Παλιές λαρισινές αεροπορικές ειδησούλες

Δημοσίευση: 13 Νοε 2012 1:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:30
 Από τον Γιώργο Ζιαζιά
«Υπέρ του Ολύμπου. Χθες την μεσημβρίαν μέγα αεροπλάνον εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενον και φέρων 3 περιηγητάς, έστη υπέρ τα 20 λεπτά της ώρας υπεράνω του Ολύμπου, μεθ΄ ο επέστρεψεν εις Θεσσαλονίκην». (13-3-1920).
«Οι μαθητές και μαθήτριες του ενταύθα Γυμνασίου εκφράζουν τας θερμάς ευχαριστίας προς τον κ. Διοικητήν και τους αξιωματικούς του ενταύθα αεροπορικού σταθμού διά την ένθερμον υποδοχήν και τας υπηρεσίας τας οποίας προσέφεραν κατά την προχθεσινήν επίσκεψιν εις το Αεροδρόμιον της πόλεώς μας». (9-11-1927).
«Υπό των οργάνων καταξιώσεως συνελήφθη ο Φίγκας Ιωάννης επί κλοπή ειδών των υποστέγων Αεροδρομίου Λαρίσης». (12-4-1927).
«Επανέκαμψεν εξ Αθηνών ο αγαπητός μας φίλος κ. Δρόσος Σακελλαρίδης, οδηγός αεροπόρος. Καλώς όρισε. Οι πολυπληθείς φίλοι του». (30-8-1928).
«Χθες αξιωματικοί της 1ης Μεραχίας Ιππικού, με επολεφαλής τον Δ/ντήν Συνταγματάρχην κ. Αλ. Παπάγον επισκέφθηκαν το Β΄ Σύνταγμα Αεροπλάνων, όπως γνωρίσουση το αδελφόν αυτό όπλον. Εκτελέστηκαν πτήσεις με αεροπλάνα Πρέγγε και Μωράν». (27-6-1929)
«Η σπουδαιότητα της θέσεως και το κατάλληλον του εδάφους επέβαλε την ίδρυσιν Αεροπορικού Σταθμού εις το λίγο μακράν των στρατώνων μέρος. Διά του Σταθμού τούτου η Λάρισα αποκτά όλως ιδιαιτέρως σημασίαν, καθ΄ όσον θα είναι ο δεύτερος σταθμός των επιβατικών και ταχυδρομικών αεροπλάνων, που θα έρχονται από την Ιταλίαν, διευθυνόμενα εις Κωνσταντινούπολιν…». (26-2-1926). Εφ. Λαρ.).
«Αναγκαστικαί προσγειώσεις. Επειδή οι εφημερίδες εσχολίασαν δυσμενώς τας δύο αναγκαστικάς προσγειώσεις των εκπαιδευομένων Ικάρων μας και διότι τα σχόλια κλωνίζουν την εμπιστοσύνην του κοινού προς το όπλον εντελώς αδικαιολογήτως αναφέρω: Οι Ικαροι δεν είναι ακόμη αεροπόροι. Εκπαιδεύονται και φυσικό είναι να συμβαίνουν λάθη και ατυχήματα μέχρι να καταρτισθούν. Γ. Λεμπέσης Αντ/ρχης Διοικητής Αεροπορικής Βάσεως Λαρίσης». (8-6-1935).
Και δύο διαφημίσεις 1 και 6 Ιανουαρίου 1932 στην εφημ. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΑΙ
Εγγραφήτε μέλη της Αεροπορικής Ενώσεως Λαρίσης. Αγαπήσατε το αεροπλάνον και διαδώσατε την ιδέαν της αγάπης.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ
Το αεροπλάνον εκμηδενίζει τας αποστάσεις. Θα καταστή το μελλοντικόν μοναδικόν μεταφορικόν μέσον.
«Με την ίδρυσιν Αεροπορικής Ενώσεως Λαρίσης υπάρχει ελπίς ν΄ αποκτήσει η Λάρισα Αεροπορική συγκοινωνία, εγγραφήτε μέλη. Οι εγγραφόμενοι μέλη της ΑΕΛ, θα έχουν το δικαίωμα πτήσεων διά των αεροπλάνων της ενταύθα βάσεως». (20-10-1931).
«Γενική έξοδος των Λαρισαίων, χθες προς το αεροδρόμιον, ιδίως γυναικόκοσμου, που εξεχάθη από πάσης γωνίας από τα ξημερώματα διά να παρακολουθήσει τας πτήσεις των αγωνιζομένων αεροπλάνων, που εκτελούν τον γύρο της Ελλάδος». Στις 11.30 εφάνη το πρώτον αεροπλάνον και ο ανθυποσμηναγός Μίνος σημειώνει την προσγείωσιν του «Γερακιού» του οποίου επέβαιναν ο κ. Ζώτος πιλότος και ο κ. Νικολακόπουλος παρατηρητής. Μετά 3 λεπτά προσγειώνεται το βομβαρδιστικόν «Χαρλεη» Β΄ Β΄ 5 με οδηγόν τον σμηναγόν Λαζαρόπουλον, παρατηρητήν τον Δαλιάνην και μηχανικόν Βαρδώνην. Την 11,46 προσγειώθη το «Αβρο» Νο 3΄με οδηγόν τον σμηναγόν κ. Κουτράκον και παρατηρητήν τον Καραβιάν. Την 11.50 η «Ακρόπολις» με Φραγκίσκον και παρατηρητήν τον δημοσιογράφον Αγγελόπουλον. Την 11.55 το «Αβρό» Νο1, με σμηναγόν Ποταμιανόν και Αλέτην. Την 12,2, το «Αβρό» Νο4 με Θεοδωρόπουλον σμηναγόν και Σκοπελιάν. Την 12,3, το «Μπρεγκε 105» με Απλαδάν και Πιτσιλάν. Την 12,5 το «Αβρό» Νο40 με ανθυποσμηναγόν Μάρκου και Μεταξάν. Την αυτήν ώραν «Το Ελληνικόν Μέλλον» με Μισακλίδην και Βαλασόπουλον. Την 12,6 το «Ποτεζ Σ2» με Οικονόμου και Κουτούκον, σμηναγόν. Την 12,11 το «Ποτεζ Σ. Ιδ.» με Μηλίτσην και Πάγκαλον. Την 12,25, το «Ποτεζ Σ.9» με Γανατάν και Γεωργακόπουλον. Την 12,28 το «Γιοσγκέρ» με Θεολόγον και δημοσιογράφον Αθηναϊκήν εφημερίδαν» (Εφημ. Κήρυξ Λαρ. Οκτωρίου 1936).
Προσωπικά θυμάμαι ότι όταν το 1931 οργανώθηκε αεροπορική βάση, πρώτος διοικητής ήταν ο αντ/ρχης Γεώργιος Στάλιος.
ΕΠΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στους ενδόξους νεκρούς
Ω πατρίδα μας καϋμένη, έλα ΄δω με περηφάνεια,
κόψε ρόδα, κόψε κρίνα, κόψε δάφνινα κλαδιά,
με τα μητρικά σου χέρια πλέξε αμάραντα στεφάνια,
και στεφάνωσε στο μνήμα τάνδρειωμένα σου παιδιά!
 
Ω πατρίδα μας καϋμένη, το γλυκόλαλό σου στόμα
με το μητσικό φιλί σου τέτοια λόγια ας τους ΄πη:
«Κοιμηθήτε, δοξασμένη, σεις μ΄ αγιάσατε το χρώμα;
και ξεπλύνατε με αίμα τόσων άλλων την ντροπή!»
ΓΕΩΡ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass