Επιφυλλίδα

Παράταση στο ελληνικό δράμα – Προς ανασχηματισμό (Β’)

Δημοσίευση: 19 Νοε 2012 0:36 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:31
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Όταν ακόμη και κυρίαρχα ΜΜΕ, όπως η «Καθημερινή» και το «Βήμα», προβαίνουν σε επισημάνσεις, που δίνουν το στίγμα ασκήσεως μια άλλης ίσως πιο επιθετικής και αποφασιστικής πολιτικής και όχι τη συνέχιση της πολιτικής των υποχωρήσεων, που ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια, η τρικομματική κυβέρνηση, σε κατάσταση, αν μη τι άλλο αμηχανίας, προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική της, με επιχειρήματα που δεν πείθουν την κοινωνία, αλλά κυρίως δεν πείθουν ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές της συμπολιτεύσεως, όπως φάνηκε από τον χλιαρό τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να υπερασπιστούν στη Βουλή το 3ο Μνημόνιο και τον Προϋπολογισμό, αλλά και από την επιθετική αντιπολιτευτική ρητορεία, με την οποία ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να πορευθεί μαζί με ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο «το καταπίνει η άβυσσος του Μνημονίου» (ο σχετικός τίτλος υπάρχει στο «Βήμα») και με μια ΔΗΜΑΡ η οποία ταλανίζεται από τις δικές της αντιφάσεις και αντιθέσεις.
Το ΠΑΣΟΚ τείνει να μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας για την κυβέρνηση, οι δε αντιδράσεις που καταγράφηκαν για τη δήλωση του παραιτηθέντος από τη θέση του γραμματέα επικοινωνίας Γιάννη Δατσέρη («το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα») δείχνουν ότι ακόμη και στο πολύ στενό περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου (ο οποίος θα θέσει στον Α. Σαμαρά ζήτημα λειτουργίας της κυβερνήσεως, με όσα αυτό συνεπάγεται) η κατάσταση κάθε άλλο παρά ως σταθεροποιημένη μπορεί να θεωρηθεί.
Ο Ευ. Βενιζέλος προσπαθεί εναγωνίως (και ατελέσφορα) να βρει τρόπους ώστε να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ την κρίση του, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί (στο μέτρο που το σχετικό ρεπορτάζ είναι ακριβές – το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη) ότι ίσως να χάνει ακόμη και τα στηρίγματά του στα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φέρεται να συναντήθηκε με την ηγετική ομάδα του πάλαι ποτέ συγκροτήματος Λαμπράκη, αλλά, όπως εγράφη, «το κλίμα δεν ήταν και πολύ ευχάριστο και επικρατούσε μάλλον αμηχανία και από τις δυο πλευρές» και ότι ο κ. Βενιζέλος «έφυγε από τη συνάντηση μάλλον απογοητευμένος».
Την ίδια στιγμή, στη ΔΗΜΑΡ η κατάσταση είναι ρευστή, καθώς έχει ήδη απολέσει τρεις βουλευτές (Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά και Γ. Μιχελογιαννάκη) ενώ δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τον καθηγητή Γιάννη Πανούση, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να απομακρύνει τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της ΔΗΜΑΡ (ιδιαίτερα τον υπουργό της Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, «αδειάζει» την τρόικα και το υπουργείο των Οικονομικών) ο δε Φώτης Κουβέλης δείχνει πως εξακολουθεί να τους στηρίζει και αυτό σημαίνει, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι δεν επιθυμεί να έχει ενεργότερο ρόλο στην κυβέρνηση, τοποθετώντας σε αυτήν πολιτικά στελέχη του, κατά τον φημολογούμενο ανασχηματισμό.
Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η πλειονότητα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, επιθυμεί μια πιο ενεργητική συμμετοχή στην κυβέρνηση ώστε να μπορεί να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να μην ευρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων, οι δε υπερασπιστές της θέσεως αυτής αντιλαμβάνονται ότι ο «κρίκος» της ΔΗΜΑΡ είναι καθοριστικός για την επιβίωση της κυβερνήσεως, καθώς, όπως προαναφέραμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέμειναν με 151 βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει εικόνα σταθερότητας της κυβερνήσεώς του μέσω ενός ουσιαστικού ανασχηματισμού, ενώ προφανώς θέλει, πάση θυσία, να υπάρξει ηρεμία στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μια αρνητική εξέλιξη θα επηρεάσει αυτόματα και την κυβέρνηση, αφού ο Ευ. Βενιζέλος αποτελεί τον πρώτο τη τάξει κυβερνητικό σύμμαχο.
Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο έχουν προχωρήσει και έχει αποφασιστεί ότι θα είναι ένας «ευρωπαϊκός ανασχηματισμός», μέσω του οποίου ο Α. Σαμαράς ελπίζει να ξεπεράσει τις αντιθέσεις και τις σκιές μεταξύ των τριών εταίρων.
Φημολογείται μετ’ επιτάσεως ότι θα αντικατασταθούν οι υπουργοί που δεν προώθησαν τις μνημονιακές ρυθμίσεις, θα αξιοποιηθούν σε θέσεις - κλειδιά πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, ακόμη και τεχνοκράτες, που δεν είχαν ως ιδεολογική και πολιτική αφετηρία τη ΝΔ, ενώ ερωτηματικά παραμένουν το τι θα γίνει με τον Ευ. Βενιζέλο και αν θα οριστεί αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, το ποια στελέχη θα τοποθετήσει στην κυβέρνηση και το πώς θα κινηθεί ο Φ. Κουβέλης.
Όμως, τα σενάρια περί δημιουργίας ενός καθαρού φιλοευρωπαϊκού κόμματος, έχουν προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς ουσιαστικά θα πρόκειται για μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα χωρούν πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και Μιχ. Χρυσοχοϊδης. Σύμφωνα δε με το «Βήμα», το ερώτημα που θέτουν στελέχη της ΝΔ, τα οποία δεν συμφωνούν με τη θεωρία περί φιλοευρωπαϊκού κόμματος, είναι με ποια πολιτικά στελέχη θα γίνει η «υπέρβαση» και αν αυτά έχουν απήχηση στην κοινωνία, ορισμένοι φοβούνται μήπως χαθεί το «λαϊκό προφίλ» της παρατάξεως, ενώ άλλοι λένε ανοιχτά: «Θα φτιάξουμε αστική παράταξη χωρίς μεσαία τάξη που πλήττεται από τα μνημόνια;».
Και ένας μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών αρνείται να δώσει η ΝΔ πολιτική στέγη σε όσους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στήριζαν, όπως λένε, την επιλογή να οδηγηθεί η χώρα στο ΔΝΤ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν αντιδρά σε όσα λέγονται και όσοι τον έχουν δει, λένε ότι απλώς υπομειδιά με τα όσα ακούει περί δημιουργίας φιλοευρωπαϊκού κόμματος.
Είναι προφανές πως μετά την ισοπέδωση που έχουν προκαλέσει τα Μνημόνια, τα πάντα, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, αλλάζουν στην Ελλάδα, αλλά ελπίζεται πως δεν θα αλλάξουν για να μείνουν τα ίδια...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass