ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Δύο σημαντικοί επέτειοι για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2012 1:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:07
 Του Δομήνικου Βερίλλη
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Καρδίτσα υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Καμία άλλη πόλη, καμία άλλη περιοχή τής Ελλάδας δεν είχε τη συνεισφορά της Καρδίτσας στους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι δεν υπάρχει απελευθερωτικός πόλεμος και κοινωνικός αγώνας, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα τα τελευταία 100 χρόνια στους οποίους να μην πρωταγωνίστησαν οι Καρδιτσιώτες και γενικότερα οι Δυτικοθεσσαλοί.
Αυτές τις μέρες συμπίπτουν χρονικά οι επέτειοι δυο σημαντικών ιστορικών γεγονότων της νεότερης ιστορίας τής Ελλάδας με πρωταγωνιστές Δυτικοθεσσαλούς. Είναι αφενός η πρώτη ήττα του άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 9 Μαρτίου 1941, στο ύψωμα 731 και αφετερου η απελευθέρωση της Καρδίτσας – τής πρώτης πόλης της Ευρώπης – από τις κατοχικές Δυνάμεις στις 12 Μαρτίου του 1943.
1. Η πρώτη ήττα των δυνάμεων τού Αξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Είναι η επέτειος της πρώτης ήττας του Άξονα που έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου του 1941 στο ύψωμα 731, όπου οι Δυτικοθεσσαλοί μαχητές του 5ου Συντάγματος Στρατού απέκρουσαν την Εαρινή Επίθεση του Μουσολίνι.
Η «τιτανομαχία» του υψώματος 731 αποτελεί μοναδικό φαινόμενο ηρωισμού, αυταπάρνησης και αποτελεσματικότητας και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί την πρώτη ήττα του στην Ευρώπη ο «Αξονας», γεγονός που ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης.
Το μεγαλείο ψυχής των ηρώων μαχητών του Υψώματος 731 επιβεβαιώνουν ελληνικά και ιταλικά στρατιωτικά έγγραφα και διαταγές. Δυστυχώς όμως διαπιστώνεται αδιαφορία δεκαετιών διαχρονικά, να τιμήσουν αυτούς τους «λησμονημένους» ήρωες, επιβιώσαντες και νεκρούς που έμειναν εκεί.
Παρόλα αυτά τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν μεμονωμένες προσπάθειες που έφεραν ορισμένα θετικά αποτελέσματα.:
- Με Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (175/7-9-2009) η 9 Μαρτίου καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων προς τιμήν των ηρώων του 5ου Δυτικοθεσσαλικού Συντάγματος.
- Στην κορυφή του υψώματος 731, στο έδαφος της Αλβανίας κατασκευάστηκε ένα μικρό μνημείο και τοποθετήσαμε αναμνηστική μαρμάρινη πλακέτα.
- Έγινε στις 9 Μαρτίου 1910 αδελφοποίηση των Λυκείων της πόλης Δερβιτσάνης της Βορείου Ηπείρου με το 4ο Λύκειο και το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας.
Όμως απέναντι στους αγωνιστές του υψώματος 731 και ιδιαίτερα τους νεκρούς του 1940-1941 και απέναντι στην Ιστορία της Καρδίτσας έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε τις προσπάθειες:
1) Να υλοποιήσουμε την ιδέα για ανέγερση ειδικού μεγαλόπρεπου Μνημείου στη Θεσσαλία, αλλά και στο χώρο των μαχών, στην Αλβανία.
2) Για την ολοκλήρωση της περισυλλογής των οστών ηρώων που έπεσαν στη Βόρειο Ήπειρο του 1940-1941, να αποδοθούν οι τιμές που τους αρμόζουν.
3) Να μην «ξεχασθεί» η αδελφοποίηση των σχολείων της Καρδίτσας και της Δερβιτσάνης...
2. Η Καρδίτσα πρώτη ελεύθερη πόλη στην Ευρώπη στις 12 Μαρτίου 1943
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια γιορτάζουμε και την ένδοξη ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας από τις κατοχικές δυνάμεις του Άξονα.
Η Καρδίτσα στις 12 Μαρτίου του 1943 ήταν η πρώτη ελεύθερη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη και δίκαια ονομάστηκε τότε «Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας».
Το βράδυ της 11ης Μαρτίου του 1943 τα κατοχικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις συνεχείς και συντονισμένες πιέσεις που δέχονται από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από τον Φεβρουάριο του 1943. Ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και ο πατριωτισμός των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του Καρδιτσιώτικου λαού οδήγησε σε μια παγκόσμιας εμβέλειας εποποϊία, η οποία έγινε αμέσως γνωστή στα πέρατα του κόσμου.
Το πρωί της 12ης Μαρτίου του 1943 η Καρδίτσα γίνεται, έτσι, η πρώτη ελεύθερη πόλη στην Ευρώπη καταρρίπτοντας τον μύθο του αήττητου Άξονα και στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης και ελευθερίας στους σκλαβωμένους λαούς.
Και αυτό βέβαια δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός ή μια μεμονωμένη ηρωική πράξη των αντιστασιακών οργανώσεων αλλά το αποτέλεσμα σθεναρής αντίστασης και σκληρού αγώνα των κατοίκων της περιοχής μας από την πρώτη μέρα που την κατέλαβαν οι δυνάμεις κατοχής.
Γενικότερα, όμως, για την Καρδίτσα, για την ευρύτερη περιοχή μας, μπορούμε να πούμε πως υπήρξε πρωταγωνίστρια όχι μόνο σ’ αυτόν τον αγώνα αλλά και σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες της νεότερης Ελλάδας, σε κάθε προσπάθεια για ελευθερία, γενικότερη πρόοδο και ανάπτυξη.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν κρύβουμε την υπερηφάνεια μας γι’ αυτά τα ιστορικά γεγονότα που έχουν ως πρωταγωνίστρια την Καρδίτσα. Η μνήμη αυτών των γεγονότων και των θυσιών των Καρδιτσιωτών ας αποτελέσουν σήμερα πυξίδα για ενωτική και συλλογική προσπάθεια για τη διεκδίκηση αυτών που η Καρδίτσα αξίζει και χρειάζεται, για ένα καλύτερο μέλλον και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Σήμερα τιμούμε την Εθνική Αντίσταση και τους ηρωικούς αγωνιστές της. Τιμούμε τη μνήμη όλων των πατριωτών που αγωνίστηκαν ηρωικά, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους παλεύοντας στο δίκαιο αγώνα της ελευθερίας.
Έχει μεγάλη σημασία και αξία σήμερα, πιο αποφασιστικά και μαχητικά, στηριγμένοι στα διδάγματα και τις υποθήκες αυτού του αγώνα, με υπομονή και επιμονή να προσπαθήσουμε ενωμένοι να γίνουν πράξη τα όνειρα και τα ιδανικά του αντιστασιακού κινήματος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass