Ο οκτάλογος της νοσούσης κοινωνίας

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2012 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:06
Ένας μεγάλος πολιτικός του 20ού αιώνα έλεγε. Σταχυολογώ μερικές ρήσεις του που σήμερα είναι απίθανες αρχές στη διεθνή κοινωνία που ζούμε. Έλεγε λοιπόν: «Μια σωστή πολιτεία μοιάζει με λεωφορείο, όπου τη μηχανή του αποτελούν οι νεολαίοι, το τιμόνι οι μεσήλικες, και τα φρένα οι υπερήλικες». Όποιο από τα τρία αυτά στοιχεία λείπει, το λεωφορείο είναι αδύνατον να κινηθεί. Σήμερα τόσο στη διεθνή όσο και στην ντόπια μας πολιτεία παραγκωνίζεται κάποια από τις παραμέτρους αυτές. Το λεωφορείο – Πολιτεία κινείται χωρίς φρένα και βαίνει ολοταχώς στον γκρεμό. Στην Ελλάδα μάλιστα ξεχνούν και τα στοιχειώδη ζωής του κοινωνικού συνόλου.
Κορυφαίος παράγων το κομματικό συμφέρον. Όλα περνούν μέσα από το πρίσμα του κομματικού και προσωπικού συμφέροντος. Περιφρονούσαν και περιφρονούνται οι στυλοβάτες της κοινωνίας. Η αλήθεια και το δίκαιο, σε στιγμές που τα εξωτερικά και τα εσωτερικά μας προβλήματα ευρίσκονται επί ξηρού ακμής, έχει εξαπολύσει εκστρατεία ρεβανσισμού και μηδενισμού των ανθρώπινων αξιών με περισσήν έπαρσιν. Ο δημόσιος βίος έχει υποστεί κάθετα καθίζηση. Μετράει την πρώτη αρετή της Δημοκρατίας, την ελευθερία με λαστιχένιο μέτρο, όπως και όσο του αρέσει, τεντώνει και ξετεντώνει το λαστιχένιο μέτρο και το φέρνει ως εκεί που συμφέρει το προσωπικό και κομματικό του συμφέρον. Έχουμε δεδομένη την οικονομική κατάρρευση και η κυβέρνηση της «συνεργασίας» στρουθοκαμηλίζει και τα πάντα κινούνται με τη μαεστρία της υποκρισίας, με λόγια πεζοδρομίου και πλατειών να ενθουσιάζουν τον λαό «ΒΕΡΜΑΠΑΛΙΣΜΟΣ» και περιτυλίγματα όμορφα και ψεύδους. Ένας σωστός πολιτικός σήμερα παρά ποτέ άλλοτε οφείλει να διαθέσει τις τρεις ιδιότητες διεθνώς παραδεκτές πνευματικότητα, ηθικότητα, θαρραλεότητα. Ο Ξενοφών έλεγε: «Ο σωστός ηγήτωρ οφείλει να διαθέτει πνευματικές ηθικές και ψυχικές ιδιότητες, με στέρεα υγεία». Τα διέθεταν και τα διαθέτουν σήμερα οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων; Το αφήνω να το κρίνει ο αναγνώστης. Σήμερα η κοινωνία μας έχει υποστεί σήψη σε όλα τα επίπεδα. Ο πολιτισμός και η πρόοδος ενός έθνους προσμετράται αλάθητα από τη δράσιν του «πολίτου και των πολιτών». Έναντι του «συνανθρώπου και των συνανθρώπων». Με άλλα λόγια όταν το ατομικό και κομματικό συμφέρον πρυτανεύει. Η πρόοδος του έθνους και η κοινωνία του, αρρωσταίνουν επικίνδυνα. Μνημονεύω κείμενο του Ευριπίδη που υιοθέτησε με παρόμοια λόγια ο Γκάντι που τον αποκαλεί λόγο προόδου μιας πολιτείας.
Ο οκτάλογος έχει ως εξής:
1ον Εργασία:
Μοχλός και μέσον να προσεγγίσει τον Θεόν;
Αποκαλύπτει το νόημα της ζωής. Είναι η Λυδία Λίθος της ψυχικής ακτινοβολίας και ο μοναδικός καλλιτέχνης της ευτυχίας του ατόμου.
2ον παράδειγμα:
Είναι σπάνιον διάδημα των καθαρών ψυχών και προβολείς της ψυχής που φωτίζει τη λεωφόρο κάθε αρετής του ανθρώπινου ΕΙΝΑΙ. Η αληθής ηθική είναι η δράσις, η αφετηρία, η εγκράτεια μέσου δε πάντοτε του παραδείγματος, οδηγεί κατευθείαν στο στεφάνωμα κάθε προσπάθειας.
3ον θάρρος:
Ο τολμών νικά. Όσοι ετόλμησαν εκέρδισαν στη ζωή. Μελέτα, προβληματίσου και μη δειλία. Διά του θάρρους απομακρύνεται ο θάνατος και διά της ευθύνης τροφοδοτείται η τόλμη.
4ον Αισιοδοξία:
Προδίδει πνευματική και ψυχική υγεία και ρωμαλέα διάνοια. Ο πεσιμισμός μελαγχολεί, μαραίνει το πάν της δράσεως. Ζωογονεί ακόμα και καλιθάνατα άτομα.
5ον Ευθύνη:
Σημαίνει ανδρειοσύνη, ήθος. Προωθεί τις ανθρώπινες αρετές. Γίνεται άριστος σύμβουλος ευγενών επιδιώξεων.
6ον Αλήθεια:
Το ύψιστον αγαθόν της ζωής. Ακρογωνιαίος λίθος του κοινωνικού οικοδομήματος. Το οξυγόνον της αληθινής Δημοκρατίας. Ο τελικός καρπός κάθε ηθικής διαπλάσεως. Ο φιλαλήθης έχει επιτύχει το Α και Ω της ανωτέρας αντιλήψεως περί ζωής.
7ον Τιμιότης:
Το βάθρον κάθε αρετής. Ανελίσσει άτομα και κοινωνίες.
8ον Δικαιοσύνη:
Η βασιλιάδα των αρετών: το θεμέλιον ανθρώπινης ζωής. «Δικαιοσύνη υψεί Έθνος ελασσονεύει φυλάς αδικίας:
Οφείλουν να ακολουθήσουν τον οκτάλογον όλοι οι πολιτικοί νέοι έως το μέλλον. Γιατί όλοι τους έχουν σαπήσει και πρέπει να αφήσουν ελεύθερο το πεδίον δράσεως στους νέους. Για να βγάλουν τη χώρα από το χάος. Για να ζήσει με τη δόξα της η Ελλάδα και οι Έλληνες.
Αλέξανδρος Οικονόμου-Αμπελών
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass