Ξορκίζουν τη νέα συγκυβέρνηση, που όμως έρχεται...

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2012 21:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:09
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει σήμερα τον νέο του αρχηγό, τον Ευ. Βενιζέλο, με αντιπάλους την πιθανότατα μεγάλη αποχή των απογοητευμένων ψηφοφόρων του Κινήματος και τα λευκά ψηφοδέλτια, αλλά η «επόμενη μέρα» θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού θα κληθεί να το ανασυγκροτήσει και κυρίως να συγκυβερνήσει (αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα) με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Μπορεί ο Ευ. Βενιζέλος, προσπαθώντας να τονώσει το καταρρακωμένο ηθικό των ψηφοφόρων του (διαλυμένου) ΠΑΣΟΚ και να τους συσπειρώσει, να δηλώνει ότι ο στόχος του είναι να αναδειχθεί πρώτο το Κίνημα, μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να τονίζει πως το δίλημμα των εκλογών θα είναι «αυτοδυναμία της ΝΔ ή ακυβερνησία», αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως, την επομένη της εκλογικής αναμετρήσεως, η χώρα θα έχει κυβέρνηση συνεργασίας, με άγνωστο ακόμη το ρόλο, τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει σ’ αυτήν ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Άλλωστε, είναι, επίσης, βέβαιο ότι ο εγχώριος μεταπολιτευτικός δικομματισμός βρίσκεται στο λυκόφως του, όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι εκφραστές του να τον αναστηλώσουν, καθώς η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η στήριξη της νέας δανειακής συμφωνίας, έχει θολώσει τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές, με επακόλουθο να χάνουν δυνάμεις, ενώ το αριστερό «αντιμνημονιακό μέτωπο», ναι μεν μεγεθύνεται, δύσκολα, όμως, θα ενοποιηθεί, ώστε να αποκτήσει δυναμική εξουσίας.
ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Εξάλλου, την εκδοχή μίας μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας των δύο (πάλαι ποτέ) μεγάλων κομμάτων εξουσίας, υποδεικνύουν (και δη με πιεστικό και εκβιαστικό τρόπο) το ευρωπαϊκό ιερατείο και οι τοκογλύφοι δανειστές, με συνεχείς δηλώσεις τους, καθώς αυτό που τους «καίει» είναι η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής βάρβαρης λιτότητας, την οποία, άλλωστε έχουν, δεσμευτεί να ακολουθήσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε απειλήσει πως αν δεν συνεχισθεί η ίδια πολιτική, τότε δεν θα συνεχισθεί η (τοκογλυφική) δανειοδότηση της Ελλάδος, σύμφωνα δε με την «Καθημερινή», η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ότι «αν από τις εκλογές δεν προκύψει κυβέρνηση που θα διαθέτει «ασφαλή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα ξεπερνάει τις 160 έδρες, δεν μπορείτε να μας υπολογίζετε».
Κατά την εφημερίδα, η συζήτηση διημείφθη μεν με τον πρωθυπουργό, αλλά, «εμφανώς, οι πραγματικοί αποδέκτες ήταν άλλοι, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος» και «στην πραγματικότητα, το δίλημμα που έχει τεθεί, εκ νέου στην Αθήνα, όπως και τον περασμένο Νοέμβριο, είναι πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ή οι βασικές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν, ώστε να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και να προωθηθεί το πρόγραμμα που προβλέπεται από το νέο Μνημόνιο ή η «στρόφιγγα» κονδυλίων από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα κλείσει, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI».
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...
Είναι, ως εκ των ανωτέρω, προφανής η βούληση και ο συναφής εκβιασμός των δανειστών της Ελλάδος, αλλά, εξίσου, προφανής (και εύλογη) είναι και η προσπάθεια των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, να συσπειρώσουν τις αποσυσπειρωμένες κομματικές τους βάσεις και, ως εκ τούτου, να παρακάμπτουν τα σενάρια περί συνεργασίας, τα οποία, όμως, εκ των πραγμάτων, βρίσκονται στο «τραπέζι» και θα κερδίζουν έδαφος, αν η προοπτική μίας άνετης αυτοδυναμίας της ΝΔ, συνεχίσει να εμφανίζεται ως απομακρυσμένος στόχος.
Τόσο οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, όσο και στελέχη των κομμάτων τους ξορκίζουν δημοσίως τα συνεργατικά σενάρια, αλλά ιδιωτικώς αποδέχονται ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έστω και η «Δημοκρατική Συμμαχία» της κ. Μπακογιάννη (αν εισέλθει στη Βουλή) αποτελούν εκ των πραγμάτων ένα αξιόπιστο «μέτωπο σταθερότητας» για τη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε αναφερθεί στην προοπτική να στηρίξει μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ, εφόσον η δεύτερη αναδειχθεί πρώτο κόμμα, δεχθείς τα «συντροφικά πυρά» και από βουλευτές που στηρίζουν τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά κάτι ανάλογο είχε υπαινιχθεί, προ καιρού και ο (νέος, όπως όλα δείχνουν) αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όταν έλεγε στη Βουλή ότι «εμείς και η ΝΔ θα εγγυηθούμε και μετά τις εκλογές την υλοποίηση του μνημονίου».
Βεβαίως, όταν ανακηρύχθηκε η υποψηφιότητά του για την ηγεσία έκανε λόγο (άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού επιχειρεί να συσπειρώσει το διαλυμένο κόμμα και να καλλιεργήσει προσδοκίες επανόδου (!) στην εξουσία) ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει νίκη και πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές. Ερωτηθείς δε προ τριημέρου απάντησε λέγοντας ότι ο λαός θα αποφασίσει πώς θέλει να κυβερνηθεί...
Ωστόσο, ο Θόδωρος Πάγκαλος (ο οποίος στηρίζει τον Ευ. Βενιζέλο) υπέρμαχος των συνεργασιών, ανέφερε (στο «Βήμα») ότι «βλέπω συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Βουλή, η οποία είναι εφικτή, αν κανείς αφαιρέσει αυτές τις φλύαρες συζητήσεις στη Βουλή ή τον Τύπο, για το ποιος ευθύνεται για το παρελθόν». Ερωτηθείς δε αν έχει αντιληφθεί να γίνονται συζητήσεις για μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «Έχω αντιληφθεί ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις και με πολύ έντονο ενδιαφέρον. Δεν ομιλώ για επίσημες συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων, με αντιπροσωπείες και τέτοια, αλλά πολιτικά στελέχη, βουλευτές και άνθρωποι από τον έναν ή τον άλλον χώρο, διανοούμενοι, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές ενδιαφέρονται...».
ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, στη ΝΔ, η πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις τής δίνει μεν άλλον αέρα, αν και ο δρόμος για την αυτοδυναμία είναι ακόμα μακρύς, μετά και το νέο κόμμα του Πάνου Καμμένου και με δεδομένο ότι έχει απέναντί της και άλλα δύο κόμματα, τον («αντιμνημονιακό»- σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού του) ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και τη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη.
Αν και η επίσημη γραμμή της ΝΔ είναι «ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση», γαλάζια στελέχη, ακόμη και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, αντιμετωπίζουν ως πιθανό, το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» την επομένη των εκλογών.
Η προοπτική μετεκλογικής «συνυπάρξεως» με το ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί προβληματισμό στη «γαλάζια» ηγετική ομάδα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δημοσίως προβάλλει το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία», πολώνει το κλίμα με αντιαριστερές επιθέσεις («εμφυλιοπολεμικού» χαρακτήρα, τονίζει η Αριστερά) θέλει να προχωρήσει σε αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος (μετά τις εκ δεξιών προσχωρήσεις των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη) ενώ προωθεί ατζέντα, η οποία, σε πολλά της σημεία «φλερτάρει» με τις θέσεις του ΛΑΟΣ και της «Χρυσής Αυγής» (θέματα μεταναστών, ασφάλειας, τρομοκρατίας και πατριωτισμού – εθνικισμού, με την ευρεία έννοια των όρων).
Σημειώνεται ότι:
- Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ναι μεν τονίζει ότι πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο ο Α. Σαμαράς ώστε να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ΝΔ, αλλά φέρεται να εκτιμά ότι η μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι αναπόφευκτη, ακόμη κι αν το κόμμα κερδίσει την αυτοδυναμία ή μπορέσει να συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ.
- Ο υπουργός των Εξωτερικών Σταύρος Δήμας έχει αναφέρει ότι «η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα κυβερνήσει επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», ο δε υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει τονίσει πως «η συνεργασία και η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα κρίνεται απαραίτητη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών».
- Ο Ευ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, φέρεται ειπών σε ομάδα βουλευτών της ΝΔ ότι «η κοινωνία πλέον δεν πιστεύει στην αυτοδυναμία των κομμάτων και, αν υπάρξει αυτή, προβληματίζεται με ποιον τρόπο θα κυβερνήσουν».
Ωστόσο, ο Α. Σαμαράς διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι ο στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία, ενώ στο «γαλάζιο» επιτελείο πιστεύουν ότι η όποια παραδοχή και συμμετοχή κεντρικών στελεχών στη συζήτηση, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, περί συγκυβερνήσεως, ειδικά με το ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνει πλήρως την κεντρική στρατηγική της αυτοδυναμίας και εξουδετερώνει τις όποιες τακτικές κινήσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.
Την περασμένη Κυριακή, ο αρχηγός της ΝΔ έδωσε το σαφές πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα, λέγοντας «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» και, όπως προαναφέραμε, κλιμάκωσε την επίθεση που έχει αρχίσει κατά της Αριστεράς, ώστε να περιχαρακώσει το συντηρητικό ακροατήριο και να περιορίσει το πεδίο δράσεως των υπολοίπων ενοίκων της Κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, καθ' οδόν προς τις κάλπες.
Στις εβδομάδες που απομένουν ως τη διάλυση της Βουλής, ο Αντώνης Σαμαράς θα κινηθεί με βασικό στόχο τη συρρίκνωση των άλλων κομμάτων που αντλούν ψήφους από τη δεξαμενή της ΝΔ (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή) εξ ου και η νέα ατζέντα την οποία προωθεί (και την οποία προαναφέραμε) για να ξεδιπλώσει ταυτόχρονα ένα σχέδιο μετωπικής συγκρούσεως με το ΠΑΣΟΚ, υπό τη νέα ηγεσία του, με το σύνθημα «Τι Βενιζέλος – τι Παπανδρέου», ένα σύνθημα το οποίο «παραπέμπει» στο λεχθέν από τον Νίκο Ζαχαριάδη, το 1952, «Τι Πλαστήρας – τι Παπάγος».
ΠΡΟΒΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές και «θεσμικά» ΜΜΕ (όπως το «Βήμα») εκτιμούν πως ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός (ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης στο υπουργείο Παιδείας και η Άννα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Αναπτύξεως) ήταν η πρώτη πρόβα συγκυβερνήσεως αν δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το «Βήμα», ο κ. Παπαδήμος (για τον οποίο η αμερικανική Wall Street Journal, έγραψε ότι ήλθε για να ...μείνει) έκανε τρεις επιλογές που εκπέμπουν αξιοπιστία όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό.
Όλα θα εξαρτηθούν από τη βούληση του ελληνικού λαού, ενώ σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, πιθανώς θα επανέλθει στο προσκήνιο η «λύση Παπαδήμου».
Υπενθυμίζεται ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ερωτηθείς «αν θα σας δούμε ξανά τον Ιούνιο στην τακτική Σύνοδο της ΕΕ σε αυτή την ίδια καρέκλα», είχε απαντήσει σιβυλλικά: «Όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο σε όσα έχω πει σχετικά με αυτό το θέμα, μάλιστα στην ίδια αίθουσα πριν από λίγες μέρες, και άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».
Ο έμπειρος αναλυτής Σταύρος Λυγερός έγραψε στην «Καθημερινή» ότι ο Α. Σαμαράς αν δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία είναι «ελάχιστα πιθανό» να προκαλέσει νέες εκλογές (αν συμβεί αυτό, λέει ο αρθρογράφος, θα θεωρηθεί πολιτικός τυχοδιωκτισμός, τόσο η τρόικα όσο και η εγχώρια επιχειρηματική και μιντιακή ελίτ θα του ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις για να τον αποτρέψουν και η επανάληψη των εκλογών δεν πρόκειται να προσφέρει στην ΝΔ αυτοδυναμία, επειδή έχει, ήδη, αρχίσει ο χρόνος να δουλεύει εναντίον της) και επικαλούμενος αξιόπιστες πληροφορίες έγραψε: «Το πιθανότερο είναι η Τρόικα να απαιτήσει από τον Α. Σαμαρά να ορίσει τον Λ. Παπαδήμο αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών με πλήρη αρμοδιότητα για την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση για ένα τέτοιο ρόλο. Μία κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με τον Παπαδήμο «τσάρο» της οικονομίας θα έχει τις ευλογίες της Τρόικας και την αμέριστη στήριξη των εγχώριων φιλομνημονιακών δυνάμεων».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass