ΕΟΠΥΥ και ασφαλισμένοι

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2012 1:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:50
Του κ. Κων/νου Γιαννακόπουλου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), είναι ένα νέο ΝΠΔΔ, που συστήθηκε με τον ν.3919 του 2011 και αποτελεί προϊόν συνένωσης των Ασφαλιστικών Ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ - ΤΥΔΚΥ.
Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού είναι η 1-1-2012 και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 9 εκατ. ασφαλισμένους. Ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι ο Ν.2456/2011. Οι ιατρικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ παρέχονται από τρείς τομείς: 1) Τα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων, Κ.Υ. και Αγροτικά Ιατρεία (όσα απ’ αυτά έχουν ενταχθεί) 2) Από τις υγειονομικές δομές του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (πολυϊατρεία, περιφερειακά ιατρεία), 3) Από τους συνεργαζόμενους προσωρινά με τον ΕΟΠΥΥ ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οι λίστες όλων των σημείων όπου θα μπορούν να αναζητήσουν οι ασφαλισμένοι δωρεάν υπηρεσίες υγείας βρίσκονται στο διαδίκτυο ή στο τηλέφωνο 184 ή στα ΚΕΠ.
Αξιοσημείωτο βέβαια είναι το γεγονός ότι με ΚΥΑ, όλοι οι γιατροί είτε συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, μπορούν ελεύθερα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους των παραπάνω ταμείων που συνενώθηκαν.
Ο ΕΟΠΥΥ, ενώ θα έπρεπε να λειτουργήσει από τις αρχές του 2011, λόγω προχειρότητας σχεδιασμού, πλήρους έλλειψης οργάνωσης-υποδομών και μηχανογράφησης, η έναρξή του μετατέθηκε για την 1-1-2012. Κατά την διαδικασία έναρξης του επικρατεί πλήρης σύγχυση, καθώς δεν παρέχεται καμία επίσημη ενημέρωση ή οδηγία προς τους ασφαλισμένους, προς τις υπηρεσίες και τους λειτουργούς. Δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους κλινικούς ή εργαστηριακούς γιατρούς και δεν υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας του (ωράριο, ραντεβού, καθεστώς εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων, ελεγκτικοί μηχανισμοί κ.λπ.).
Η πρωτοφανής προχειρότητα είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και οδηγεί στη δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η δε ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συμπολιτών μας δεν έχει τέλος! Στην αναζήτηση δωρεάν υπηρεσιών υγείας απ’ τους ασφαλισμένους, όσον αφορά στις δομές του ΕΣΥ και του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το τοπίο είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο. Εκεί που μπορεί να προκληθεί σύγχυση είναι το καθεστώς με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εξετάζονται δωρεάν απ’ τους γιατρούς αυτούς, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι ο γιατρός δεν θα έχει συμπληρώσει το πλαφόν που ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 262 ΦΕΚ 16-12-2011 (50 επισκέψεις ανά εβδομάδα-μέχρι 200 επισκέψεις το μήνα).
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε άλλο γιατρό που δεν θα έχει συμπληρώσει το πλαφόν ή αν το επιθυμούν, θα πρέπει να πληρώσουν την επίσκεψη από την τσέπη τους. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι ότι, όταν εξετάζονται δωρεάν ως ΕΟΠΥΥ, οποιαδήποτε τυχόν επιπλέον αμοιβή τους ζητηθεί είναι παράνομη και θα πρέπει να καταγγέλλεται γραπτώς αμέσως στον ΕΟΠΥΥ. Το ίδιο ισχύει και για τις ιατρικές πράξεις, όσες απ’ αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στην αμοιβή της επίσκεψης, εμπεριέχονται όμως σε Π.Δ. και καλύπτονται απ’ τον ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν έναν μη συνεργαζόμενο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, πληρώνουν μόνον την επίσκεψή τους παίρνοντας την αντίστοιχη απόδειξη παροχής υπηρεσιών, καθώς με αρ. 3008/29-12-2001 ΦΕΚ παρέχεται η δυνατότητα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων σ’ όλους τους γιατρούς. Φυσικά όλα αυτά που συμβαίνουν με τον ΕΟΠΥΥ, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο νέος Οργανισμός ξεκινάει μόνο με χρέη, με υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του και με μια εκβιαστική ταχεία διαδικασία υποταγής και ομηρίας του ιατρικού κόσμου σε τριτοκοσμικές αμοιβές (6,5 ευρώ καθαρά ανά επίσκεψη), που δεν είναι καν εγγυημένες.
Ο πενιχρός κλειστός μνημονιακός προϋπολογισμός και τα ελάχιστα κονδύλια για την υγεία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Γι’ αυτό ο ιατρικός κόσμος είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών και καλεί τους κυβερνητικούς αρμόδιους να μην εμπαίζουν τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους και να μην πειραματίζονται απροκάλυπτα με την υγεία τους. Το ιατρικό σώμα, δεν θα επιτρέψει να σταλούν οι ευπαθείς ομάδες στον Καιάδα και θα πράξει ό,τι θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη.
Ασφαλισμένοι και γιατροί, θα πρέπει τέλος να καταδικάσουν ομόφωνα αυτή την οργανωμένη προσπάθεια συρρίκνωσης –διάλυσης – υποβάθμισης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επαγγελματική και μισθολογική εξαθλίωση των λειτουργών καθώς και την υποβάθμιση της αξιοπρέπειας του Έλληνα ασφαλισμένου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass