Στόχοι για την ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας

Δημοσίευση: 20 Νοε 2012 1:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:32
Της Κατερίνας Ζαχείλα, πολιτευτή Νέας Δημοκρατίας
Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης προϋποθέτει την πολύπλευρη και «έξυπνη» αξιοποίηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική κρίση απειλεί να αποσυνθέσει και να ριζοσπαστικοποιήσει με βίαιο τρόπο την κοινωνική συνοχή, θέτοντας όλους μπροστά σε ρίσκα ιστορικής εμβέλειας. Η Ελλάδα πρέπει να βγει γρήγορα χωρίς μεγαλύτερες απώλειες από την κρίση αυτή. Η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα κυβερνητικής πολιτικής, ο βαθμός επιτυχίας του οποίου θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ι. Αναθεώρηση μείγματος πολιτικής για την έξοδο από την κρίση
Το εγχείρημα έγκειται το να εξηγήσει και να πείσει για την ορθότητα των εναλλακτικών προτάσεων και υιοθέτηση αναπτυξιακών μέτρων για την έξοδο από την πολυετή κρίση. Η υφεσιακή πολιτική πρέπει να συνοδευτεί από τον αναπτυξιακό πυλώνα που θα οδηγήσει την ανάσχεση της κρίσης στη χώρα μας.
ΙΙ. Νέα Κοινή ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική
Στους προσεχείς μήνες κρίνονται δύο ευρωπαϊκές πολιτικές για τη χώρα μας: η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014 – 2020, καθώς και η νέα Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και Πολιτική Συνοχής. Στην ΚΑΠ στηρίχτηκε τα τελευταία 30 χρόνια η ευημερία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας καθώς σε ετήσια βάση η συμβολή της στο ελληνικό ΑΕΠ ξεπέρασε το 1% σε καθαρές αγροτικές επιδοτήσεις ορισμός του «ενεργού αγρότη», ο προσδιορισμός των περιφερειών της χώρας για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων και τα περιφερειακά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, το «πρασίνισμα» των επιδοτήσεων και η βελτίωση των προϋποθέσεων εφαρμογή τους είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να διαπραγματευτούν. Η αγροτική ανάπτυξη είναι απόλυτη προτεραιότητα της στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη έχει προστιθέμενη αξία τόσο για τη παραγωγή νέου πλούτου όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
ΙΙΙ. Νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020
Προσεχώς θα διαμορφωθεί το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την επταετία 2014 -2020 που θα καθορίζει τα κριτήρια και τους τομείς ενίσχυσης από τα ταμεία της Ε.Ε. Τα παραπάνω συμπληρώνονται και με τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», που περιλαμβάνει την πρόταση της Ε.Ε για οικονομική ανάκαμψη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς.
IV.Θωράκιση πολιτικών κατά της ανεργίας
Αναθεώρηση των υφιστάμενων κοινοτικών πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας, επανασχεδιασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής επανένταξης των ανέργων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Πρόσθετα εργαλεία για την καταπολέμηση της μάστιγας είναι η αναθεώρηση στη χρήση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων από το πρόγραμμα 2007- 2013 για την ανεργία αλλά και κονδυλίων από τις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις.
V.Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα
Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν πέραν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 500 εκατομμύρια, πρέπει σε συνεννόηση με τους εταίρους να προχωρήσουμε την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ κατά 10 δισ. ευρώ για στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση.
VII. Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης
Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η προώθηση ισχυρής πολιτικής για τη μετανάστευση με αποτελεσματικά Κοινοτικά εργαλεία, όπως η «Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή». Οφείλουμε να στοχεύσουμε στην αναθεώρηση της Συνθήκης «Δουβλίνο 2», με σκοπό τον επανακαθορισμό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για το σημείο υποδοχής των κυμάτων μετανάστευσης Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δυσανάλογο βάρος χωρίς στήριξη.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass