Τα κορόιδα και άλλα τινά...

Δημοσίευση: 17 Νοε 2012 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:31
 Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα
 Τα έχω ξαναγράψει πολλές φορές και δεν δυσκολεύομαι να τα επαναλάβω, για μια φορά ακόμα. Η σημερινή οικονομική κρίση και η χρεοκοπία, που μαστίζει και βουλιάζει τη xώρα μας, στο τέλμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος, παρά το γενναίο κούρεμα των 105 δισ. ευρώ, που υπέστη, βρίσκεται σήμερα στα 355 δισ. ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ άνω του 170%, είναι μη βιώσιμο, μη διαχειρίσημο και έχει γίνει πλέον θηλιά στον λαιμό του Έθνους μας και η xώρα μας, μια ανάσα πριν την έξοδό της από την ευρωζώνη και την επαναφορά μας, στο εθνικό μας νόμισμα της δραχμής.
Η σημερινή μας κατάντια και η χρεοκοπία μας, οφείλεται αφενός μεν, από την κακή και άφρονα δημοσιονομική πολιτική, που άσκησαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 1981 και ιδιαίτερα από το 2000 μέχρι και σήμερα και αφετέρου δε, είναι απόρροια της αδυναμίας των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του Κράτους μας, να περιορίσουν αν όχι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή – φοροκλοπή (ΦΠΑ) 20+5 δισ. ευρώ αντίστοιχα τον χρόνο, τουτέστιν συνολικά 25 δισ. ευρώ και να εισρεύσουν στα ταμεία του, μέρος των ανείσπρακτων φόρων των 46 δισ. ευρώ, ας πούμε τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Ας κάνω ακόμα μια παραχώρηση. Από τα 40 δισ. ευρώ με κατάλληλους και μεθοδικούς χειρισμούς πιστεύω απόλυτα ότι μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του Κράτους μας, τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, που είναι αρκετά να επαναφέρουν αμέσως τη χώρα μας, σε ομαλή δημοσιονομική τροχιά και πειθαρχία και να πάει από μόνη της, η Τρόικα στον αγύριστο.
Επομένως το κύριο και πρώτα ζητούμενο για την Κυβέρνηση και το επιτελείο του Υπουργείου των Οικονομικών, δεν πρέπει να είναι η συνηθισμένη και η εύκολη λύση της επιβολής πρόσθετων φόρων και αύξησης του ΦΠΑ, ούτε το φοροσαφάρι, ούτε η συνεχής μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά να βρουν επιτέλους τρόπους, να κτυπήσουν αλύπητα και σκληρά, αυτό το εθνικό σπορ των Νεοελλήνων, που ακούει ακόμα στα ονόματα, φοροδιαφυγή – φοροκλοπή – εισφοροδιαφυγή, που είναι μάστιγα για την κοινωνία μας και έχουν φέρει τη χώρα μας, στη σημερινή κατάντια και χρεοκοπία, όταν διαφεύγουν με διάφορους παράνομους τρόπους και ξεδιάντροπα από την τσιμπίδα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, οι ίδιοι και επιτήδειοι πάντοτε άνθρωποι και ανθρωπάκια.
Σήμερα η Κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως να εξοικονομήσει για τη διετία 2013-2014 13,5 δισ. ευρώ και θα τα πάρει από τους ίδιους ανθρώπους, δηλαδή τους μισθωτούς και συνταξιούχους, από τα μόνιμα και τα καλούμενα κορόιδα, που καλύπτουν, ως γνωστόν κοντά στο 60% του φόρου εισοδήματος, των φυσικών προσώπων, που εισπράττει το Κράτος τον χρόνο. Αυτό φυσικά δεν το θέλει, ούτε ο Θεός, ούτε ακόμα και ο διάβολος.
Η ορθότητα αυτών των επισημάνσεων ενισχύεται σοβαρά και από μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, που αποδεικνύει ότι δεν θα χρειαζόμασταν καθόλου τα επαχθή αυτά μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ αν συλλαμβανόταν η απίστευτη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή των γιατρών, των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων και των άλλων κοινωνικών φορέων και των αυτοαπασχολουμένων (Tax evasion across industries: soft credit evidence from Greece 2012) Βήμα 26-08-2012.
Κύριε Πρωθυπουργέ είναι η μοναδική ευκαιρία για εσάς, ώστε μέσα απ’ αυτή τη βαθιά κρίση και τη χρεοκοπία, που διέρχεται η χώρα μας, να ρίξετε όλο το βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο, η πέρα για πέρα η σημερινή αυτή απαράδεκτη κατάσταση, να συνεχίζετε δηλαδή να αδικείτε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους και να αφήνετε τελείως ανενόχλητους τους ξύπνιους και τους πονηρούς, να πίνουν συνέχεια στην υγεία των κορόιδων. Υπάρχουν τρόποι να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αρκεί να μην δειλιάσετε, αλλά απεναντίας επιτέλους να τολμήσετε. Να θεσπισθούν π.χ. τεκμήρια διαβίωσης, το περιουσιολόγιο και η συλλογή της πάσης φύσεως αποδείξεων με απεριόριστο συνολικό ποσό. Στο τέλος το σύνολο του ποσού των αποδείξεων, θα υπολογίζονται ως δαπάνες και θα αφαιρούνται από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Η προκύπτουσα διαφορά θα υπολογίζεται ως φορολογητέα ύλη και ανάλογα θα φορολογείται με το αντίστοιχο κλιμάκιο. Έτσι πιστεύω θα προκύψουν, σημαντικά κίνητρα και ο κάθε φορολογούμενος θα μεταβληθεί σε ένα μικρό ΣΔΟΕ και το ΣΔΟΕ θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο στα καθήκοντά του, που είναι ο έλεγχος των μεγαλοφοροφυγάδων και όχι η ταβερνιάρισσα της Ύδρας.
Οι Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά οι φοροφυγάδες και οι φοροκλέπτες και οι κάθε λογής απατεώνες και λωποδύτες μένουν μονίμως και συνέχεια στο απυρόβλητο. Τους καταγγέλλουν αορίστως και με γενικόλογα και ευχολόγια, οι διάφοροι Υπουργοί, μιλάνε συνέχεια για «υστέρηση εσόδων», εξαιτίας της οποίας υστέρησης η χώρα βουλιάζει στο οικονομικό χάος και στην έμπρακτη πλέον χρεοκοπία. Δεν μπορούν σε τελευταία ανάλυση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, που δηλώνουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ τον χρόνο ή και λιγότερο ακόμα, να κυκλοφορούν προκλητικά με πολυτελή αυτοκίνητα, να ζουν ανερυθρίαστα βασιλικά και ξεδιάντροπα, πλουσιοπάροχα, σε βάρος φυσικά του κοινωνικού συνόλου. Η Κυβέρνηση έχει ηθική υποχρέωση, πρώτα να τους εντοπίζει και στη συνέχεια να τους ξεσκεπάζει και να δίδει στη δημοσιότητα τα πραγματικά εισοδήματα των φοροφυγάδων, όποιοι και αν είναι και όποια δουλειά και αν κάνουν. Κανένας μας, δεν μπορεί να είναι υπεράνω των Νόμων. Πρέπει κάποτε να εφαρμόζεται επιτέλους και στην Πατρίδα μας χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση το «dura lex sed lex». Δηλαδή σκληρός ο Νόμος αλλά Νόμος.
Η προωθούμενη από το Υπουργείο Ανάπτυξης αγορονομική διάταξη ότι, εφόσον τα καταστήματα σίτισης καφετέριες και ψυχαγωγίας δεν εκδίδουν αποδείξεις, ο πελάτης δεν υποχρεούται στην προκειμένη περίπτωση να πληρώσει για ό,τι πήρε, είναι ορθή και προς τη σωστή κατεύθυνση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – φοροκλοπής.
Σημείωση: Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο τέλος Ιουλίου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 159,4 έναντι 156,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Αν όμως λάβει κανείς υπόψη του το χαμηλό, που διαμορφώθηκε στα μέσα Ιουνίου, λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές (17 Ιουνίου), τα χρήματα, που επέστρεψαν στις τράπεζες, ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Πάντως, όπως αναφέρουν τραπεζίτες «έχουμε πολύ δρόμο μέχρι τα υψηλά του 2009, όταν οι καταθέσεις ανέρχονταν στα 237,5 δισ. ευρώ». Πρέπει δηλαδή να επιστρέψουν στις τράπεζες ακόμα τουλάχιστον 78 δισ. ευρώ. ΝΕΑ 1-9-2012.
Περίπου 207 δισ. ευρώ μαύρο χρήμα έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στο εξωτερικό από το 2003 έως σήμερα. Αυτά υποστηρίζει σε συνέντευξή του, στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» ο Ρέιμοντ Μπέκερ, πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα (Clobal Finanetal Integrity), που έχει αντικείμενο τη διερεύνηση των διεθνών διαδρομών του μαύρου χρήματος». ΝΕΑ 3-9-2012.
Συνεπώς οι συζητήσεις, που γίνονται μεταξύ της Κυβέρνησης και της Ελβετίας, ότι στις Τράπεζές της, βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ, πρόκειται για ψίχουλα και επομένως αυτή είναι ομολογουμένως μια καλή αρχή, αλλά υπάρχει όμως πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας, μέχρι να ξεσκεπαστούν όλοι αυτοί οι επιτήδειοι (φοροφυγάδες – φοροκλέπτες – απατεώνες κ.λπ.) και να φορολογηθούν σκληρά και αλύπητα, χωρίς κανένα απολύτως οίκτο, γιατί αυτό το απαιτούν και το χρωστά η τρικομματική Κυβέρνηση, στα 1.100.000 ανέργους και στα 2.500.000 Έλληνες, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι το κατώτερο ετήσιο εισόδημα των 5.500 χιλιάδων ευρώ. Στόχος πρέπει να είναι με παροχή διάφορων κινήτρων το μεγαλύτερο μέρος αυτών των καταθέσεων, να επαναπατρισθούν και να εισρεύσουν στα Ταμεία του Κράτους άπαξ φόροι τουλάχιστον 20 έως 30 δισ. ευρώ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass