MEDIA

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2012 0:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:02
Επιμέλεια: Χρήστος Μπεχλιβάνος
 
Καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της ΕΛ.ΑΣ., η οποία χωρίς άδεια από φωτογράφους ή πρακτορεία δημοσίευσε, στην επίσημη ιστοσελίδα της, φωτογραφίες από τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου και επισημαίνει τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη κίνηση της Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΕΦΕ τονίζει τα εξής: «Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιεύει σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες πέντε κατηγορουμένων για αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει στα γεγονότα της 12-2-2012. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. δημοσιεύει άλλες 23 φωτογραφίες από τα γεγονότα της ίδιας μέρας καλώντας τους πολίτες να δώσουν ανώνυμα πληροφορίες.
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, διευκρινίζει ότι ο ρόλος των φωτορεπόρτερ περιορίζεται αποκλειστικά στη δημιουργία φωτογραφιών από τα γεγονότα της επικαιρότητας προς χρήση αποκλειστικά από τα ΜΜΕ προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, τα μέλη της υπακούουν στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και περαιτέρω διευκρινίζει ότι, στο ανωτέρω πλαίσιο ουδέποτε και κανένα μέλος της δεν παρέδωσε υλικό σε κανέναν τρίτο, ούτε βεβαίως στην ΕΛ.ΑΣ., που προέβη στην κίνηση αυτή «ύστερα από σχετικές εισαγγελικές διατάξεις», όπως η ίδια αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Οι φωτογραφίες, όπως προκύπτει άλλωστε από τα εμφανή υδατογραφήματα. έχουν αντληθεί από το διαδίκτυο και ιστοσελίδες πρακτορείων, χωρίς ασφαλώς την άδεια των φωτογράφων ή των πρακτορείων.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως τα μέλη της Ε.Φ.Ε. υπακούουν μόνο στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δεν συνεργάζονται με οποιουσδήποτε μηχανισμούς, κρατικούς ή άλλους.
Η Ένωσή μας καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και μεθοδεύσεις που διχάζουν την ελληνική κοινωνία στοχοποιώντας πολίτες. Η κίνηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της στόχευση, πολλώ δε μάλλον που στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε δεν αναγνωρίζεται κανένα πρόσωπο».
 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ VPRC ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ
Κρίση αξιοπιστίας στον Τύπο
Κοινωνικό αίτημα για καλύτερη ενημέρωση, ανεξάρτητη από συμφέρονται και ιδιοτέλειες, πιο κοντά στην κοινωνία και στις αγωνίες της υπάρχει στη χώρα μας παρατηρεί ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος της VPRC, κ. Χρ. Βερναρδάκης παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας της VPRC για την κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ.
Ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε, στο απεργιακό φύλλο των Εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, τα βασικά στοιχεία της έρευνας, που αποτυπώνει την εικόνα της κοινής γνώμης σε σχέση με το αποκαλούμενο «ενημερωτικό προϊόν» στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.
Τα πέντε βασικά συμπεράσματα της έρευνας σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη είναι τα κάτωθι:
1. Έχει συμβεί ήδη μία σημαντική αλλαγή στη χρήση των μέσων ενημέρωσης. Η τηλεόραση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συχνότερα για ενημέρωση από το 47% της ελληνικής κοινής γνώμης, ωστόσο η ενημερωτική χρήση του Ίντερνετ ανεβαίνει ραγδαία και βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση με 19%, παρά το γεγονός ότι ένας στους δύο σχεδόν πολίτες δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε αυτό. Εφημερίδες (18%) και ραδιόφωνο (14%) χάνουν σταδιακά έδαφος στη γεωγραφία της ενημέρωσης, ενώ και το ποσοστό της χρήσης της τηλεόρασης έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
2. Έχει συμβεί επίσης μία μεγάλη ανατροπή στην κατάταξη αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης. Η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί ότι τα γεγονότα παρουσιάζονται από «αρκετά έως εντελώς διαφορετικά» στα παραδοσιακά μέσα (ραδιόφωνο, εφημερίδες και τηλεόραση), τα οποία και σημειώνουν χαμηλούς βαθμούς αξιοπιστίας (35% για τις εφημερίδες, 40% για το ραδιόφωνο, 34% για την τηλεόραση). Αντίθετα, εκτοξεύεται η αξιοπιστία του ίντερνετ ως μέσου ενημέρωσης (38%, με δεδομένο το γεγονός ότι το 51% δεν κάνει χρήση Ίντερνετ. Με άλλα λόγια, η γενική ενημερωτική αξιοπιστία του είναι σχεδόν καθολική στους χρήστες του).
3. Η κρίση αξιοπιστίας των παραδοσιακών μέσων έχει σαφείς αιτίες για την ελληνική κοινή γνώμη. Τα μέσα αυτά θεωρείται ότι δεν είναι ανεξάρτητα στο παρεχόμενο ενημερωτικό προϊόν τους από τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους κατά 77%. Θεωρείται επίσης ότι δεν είναι ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία σε ποσοστό 80%. Οικονομική και πολιτική διαπλοκή αποτελούν εμπεδωμένη συνείδηση για την κοινή γνώμη σε ότι αφορά τη λειτουργία των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Δημιουργούν τη βασική αιτία για την απομάκρυνση από τη βάση τους (με πρώτο και κύριο θύμα τις εφημερίδες).
4. Η σημερινή οικονομική κρίση παρουσιάζεται στα παραδοσιακά Μέσα με βάση τις κυρίαρχες ιδεολογικοπολιτικές σκέψεις και ερμηνείες. Ο τρόπος που η τηλεόραση έχει καλύψει την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της θεωρείται από το 58% περισσότερο κοντά στις απόψεις των κυβερνώντων και μόλις το 18% κοντά στις απόψεις της κοινωνίας. Για τις εφημερίδες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 52% και 19%, ενώ διασώζεται σχετικά το ραδιόφωνο που παρουσιάζεται περισσότερο διχασμένο (32% έναντι 28%). Αντίθετα, και στον τομέα αυτό το Ιντερνετ κερδίζει κατά κράτος, αφού σχεδόν το 75% των χρηστών του θεωρεί ότι εκπροσωπεί περισσότερο τις απόψεις της κοινωνίας και όχι των κυβερνώντων.
5. Η ελληνική κοινή γνώμη είναι καθολικά ενημερωμένη για τη σημερινή κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ (91%). Η σημερινή κρίση έχει γίνει ευρέως αντιληπτή από τη διακοπή της λειτουργίας του Alter (87%) και τη διακοπή της έκδοσης της «Ελευθεροτυπίας» (19%).
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τέλος, η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί ότι η ποιότητα της ενημέρωσης από τις μειώσεις του προσωπικού και τα κλεισίματα εφημερίδων ή τηλεοπτικών δικτύων θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο (44%) ή θα παραμείνει ίδια (δηλαδή κακή, 29%).
 
ΜΙΚΡΑ MEDIA
* Κοινή συνεδρίαση της ΠΟΕΣΥ και των Δ.Σ. των Ενώσεων – μελών της θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη στη 1 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (1ος όροφος). Στη συνάντηση θα συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσης της Ομοσπονδίας για την ικανοποίηση διεκδικήσεων του δημοσιογραφικού κόσμου.
* Διήμερο εκδηλώσεων κατά των αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων («Τυποκτόνος» νόμος Βενιζέλου) οργανώνει η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στις 10 και 11 Μαρτίου στο Βόλο.
* Στην αναστολή της έντυπης έκδοσης προχώρησε η εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα SprortLarissa press. Οι αναγνώστες της, πλέον τη διαβάζουν μόνο μέσω διαδικτύου σε μορφή Pdf.
* Γυρίσματα στον Όλυμπο ξεκίνησε το τηλεοπτικό συνεργείο της Αθηνάς Κρικέλη. Η Λαρισαία δημοσιογράφος (καταγόμενη από τη Σπηλιά) που ζει στη Νέα Υόρκη ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για το μυθικό βουνό, το οποίο προορίζεται για την αμερικάνικη τηλεοπτική αγορά.
* Στη Μόσχα βρίσκονται ο «δικός μας» Σωτήρης Ζαχαριάς, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπουκώρος (TRT, Tαχυδρόμος) και ο διευθυντής σύνταξης της «Θεσσαλίας Τηλεόραση» Γιάννης Κολλάτος, συνοδεύοντας την επιχειρηματική αποστολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό.
* Έκθεση φωτογραφίας συνδιοργανώνει το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΤΕΙ Λάρισας, η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων νομού Λάρισας και ο Σύλλογος Κυπρίων νομού Λάρισας, με θέμα «Ένας Πολιτισμός Χάνεται» στη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Λάρισας.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί σήμερα, Τετάρτη στις 11.30 π.μ. και θα λειτουργεί μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012
(Δευτέρα – Παρασκευή, 10.00 – 15.00).
* Οι Λαρισαίοι μουσικοί Ρήγας Μακρόπουλος (βιολί), Σπύρος Καβαλλιεράτος (κιθάρα - λαούτο), Μανώλης Ντάλλας (ακορντεόν) και Μπέττυ Σελλίδου (κρουστά, τραγούδι) ετοιμάζονται να ηχογραφήσουν πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια που θα προβληθεί το Πάσχα στην εκπομπή «Ανοιχτά μικρόφωνα στις μουσικές της πόλης» της δημοτικής Τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης TV 100. Την εκπομπή επιμελείται ο Λαρισαίος δημοσιογράφος Κώστας Κρικέλης.
* Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη Σκανδιναβία με το φακό του Λαρισαίου Ανδρέα Γκανάτσιου οργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Κατερίνης. Η έκθεση ανοίγει σήμερα στις 6 μ.μ.
* Το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Marketing και Branding του Τόπου, Στρατηγική Προβολή και Ταυτότητα» θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο το τριήμερο 30 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2012. Η Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κεντρικής Ελλάδας (εεδεκε) συμμετέχει στο συνέδριο ως σύμβουλος διοργάνωσης.
* Δεκτή έγινε από το ΕΣΡ η αίτηση «θεραπείας» του ραδιοφωνικού σταθμού «Sfera fm» (Μαγνησία) και ανακλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ, που του είχε επιβληθεί για παράνομη δικτύωση με άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
* «Ο Σατιρικός Τύπος στο Πατρινό Καρναβάλι» τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενείται στο Επιμελητήριο Αχαΐας και είναι ένα οδοιπορικό του Πατρινού Καρναβαλιού μέσα από τον σατιρικό Τύπο αλλοτινών εποχών. Τα εκθέματα προέρχονται από το αρχείο του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 16/2 και θα λειτουργεί μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass