Ογδόντα χρόνια Ελληνικού Οδηγισμού

Δημοσίευση: 03 Νοε 2012 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:27
 Από την οδηγό Βούλα Φαλιάγκα
 
Όταν ο Οδηγισμός πρωτοϊδρύθηκε στην Αγγλία το 1910 ήταν ένα πρωτοποριακό, παιδαγωγικό σύστημα. Η ιδέα της αυτοδιοίκησης, η ιδέα του να δίνονται πρωτοβουλίες και ευθύνες στα παιδιά, η επαφή με τη φύση, η ανάπτυξη ικανοτήτων, η προσφορά υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο, ήταν ιδέες καινούριες και λίγο επαναστατικές.
Το 1932 η Ειρήνη Καλιγά, νέα, γεμάτη κέφι, δημιουργική διάθεση, ενθουσιασμό και όραμα ιδρύει τον Οδηγισμό στην Ελλάδα στο αγγλικό πρότυπο. Μικρά κορίτσια ψηφίζουν και συναποφασίζουν τα προγράμματα δράσης και διαλέγουν αρχηγούς. Για να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος αρκεί να θυμηθούμε ότι 20 χρόνια αργότερα οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου.
Στα 80 χρόνια ύπαρξης της οργάνωσης η κοινωνική προσφορά της σ΄ όλες τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας ήταν σημαντική και ενεργή. Πολλά άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου. Το μόνο που δεν άλλαξε και που είναι το θεμέλιο και η δύναμη του Οδηγισμού είναι η ιδεολογία του που συμπυκνώνεται στον νόμο και καθορίζεται με τις βασικές αρχές του.
«Την πίστη προς τον Θεό και την πατρίδα, την υπηρεσία προς τους άλλους, την παγκόσμια αδελφοσύνη, την προσωπική ευθύνη και τέλος τον σεβασμό προς κάθε ζωντανό ον».
Ογδόντα χρόνια Οδηγισμός ενέπνευσε γενιές παιδιών και σημερινών ενηλίκων, μετέδωσε αρχές και ιδανικά και διαμόρφωσε προσωπικότητες και συμμετείχε ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Και η Ειρήνη Καλιγά έγραψε μεταξύ των άλλων:
«Είναι αναμφισβήτητο ότι η ποιότητα των ατόμων κάνει την ποιότητα του έθνους. Δεν κατέρρευσε ποτέ κανένα έθνος που είχε γερούς χαρακτήρες με ήθος, φρόνημα και συνείδηση ευθύνης».
Γι΄ αυτό γίνεται ο Οδηγισμός μια ζωτική ανάγκη για τον τόπο. Και η Πηνελόπη Δέλτα έλεγε πάντα «Μην σταματάτε στον κόπο, κοιτάξτε στον σκοπό». Σήμερα η επέτειος των 80 χρόνων συμπίπτει με την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η κοινωνία μας και η προτροπή είναι πιο επίκαιρη:
«Μην σκεφθείτε ποτέ. «Μα εγώ θα σώσω την Ελλάδα;». Ναι εσύ! Εσύ και εσύ και εσύ μπορείτε να την επηρεάστε, να την αλλάξετε, να την βγάλετε ασπροπρόσωπη».
Τελειώνω με τα λόγια της Φανής Χαρτουλάρη, μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Οδηγισμού 1969 - 1978 που εκφράζουν απόλυτα τόσο εμένα όσο και όλες όσες υπήρξαν οδηγοί.
«Ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε τη δυνατότητα να υπηρετήσω τον Οδηγισμό για 60 χρόνια. Απέκτησα αφάνταστες εμπειρίες και βρήκα σ΄ αυτόν ένα μεγάλο ηθικό στήριγμα».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass