Σκέψεις

Η τέχνη του (οικονομικού) πολέμου

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2012 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:50
Από τον Μιλτιάδη Γ. Δεληχά
 
«H ύψιστη τελειότητα συνίσταται στην εξουδετέρωση του αντιπάλου χωρίς μάχη»
«Το καλύτερο είναι να καταλάβεις τη χώρα του εχθρού ολόκληρη και άθικτη, όχι να την καταλάβεις και να την καταστρέψεις»
 
Sun Tzu (500 π.Χ.) «Η τέχνη του πολέμου»
Θεωρείται δεδομένο ότι το σύνολο των σύγχρονων Ελλήνων πολιτικών ηγετών γνωρίζουν καλά το βιβλίο του αρχαίου Κινέζου φιλοσόφου Sun Tzu «Η τέχνη του πολέμου». Ακόμα περισσότερο μάλιστα οι σημερινοί που σπούδασαν στις Η.Π.Α.. Κι αυτό διότι το βιβλίο του Sun Tzu διδάσκεται σε όλες τις εκεί Πανεπιστημιακές Σχολές πολιτικών και οικονομικών επιστημών, στρατηγικής, διοίκησης επιχειρήσεων, ακόμα και σε ταχύρρυθμα σεμινάρια marketing ή προπονητικής! Πρόκειται για ένα βιβλίο στρατιωτικής στρατηγικής με τεράστια επιρροή και διαχρονική αξία, που βρίσκει σε κάθε «μάχη» με την ευρύτερη έννοια: από έναν εμπορικό ανταγωνισμό μέχρι έναν αθλητικό αγώνα. Η πολεμική στρατηγική πριν και κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων πολέμων, ακολούθησε τη φιλοσοφία του Κλαούζεβιτς που αποτυπώνεται στο βιβλίο του «Περί πολέμου». Δίνοντας έμφαση στο απόλυτο, ο Κλαούζεβιτς, ανέπτυξε την πρακτική του «ολοκληρωτικού πολέμου». Αντίθετα όμως με την τάση αυτή, 2.500 χρόνια πριν ο Sun Tzu είχε εισαγάγει τη μετριοπάθεια στη διεξαγωγή του πολέμου και τον πολιτικό ρεαλισμό. Σύμφωνα με τον Sun Tzu, με δεδομένο ότι σκοπός του πολέμου είναι η ειρήνη, ο πολιτικός σκοπός σαν κίνητρο του πολέμου, πρέπει να είναι και το μέτρο που καθορίζει τις επιδιώξεις της στρατιωτικής ισχύος. Η στρατηγική της πολιτικής λογικής είναι αυτή που επικρατεί σήμερα στο διεθνή ανταγωνισμό.
Ξεφυλλίζοντας απλά - και όχι μελετώντας - το βιβλίο του Sun Tzu «Η τέχνη του πολέμου», μπορούμε να προβληματιστούμε από το πώς χάσαμε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο πριν καν ξεκινήσει. Εύκολα θα καταλάβουμε πόσο μας κόστισε η ανεπάρκεια των ηγετών μας, η διαφθορά, ο μικροκομματισμός και τα σκάνδαλα παραθέτοντας μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα (θεωρώντας τις αγορές ως αντίπαλο της χώρας):
«Στείλε προδότες στη χώρα του αντιπάλου, ώστε να εκμηδενίσεις την κυβερνητική πολιτική. Να διαφθείρεις τα ήθη του αντιπάλου με ύπουλα δώρα. Να υποδαυλίζεις δολοπλοκίες και απάτες».
«Χρησιμοποίησε κάθε πανούργο τέχνασμα για να προκαλείς τον εκφυλισμό των ανθρώπων και τη σπατάλη του θησαυρού του αντιπάλου».
«Η απερισκεψία οδηγεί στην καταστροφή, η δειλία οδηγεί στην αιχμαλωσία».
Οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι ευθυγραμμισμένοι στη φιλοσοφία της ολοκληρωτικής καταστροφής του Κλαούζεβιτς, αποδεκάτισαν τη χώρα μας. Την ολοκλήρωση της καταστροφής ωστόσο την καταφέραμε μόνοι μας με τον παράλογο εμφύλιο σπαραγμό που μας οπισθοδρόμησε για δεκαετίες. Ο σημερινός παγκόσμιος οικονομικός πλέον πόλεμος, άρχισε επίσημα με την πτώση του ανατολικού μπλοκ και βασίστηκε στη φιλοσοφία του Sun Tzu. Εμείς ωστόσο, αν και ανήκαμε στη Δύση και ενταχθήκαμε πολύ νωρίς στην Ε.Ε., με την αυτοκαταστροφική αδιαφάνεια και την ανεπάρκεια των ηγεσιών μας, υποδαυλίσαμε τον ίδιο μας τον εαυτό, πέσαμε πρώτοι δίχως μάχη και γίναμε βορά της παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής λαίλαπας.
Οι πολιτικοί μας ηγέτες αποδείχθηκαν «αδιάβαστοι». Η ανικανότητα ή η αλαζονεία τους, η αφέλεια ή η εγκληματική αδιαφορία τους, η αδράνεια ή η συνενοχή τους, μας οδήγησαν σε μια μεγάλη ήττα πριν ακόμα ξεκινήσει ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξαν οι αγορές στην Ευρωζώνη. Οποιαδήποτε διάζευξη από τις παραπάνω κι αν ισχύει, το αποτέλεσμα είναι ότι ο οικονομικός πόλεμος με τη μορφή της κρίσης, μας βρήκε παντελώς αθωράκιστους. Έρμαια στην «τέχνη του πολέμου» των κατακτητών-δανειστών μας, οι οποίοι ωστόσο - προς όφελός τους – δείχνουν τον οίκτο που υποδεικνύει ο Sun Tzu στο βιβλίο του:
«Όταν περικυκλώσεις έναν αντίπαλο, άφησέ του μια διέξοδο για να πιστέψει ότι υπάρχει κάποια οδός σωτηρίας ώστε να μην πολεμήσει αποφασισμένος να πεθάνει. Μην πιέζεις πολύ έναν απελπισμένο αντίπαλο...».
Ο Μιλτιάδης Γ. Δεληχάς είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass