Πρόταση για την ακαδημαϊκή οργάνωση της ΣΔΟ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2012 1:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:49
* Του δρ. Πάνου Φιτσιλή, διευθυντή της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΙ Λάρισας
 
Το 2012 αποτελεί έτος σταθμό για την ανώτατη εκπαίδευση σε όλη τη χώρα αφού σύμφωνα με το νέο νόμο (Ν. 4009/11) είναι το έτος που θα πρέπει να μπουν σε λειτουργία οι νέες σχολές. Η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Λάρισας εκπόνησε στρατηγικό σχέδιο με σκοπό να διευκολύνει τη μετάβαση στη νέα δομή παροχής εκπαίδευσης αλλά και διοίκησης. Η πρόταση που παρουσιάζεται στο σχέδιο συζητήθηκε σε επίπεδο Σχολής και περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων ενεργειών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ακαδημαϊκή ανάπτυξη της Σχολής στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΙ Λάρισας.
Οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο αυτό είναι: 1. Δημιουργία κοινών κύκλων σπουδών για όλους τους φοιτητές της σχολής. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν τρεις κύκλοι σπουδών:
* ο εισαγωγικός πρώτος κύκλος για όλους τους φοιτητές της Σχολής
* ο κύκλος της κατεύθυνσης, με δύο κατευθύνσεις αυτή της διοίκησης και αυτή της οικονομίας και
* ο κύκλος της εξειδίκευσης που θα ταυτίζεται με τα υπάρχοντα τέσσερα προγράμματα σπουδών.
Με τη δημιουργία κύκλων σπουδών επιτυγχάνονται πολλοί αλλά και σημαντικοί στόχοι:
* βελτίωση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω διδασκαλίας των μαθημάτων από ομάδες διδασκόντων, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας μέσω κοινών εξετάσεων τουλάχιστον για τον πρώτο κύκλο σπουδών,
* εξοικονόμηση πόρων καθώς οι σπουδές οργανώνονται σε επίπεδο Σχολής και όχι τμήματος,
* δυνατότητα εισαγωγής φοιτητών στη Σχολή και όχι σε τμήματα, καθώς και
* ευελιξία στις σπουδές των φοιτητών καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα μεταπήδησης από ένα πρόγραμμα σπουδών σε ένα άλλο.
2. Ένα δεύτερο βασικό σημείο είναι ότι προτείνεται η δημιουργία ανεξάρτητης Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση και Οικονομία, με σκοπό τη συνέχιση και ανάπτυξη των μεταπτυχιακών σπουδών. Η Σχολή διενεργεί ήδη τρία μεταπτυχιακά προγράμματα, δύο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Staffordshire (Master in Management και ΜΒΑ) καθώς και ένα αυτοδύναμο (Master στη Διοίκηση και Διαχείρισης Έργων και Προγραμμάτων), ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη προγράμματος διδακτορικών σπουδών.
Εναλλακτικά, η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας θα μπορούσε να συνενωθεί με το αυτοτελές τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για τη δημιουργία μιας ενιαίας Σχολής Οικονομίας-Διοίκησης η οποία θα περιλαμβάνει προγράμματα σπουδών θεωρητικής (π.χ. Οικονομία) όσο και εφαρμοσμένης κατεύθυνσης (π.χ. Λογιστικής, Διοίκησης). Αν και η περίπτωση της συγχώνευσης δεν προβλέπεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο και δεν έχει συζητηθεί στις λεπτομέρειές της από τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς θα δημιουργηθεί μία ισχυρή σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στη Θεσσαλία, που θα μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά σε σχέση με τις άλλες αντίστοιχες σχολές στην Ελλάδα και την Ε.Ε.
Η πρόταση της Σχολής είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο (http://dde.teilar.gr/newsArticle.aspx?ID=704) ενώ σε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισής της από τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Λάρισας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass