Επιφυλλίδα

Ένας περίεργος πόλεμος...

Δημοσίευση: 05 Νοε 2012 1:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:28
 Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Η τρικομματική κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις και αδιέξοδα, πιεζόμενη δε από την κοινωνική κατακραυγή και έχουσα απωλέσει κάθε πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα, καταφεύγει σε αυταρχικές μεθόδους και στην κρατική καταστολή, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση της κοινωνίας, ώστε να αποδεχθεί το νέο πακέτο βάρβαρης λιτότητας.
Μία τρομοκράτηση την οποία, σε επικοινωνιακό επίπεδο, έχουν αναλάβει, πέραν των κυβερνητικών εταίρων και ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, τα οποία διά των σχολιαστών τους και με πλήρη διαστρέβλωση ακόμη και των στοιχειωδών κανόνων της λογικής, επιδιώκουν να απαξιώσουν οποιονδήποτε προβάλλει διαφορετική θέση και εκτίμηση.
Αξίζει εν προκειμένω να τονιστεί ότι, έστω και αργά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεσπάθωσε και τόνισε ότι «οι Έλληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας» έκανε λόγο για «καθοδηγούμενη δημοκρατία» και κάλεσε αυτούς που «δηλώνουν φίλοι μας, να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας».
Ακόμη επετέθη, εμμέσως πλην σαφώς, κατά της «Χρυσής Αυγής» και τόνισε ότι «η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σε όσους υπερσυντηρητικούς ιεράρχες ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με την ακροδεξιά και επεσήμανε ότι η Εκκλησία, ως πνευματικός οργανισμός, έχει απέραντο σεβασμό στο ανθρώπινο «πρόσωπο», στις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα (αριστερό, δεξιό ή ακροδεξιό) να αναλάβει τη στήριξή της.
Ωστόσο, ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Στέφανος Κασσιμάτης επεχείρησε να απαξιώσει τον κ. Ιερώνυμο και σε κείμενό του, υπό τον τίτλο «με την μπέρτα του Χριστόδουλου», σημείωσε: «Και το ερώτημα που προκύπτει από τις παραπάνω απόψεις τις οποίες προσφάτως εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι «τι του συνέβη και ξαφνικά μπήκε - ακροπατώντας έστω - στα χωράφια των Τράγκα και Παπαδάκη και άρχισε να μιλάει τη γλώσσα του εθνολαϊκισμού, που χειριζόταν με χαρακτηριστική άνεση ο (μακαριστός) Χριστόδουλος».
«Αυτή η κατάσταση ωθεί τον Ιερώνυμο να μετέρχεται τη ρητορική του άδικου χρέους και του δήθεν ιστορικού δικαιώματος του Ελληνάρα να καλοπερνά με τα λεφτά των άλλων. Νομίζει ότι υιοθετώντας, κατά τι μετριασμένη, τη γραμμή Χριστόδουλου θα συγκρατήσει τα φαινόμενα διάλυσης στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, όπου διάφοροι γραφικοί, στην ωραιοπάθειά τους καβαλάνε τον Βουκεφάλα και καλπάζουν, αλλά και τη διείσδυση της «Χρυσής Αυγής» στα χαμηλότερου επιπέδου - οικονομικού και μορφωτικού- στρώματα της κοινωνίας, τα οποία αποτελούν το κατ’ εξοχήν κοινό της Εκκλησίας. Βέβαια, από το τι νομίζει μέχρι το αν θα τα καταφέρει η απόσταση είναι μεγάλη», πρόσθεσε ο αρθρογράφος.
Την ίδια στιγμή και ενώ είναι κοινός τόπος ότι τα προβλήματα εκφασισμού της κοινωνίας οφείλονται πρωτίστως στην κρίση, στον ευτελισμό της πολιτικής και των πολιτικών και στην απουσία του κράτους, ο Ευ. Βενιζέλος «στραμπουλώντας» κάθε έννοια λογικής, μίλησε για «ετερόκλητες δυνάμεις που προβάλλουν την τακτική της αντίστασης και ανυπακοής, τακτική που στρέφεται κατά των κοινωνικών δυνάμεων», ενέταξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατηγορία των δυνάμεων και ισχυρίσθηκε ότι «αυτή η τακτική είναι η μήτρα εκφασισμού της κοινωνίας, στην οποία εγκαθίσταται το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Κι αν αυτά καταγράφονται σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, την ίδια στιγμή έχουμε εκδηλώσεις κυβερνητικού αυταρχισμού με σαφή στόχευση την τρομοκράτηση της κοινωνίας και όσων δεν συμφωνούν με τις μνημονιακές λογικές.
Συγκεκριμένα είχαμε:
1) Την παρουσία στο χώρο της παρελάσεως στη Θεσσαλονίκη πάνω από 1000 στρατιώτες και αξιωματικούς από μονάδες της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδος με αποστολή την ανάληψη άτυπων αστυνομικών καθηκόντων, σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, καταγγελία την οποία, ωστόσο, απέρριψε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
2) Τις καταγγελίες της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» για βασανισμούς πολιτών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ο Υπουργός Νίκος Δένδιας επεχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση, ενώ «εγκληματικές πράξεις» τις οποίες διέπραξαν αστυνομικοί σε βάρος των 15 συλληφθέντων (και βασανισθέντων) διαπίστωσε ο 7ος τακτικός ανακριτής και με αναφορά του στον εισαγγελέα Πρωτοδικών ζήτησε την ποινική δίωξη των αστυνομικών που διέπραξαν το αδίκημα.
3) Την προληπτική λογοκρισία στην ΕΡΤ και τη άσκηση διώξεως κατά του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη (τελικά το δικαστήριο τον αθώωσε) ο οποίος δημοσίευσε τη «λίστα Λαγκάρντ». Η υπόθεση Βαξεβάνη ξεσήκωσε θύελλα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού. Αναφορικά με τα κρούσματα λογοκρισίας το πρώτο θύμα ήταν ο δημοσιογράφος Χ. Δάντσης της ΕΤ3, ο οποίος στις 26/10 ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη «ήταν αστυνομοκρατούμενη» και τα άλλα θύματα οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη και η εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, επειδή σχολίασαν το θέμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» κατά τρόπο που δεν άρεσε στην κυβέρνηση. Και οι τρεις δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
Ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Παντελής Μπουκάλας αναφερόμενος στην υπόθεση Βαξεβάνη και τη δίωξη εναντίον με πρόσχημα την προστασία των ατομικών δεδομένων, θύμισε περιπτώσεις που γνωστοποιήθηκαν φορολογικά στοιχεία καλλιτεχνών ή τα ονόματα οροθετικών γυναικών (που «πετάχτηκαν δίκην θηραμάτων στη δημόσια αρένα) και ουδείς εισαγγελέας παρενέβη, για να επισημάνει ότι:
«Αν κάτι έλαμψε και πάλι, με την επίσημη αντίδραση στη δημοσιοποίηση της λίστας, δεν είναι βέβαια η αλήθεια, πιθανόν κρυμμένη, νοθευμένη ή και χαμένη ανάμεσα σε αντίτυπα αντιτύπων και αντίγραφα αντιγράφων. Η υποκρισία έλαμψε ξανά, με το σκοτεινό «φως» της. Ώρες – ώρες είναι ν’ αναρωτιέται κανείς αν οι Φαρισαίοι δεν γεννήθηκαν στο Ισραήλ, αλλά στον δικό μας ευλογημένο τόπο».
Ωστόσο, η εφημερίδα «Αυγή» με αφορμή όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία που προαναφέραμε και τα οποία συνιστούν ένα αυταρχικό παζλ κάνει λόγο για «πρόβα εκτροπής».
Εμείς τα καταγράψαμε, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα και οι εξελίξεις θα καταδείξουν τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα και αν (ελπίζουμε πως όχι) θα επιβεβαιωθεί ο τίτλος της εφημερίδας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass