Η ανάγκη για συνεταιρισμό είναι σήμερα πιο επιβεβλημένη από ποτέ

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2012 1:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:49
 Του Γιώργου Ελ. Δημοβέλη, οικονομολόγου, εμπόρου συστημάτων αλουμινίου
 
Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία οδηγεί καθημερινά σε μαρασμό-αδιέξοδο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες, αγρότες κ.τ.λ. Τα αίτια πολλά, οι ευθύνες πολλές όπως και οι αντιδράσεις. Παρόλα αυτά ίσως είναι χρήσιμο σε πολλούς από εμάς να εξετάσουμε και άλλους τρόπους επιχειρηματικής προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται.
Μια παλιά αλλά πάντα επίκαιρη επιλογή είναι η έννοια του συνεταιρισμού, που για μερικούς είναι παρεξηγημένη. Επί σειρά δεκαετιών γαλουχηθήκαμε από τους παλιότερους έχοντας σαν αρχή «κάνε κάτι δικό σου» ή «μην δουλεύεις για τους άλλους» ή «μην έχεις αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου» και άλλα τέτοια σε όλους μας γνωστά.
Αυτό το μοντέλο δούλεψε αρκετά καλά τα προηγούμενα χρόνια αλλά πλέον ξεφτίζει. Καινούργιες έννοιες όπως οικονομίες κλίμακος, ανταγωνιστικότητα, value for money κ.τ.λ. μπαίνουν όλο και πιο πολύ στη ζωή μας και μας δείχνουν το δρόμο.
Αυτοί που θα αρνηθούν ή θ’ αργήσουν να προσαρμοστούν δύσκολα θα επιβιώσουν. Ο συνεταιρισμός αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια προσαρμογής με πολλές πιθανότητες επιτυχίας αρκεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:
1) Η επιχειρηματική-αγροτική δραστηριότητα να είναι γενικά βιώσιμη.
2) Η επιλογή συνέταιρου είναι καθοριστικής σημασίας. Απαραίτητα πρέπει να είναι άνθρωπος που «μιλά την ίδια γλώσσα» με εμάς.
3) Οι κανόνες που θα πορευτούμε πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαροι από την αρχή, όπως επίσης και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του καθενός.
4) Η οπτική αντιμετώπισης των πραγμάτων καθώς και οι στόχοι των εταίρων πρέπει να συμβαδίζουν.
Έχοντας επιτύχει τις παραπάνω προϋποθέσεις και κάνοντας μια νέα επιχείρηση θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν μόνο οφέλη έχουμε από αυτή μας την επιλογή τα οποία είναι:
1) Σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους
2) Καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές
3) Μεγέθυνση της επιχείρησης
4) Λιγότερη υποχρεωτική προσωπική εργασία, με άμεσα οφέλη όσον αφορά την παραγωγική εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου που δημιουργείται.
5) Ανταγωνιστικότερες τιμές τελικού προιόντος πράγμα που καθιστά πιο βιώσιμη την επιχείρηση.
Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν υποπολλαπλάσιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1-10 ατόμων σε σχέση με την Ελλάδα όπως επίσης είναι πάρα πολλές οι αγροτικές εταιρίες όπου πολλοί κτηματίες αγρότες ένωσαν τη γη τους και δημιούργησαν επιχειρήσεις καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων, έχοντας κοινό μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθήκες κ.τ.λ.
Ένας από τους λόγους που είναι πιο ανταγωνιστικότεροι από εμάς είναι και αυτός. Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούμε και εμείς και να πράξουμε ανάλογα;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass