Τυρναβίτικη «Δημοκρατία»

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2012 1:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:55
Από τον Σάκη Κωστούλα
Δυστυχώς, φθάσαμε στο σημείο όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θεωρείται το κύτταρο της Δημοκρατίας, ποινικοποιεί την πολιτική έκφραση και την αντίδραση των πολιτών.
Η αντίδραση των συμπολιτών μας στην αντιλαϊκή, κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της δημοτικής αρχής, όπως αυτή εκφράστηκε (μεταξύ άλλων) και με τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού και η εμμονή της δημοτικής αρχής στην υιοθέτηση κατασταλτικών μέσων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχημένης διαχείρισης εκ μέρους της και εν τέλει της φασίζουσας συμπεριφοράς της.
Η σύλληψη όμως συμπολίτη μας και η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για άλλους έξι μετά από κατάθεση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου - πρωτοφανής πράξη στη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας - είναι η τρανότερη ένδειξη του πανικού και της σύγχυσης που επικρατεί, αλλά κυρίως της εμμονής του πρώτου πολίτη της πόλης μας για ποινικοποίηση της αντίδρασης των πολιτών.
Νιώθω ντροπή για την απόπειρα του δημάρχου, όντας συντονισμένος με τη γενικότερη πολιτική στάση της κυβέρνησης- να μετατρέψει τους πολίτες σε υπάκουους υπηκόους, αλλά κυρίως για την εκτροπή της δημοκρατίας που οδηγεί στα κρατητήρια τους συμπολίτες που διαμαρτύρονται.
Νιώθω ντροπή για το γεγονός ότι η παρούσα δημοτική αρχή μετά το αποτυχημένο (από)τόλμημά της να χλευάσει και να δυσφημίσει τη μαζική αντίδραση των συμπολιτών μας (θυμίζω ότι οι αντιδρώντες συμπολίτες μας είναι περίπου 4000) με την κατάπτυστη δήλωση-καταγγελία του δημάρχου, προκλητικά έχει περάσει στην ύφανση ενός αυταρχικού ιστού χρησιμοποιώντας το φόβο της σύλληψης για να κάμψει τη λαϊκή αντίδραση.
Νιώθω ντροπή για τον κοινωνικό αυτοματισμό ή κατ΄ άλλους κοινωνικό κανιβαλισμό που καλλιεργείται, δυστυχώς σκόπιμα, όταν αποδίδεται η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους υπαλλήλους του Δήμου στις απανωτές διακοπές των συνεδριάσεων στρέφοντας έτσι τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό.
Δήμαρχε,
Μπορεί η κατάθεση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να οδήγησε στον χαρακτηρισμό της λαϊκής αντίστασης ως παράνομη-μη σύννομη πράξη (!!) και να οδήγησε στη σύλληψη συμπολίτη μας και στη δίωξη άλλων έξι.
Μπορεί ο φόβος πρόσκαιρα να αποδειχτεί αποτελεσματικό όπλο στην επιβολή των αποφάσεων της δημοτικής αρχής.
Να θυμάσαι όμως ότι στην ιστορία της πόλης μας θα περάσεις ως ο πρώτος δήμαρχος που έστειλε στα κρατητήρια-δικαστήρια διαμαρτυρόμενους συμπολίτες μας.
Να θυμάσαι ότι η κοινωνική διαχείριση του φόβου αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη, επικίνδυνη, απρόβλεπτη υπόθεση.
Να θυμάσαι ότι πολλές αλλαγές του κόσμου μας, της κοινωνίας μας, έχουν αφετηρία τους άνομες ή ανυπάκουες πράξεις που έβγαλαν τους ανθρώπους μέσα από τα «μεγάλα και υψηλά τείχη», που «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» χτίστηκαν γύρω τους. Η ανυπακοή αποτελεί αρχέγονη αρετή του ανθρώπου. Διά της ανυπακοής γεννήθηκε η πρόοδος, διά της ανυπακοής και διά της εξεγέρσεως (Όσκαρ Ουάιλντ).
Τέλος, να θυμάσαι ότι δεν απειλείσαι από την αντίδραση των συμπολιτών μας, αλλά από την ανικανότητά σου να τη διαχειριστείς, η οποία σε οδηγεί σε πράξεις ποινικοποίησης της αντίδρασης και ενοχοποίησης της άποψης σε μια ύστατη προσπάθεια πολιτικής αυτοσυντήρησης. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δείχνουν υπέρβαση κάθε υπολείμματος δημοκρατικής ευαισθησίας και έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που φαίνεται να εξυπηρετούν. Η δημοκρατία υφίσταται τότε μόνο που το κίνημα των «κάτω» έρχεται με δύναμη κι αποφασιστικότητα για να ισορροπήσει κάπως τις ανισότητες και αδικίες των «πάνω» (Χάουαρντ Ζιν-ιστορικός).
* Ο Σάκης Κωστούλας είναι πρώην δημοτικός συμβούλος, δημοσιογράφος
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass