ΓΟΛΓΟΘΑΣ:

Η μεγαλύτερη δωρεά της συγγνώμης

Δημοσίευση: 13 Απρ 2012 2:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:17
* Του αρχιμανδρίτου π. Αχιλλίου Τσούτσουρα, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου
 
Μεγάλη Παρασκευή!
Ο Ιησούς Χριστός κυριαρχεί σήμερα στην καρδιά μας και τη σκέψη μας, γι’ αυτό και έντονος ο προβληματισμός μας περιστρέφεται γύρω απ’ το φρικτό βράχο του Γολγοθά και στα εκεί τελούμενα, επάνω στο Σταυρό, εκεί όπου σήμερα κρεμάται ο Υιός της Παρθένου.
Όλα σήμερα ομιλούν για Εκείνον.
Ο Γολγοθάς με τον ανηφορικό δρόμο του, η φύση με το συγκλονιστικό σκοτάδι της, ο μεγάλος σεισμός που διέρρηξε τη γη, η συνοδεία του, η ένοπλη ακολουθία των σταυρωτών, το ακάνθινο στεφάνι, τα σιδερένια καρφιά, η λογχευμένη πλευρά που στάζει αίμα, η πονεμένη μάνα που βλέπει το μονάκριβο παιδί της να πεθαίνει μαρτυρικά και τόσα άλλα!
Και είναι όντως πολύ σημαντικό να τα βλέπουμε όλα αυτά που συνέβησαν επάνω στο Σταυρό, αλλά είναι όμως σημαντικότερο να μη μένουμε θεατές του μυστηρίου, αλλά να προχωρούμε στην κατανόηση του ύψους και της δυνάμεως του Σταυρού και στη βίωση του μυστηρίου της συγγνώμης.
Αυτό όμως που μας συγκλονίζει είναι η Δεσποτική φωνή, που λέει σήμερα: «Πάτερ, άφες αυτοίς· ου γαρ οίδασι τι πιούσιν». (Λουκά κγ΄, 34).
Ο Νυμφίος της Εκκλησίας Χριστός, παρακαλεί τον Πατέρα να συγχωρέσει τους ιθύνοντες, τους σταυρωτές, εκείνους που τον κατεδίκασαν με τη χειρότερη θανατική καταδίκη. Ανεξίκακος και μακρόθυμος ο Κύριος θέλει ακόμη, και την πιο δύσκολη ώρα, να προσφέρει, να συγχωρέσει, να ενώσει τους διχασμένους από την αμαρτία και την αποστασία ανθρώπους, να χαρίσει ευεργεσίες στο λαό Του.
Λένε οι θεόπνευστοι ερμηνευτές όλων αυτών πως σήμερα, επάνω στο Σταυρό συμπληρώθηκε και υπογράφηκε με το αίμα του Χριστού, η δωρεά της συγγνώμης. Μια θεία λέξη - άφεση - μια ανεκτίμητη δωρεά που σκορπίζει όχι απλώς χαρά στους καταδίκους, αλλά εσωτερική πληρότητα και ευφροσύνη σε όλη την πονεμένη από την αμαρτία ανθρωπότητα.
Ακούσατε της ημέρας την είδησιν! Γράφει ένας λόγιος εκκλησιαστικός συγγραφεύς: «Εσήμανε σήμερα η ώρα της Χάριτος! Ο Βασιλεύς των Ουρανών υπογράφει με το αίμα Του, τη δωρεά της συγγνώμης και επιδίδει το χαριστήριο έγγραφο. Από σήμερα ανοίγουν οι θύρες της φυλακής οι οποίες ήταν κλειστές για πολλούς αιώνες. Η συγγνώμη είναι πλέον γεγονός.
Ο Απόστολος Παύλος πανηγυρίζει το γεγονός και εκστατικός λέει: «Ο Ιησούς Χριστός παραδόθηκε για τα δικά μας παραπτώματα και ηγέρθη για τη δικαίωσή μας» (Ρωμ. δ΄, 25) και συνεχίζει: «όπως με την παρακοή ενός ανθρώπου αμαρτωλοί κατεστάθησαν οι πολλοί, έτσι και με την υπακοή ενός Δικαίου, κατασταθήσονται οι πολλοί». (Θα σωθούν οι πολλοί). (Ρωμ. ε΄, 19).
Επειδή και στην εποχή του Χριστού αλλά και σήμερα ο άνθρωπος ήταν και δυστυχώς παραμένει διασπασμένος και εσωτερικά και εξωτερικά, δηλαδή και με τον εαυτό του αλλά και με το Θεό, παρότι σταυρώθηκε γι’ αυτόν, και με το συνάνθρωπό του ακόμη, που είναι η εικόνα του Θεού, η Εκκλησία μας καλεί όλους σήμερα να ακούσουμε το μήνυμα της συγγνώμης που ειπώθηκε από τον γλυκύτατο Ναζωραίο, τον Εσταυρωμένο, από το Θυσιαστήριο του Γολγοθά, να ζητήσουμε συγγνώμη απ’ τους συνανθρώπους μας, που άδικα ή όχι μας κατηγορούν, και να δώσουμε τη συγγνώμη σ’ εκείνους που εμείς πικράναμε, μιμούμενοι τον Ευεργέτη μας, τον Κύριο της Συγγνώμης, Ο Οποίος μακρόθυμα άπλωσε τις παλάμες Του και ένωσε «τα πριν διεστώτα» όπως ωραία ψάλλουμε σε ένα τροπάριο της Εκκλησίας.
Και ο Άγιος Κύριλλος, ο κατηχητής, λέει πως επί του Σταυρού «γέγονεν άφεσις των εν αιχμαλωσία, συνδρομή προς ομοψυχίαν, σπουδή προς ομόνοιαν και ομοπιστία των πάλαι διηρημένων». Ο Εσταυρωμένος λοιπόν, και σήμερα, παρότι ζούμε καθημερινά συγκλονιστικά γεγονότα αποστασίας από το Θεό, μας καλεί σε ενότητα, σε ομοψυχία, σε συγχωρητικότητα και μακροθυμία και στην ειλικρινή αγάπη, αφού σήμερα διά του Σταυρού επιστρέφουμε στον Θεό και γινόμαστε ένα μαζί Του, φορούμε το Φως και αποκτούμε τη Ζωή, αποβάλλουμε τον παλαιό άνθρωπο της φθοράς και της θνητότητος και ντυνόμαστε το ένδυμα της αφθαρσίας και της αθανασίας, αποβάλλουμε μίση και εχθρότητες, έριδες και διαφωνίες και γινόμαστε όλοι αδελφοί μεταξύ μας και μέλη του Σώματος του Χριστού.
Καλή Ανάσταση, με την τόλμη και την δύναμη της συγγνώμης!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass