλεί «άκρα» (και αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την αξιωματική αντιπολίτευση, «λαϊκιστές της άκρας αριστεράς») ενώ κυρίαρχα ΜΜΕ παίζουν το παιχνίδι της αποδόσεως της όλων των ευθυνών για τη λαϊκή οργή στην Αριστερά και από κοντά στη «Χρυσή Αυγή», με ιδεολογήματα και σοφιστείες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζήσαμε, με την εισβολή συνδικαλιστών στο Πεντάγωνο μια γενική πρόβα εκτροπής. Ένα τρέιλερ από την κατάλυση της δημοκρατίας σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Όπως δεν υπάρχει αμφιβολία (και αυτό για όσους ηλίθιους αρνούνται ακόμη να το αντιληφθούν...) ότι η δημοκρατία μας κρέμεται πλέον από μια κλωστή. Την εκτροπή σχεδιάζουν σχεδόν σε κοινή θέα πολλά κέντρα της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς που (για άλλη μια φορά στην Ιστορία) έχουν κοινό στόχο: την κοινοβουλευτική δημοκρατία», ισχυρίσθηκε ο Γιάννης Πρετεντέρης στο «Βήμα».
Σημειώνει ακόμη ότι την εκτροπή «διευκολύνει, όμως, η απαθής στάση της συντεταγμένης πολιτείας, που είτε διά της πολιτικής ηγεσίας, είτε διά της δικαστικής εξουσίας, είτε διά των δυνάμεων τάξης, ανέχεται την αμφισβήτησή της» και αναφέρει ότι «στην εκτροπή ποντάρουν ισχυρά οικονομικά, επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα, είτε επειδή μεθοδεύουν την επιστροφή στη δραχμή (το περίφημο «λόμπι της δραχμής»...) είτε επειδή επιδιώκουν τον εκτροχιασμό της χώρας, για να προωθήσουν τα στενά συμφέροντά τους, είτε επειδή θεωρούν πως διά του εκτροχιασμού της χώρας θα έλθουν αυτοί «στα πράγματα»».
Κάνοντας αναφορά στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, έγραψε ακόμη ότι «αν η Ελλάδα αύριο αφεθεί στα χέρια των άκρων, της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς, η καταστροφή θα είναι η ίδια, είτε επικρατήσουν οι μεν, είτε θριαμβεύσουν οι άλλοι».
Κατόπιν όλων αυτών, μόνο τυχαία δεν είναι η σαφής διολίσθηση της κυβερνήσεως σε αυταρχικές μεθοδεύσεις, όπως η απαγόρευση συναθροίσεων για λόγους ασφαλείας (για την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ) οι συλλήψεις συνδικαλιστών και απεργών είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και η βία των μηχανισμών καταστολής απέναντι σε διαδηλωτές κατά των μέτρων λιτότητας, με το πρόσχημα «να μην γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», αλλά είναι προφανές ότι η επίδειξη πυγμής και ο αυταρχισμός πιστοποιούν, εκτός των άλλων και την ανικανότητα της τρικομματικής κυβερνήσεως να εγγυηθεί έστω τα ελάχιστα σε μια (υποτίθεται) ευνομούμενη πολιτεία.
Βεβαίως, η κυβέρνηση κάνει λόγο (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στην «Καθημερινή») για περίεργα γεγονότα και σαφείς ενδείξεις περί ύπαρξης ενός σκληρού αντισυστημικού, αντιμνημονιακού αντιπολιτευτικού βραχίονα, ο οποίος «κινείται στον αντίποδα της «Χρυσής Αυγής» και εκτείνεται πέραν των αντιπολιτευτικών ορίων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα».
Εν πάση δε περιπτώσει, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να γίνει σαφές ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε «έκνομες συμπεριφορές» που, όπως λένε στην κυβέρνηση, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή ή το κύρος της χώρας, συμπεριφορές που συνάδουν, σύμφωνα με το κυβερνητικό σκεπτικό, με τις προτροπές του συνδικαλιστή της ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου για καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οργανισμών και λιμένων και αεροδρομίων, ενώ σε ριζική αλλαγή του καθεστώτος των μέτρων ασφαλείας στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης προχώρησε το ΓΕΕΘΑ.
Όμως, ενδεικτική της αυταρχικής διολισθήσεως της κυβερνήσεως, είναι και η αποκάλυψη από τη βρετανική εφημερίδα Guardian, των βασανισμών και της «ταπείνωσης που θυμίζει Άμπου Γκράιμπ», που υπέστησαν δεκαπέντε άτομα του αντιφασιστικού χώρου, τα οποία συνελήφθησαν στην Αθήνα στη διάρκεια συγκρούσεων με υποστηρικτές της «Χρυσής Αυγής», αποκάλυψη η οποία επιχειρήθηκε να διαψευσθεί από τον υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκο Δένδια.
Πάντως, η «Αυγή» σε κύριο άρθρο της αναφέρει ότι «το μνημονιακό κατεστημένο» καταφεύγει «ολοένα και περισσότερο στην κρατική καταστολή, εκφοβίζοντας την κοινωνία», υποστηρίζει πως «κοντά στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνεται η ανοικτή συνεργασία συμμοριών, με διάφορες στολές» και τονίζει ότι «τα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου μπορούν να επιβληθούν μόνο με ανοιχτή κρατική καταστολή, μόνο με τη μετατροπή της «Χρυσής Αυγής» στον παρακρατικό βραχίονα του μνημονιακού κατεστημένου».
Ο επιφανής καθηγητής της Ιστορίας Μαρκ Μαζάουερ σε συνέντευξή του στα «Νέα» απορρίπτει τον προβαλλόμενο ισχυρισμό ότι για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα ευθύνεται η ριζοσπαστική Αριστερά – «υπάρχει μια κοινή και βολική δικαιολογία για τη βία, που λέει ότι για όλα φταίει ο αντίπαλος», τονίζει – και σημειώνει ότι «οργανώσεις όπως η γερμανική NSDAP στο παρελθόν, ή η «Χρυσή Αυγή» σήμερα, αναφέρονται ξανά και ξανά στον κομμουνισμό, επειδή δεν έχουν κανένα σοβαρό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης και επειδή έλκονται από τη βία και χρειάζονται προφάσεις για να τη χρησιμοποιήσουν».
Συμπληρώνει δε το σκεπτικό του, λέγοντας ότι «η άκρα Αριστερά δεν ήταν κανένας ισχυρός παράγοντας της ελληνικής πολιτικής. Τώρα, όμως, που το Κέντρο καταρρέει, επειδή ο κόσμος δικαίως κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας για την κρίση, η συνέπεια είναι ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά υποστήριξης των άκρων και ιδιαίτερα της Ακροδεξιάς» και καταλήγει:
«Η «Χρυσή Αυγή» είναι ένα επικίνδυνο και βίαιο κόμμα της ακροδεξιάς, του οποίου η άνοδος είναι ένα σύμπτωμα, ένα τρομερό σύμπτωμα του αποπροσανατολισμού που έχει προκαλέσει η κρίση. Το ότι πιστεύουν πως η ίδια η χρήση βίας θα τους αποφέρει ψήφους είναι ανησυχητικό. Το ότι έχουν επιβεβαιωθεί - όπως αποδείχτηκε ως τώρα - είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass