Έγκλημα και τιμωρία

Δημοσίευση: 25 Απρ 2012 1:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:20
* Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, στην επιλογή των ψηφοφόρων εύλογα θα βαρύνει και η διάθεση τιμωρίας όσων ευθύνονται για την περιπέτεια στην οποία βρέθηκε η χώρα. Η βίαιη και απότομη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, δημιουργεί δικαιολογημένα αισθήματα οργής και αγανάκτησης.
Ωστόσο, αυτή η φορτισμένη συναισθηματικά στάση των πολιτών αν δεν τιθασευτεί από τη λογική μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση των άκρων και των δυνάμεων του λαϊκισμού, των «μαγικών λύσεων». Οδεύοντας, βέβαια, προς τις εκλογές αυτό που επικρατεί είναι το κριτήριο της επόμενης ημέρας και το αίτημα για σταθερότητα και ανάπτυξη. Εντούτοις, πρέπει οπωσδήποτε να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, σύμφωνα με τους κανόνες μιας συντεταγμένης Πολιτείας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Με τη σύσταση, δηλαδή, εξεταστικής επιτροπής και την απόδοση ευθυνών εκεί που θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν. Αν δεν το πράξουμε, να είμαστε βέβαιοι ότι τελικά, το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθούν οι ακραίες και ισοπεδωτικές φωνές κατά της πολιτικής και της δημοκρατίας.
Επιπλέον πρέπει να μάθουμε πώς και γιατί οδηγηθήκαμε στα μνημονιακά δεσμά. Διότι, παρά τις τεράστιες παθογένειες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την εκτεταμένη διαφθορά -κληρονομικές ασθένειες του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και της δεκαετίας του ’80- δεν δικαιολογείται η ξαφνική καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας. Άρκεσαν λίγοι μήνες στον Γ. Παπανδρέου και στην κυβέρνησή του να μας εκσφενδονίσουν από τα ουράνια του «λεφτά υπάρχουν» στα τάρταρα της χρεοκοπίας και της απόλυτης αναξιοπιστίας.
Τώρα περιμένουμε από τους πολίτες να το λησμονήσουν; Να τα χρεώσουμε όλα στο κακό παρελθόν; Να κλείσουμε το θέμα με μια συγγνώμη του κ. Βενιζέλου, βασικού συντελεστή της μνημονιακής πολιτικής; Ακόμη κι αν ο πολιτικός κόσμος είχε μια τέτοια διάθεση η κοινωνία δεν θα το επέτρεπε. Γιατί, όπως είπε και η κ. Βάσω Παπανδρέου, εδώ δεν μιλάμε για λάθη, που στο κάτω-κάτω της γραφής θα τιμωρηθούν, και αυστηρά μάλιστα, στην κάλπη. Μιλάμε για εγκλήματα. Εγκλήματα κατά της χώρας, κατά του λαού της, κατά της νέας γενιάς.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο όνομα του καλού πολιτικού κλίματος κατά την προεκλογική περίοδο θα πρέπει να βάλουμε στο συρτάρι τη δέσμευση της ΝΔ, ότι ως αυριανή κυβέρνηση θα συστήσει μια και μόνη εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.
Η ΝΔ, όμως, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αγνοήσει όσα το ΠΑΣΟΚ έπραξε για το «φούσκωμα» του ελλείμματος. Πόσο δε μάλλον, μετά τις αποκαλύψεις σημαντικών παραγόντων που εμπλέκονται στην υπόθεση και καταγγέλλουν «πράγματα και θαύματα», όπως ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, ο πρώην γ.γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Κοντοπυράκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου, ή η κ. Ζωή Γεωργαντά, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, διορισμένη από το ΠΑΣΟΚ, που κατήγγειλε ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4% για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη και να δικαιολογηθούν, έτσι, τα βαριά μέτρα.
Όσοι, λοιπόν, θέλουν να λάμψει η αλήθεια, ας σκεφθούν, όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη, ότι η μοναδική εγγύηση για να αποδοθούν οι ευθύνες στους ενόχους του ελληνικού ναυαγίου είναι η υπερψήφιση της ΝΔ. Κάθε άλλη επιλογή, απλώς συνδράμει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να «κουκουλωθεί» η υπόθεση.
* Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., υπ. βουλευτής Λαρίσης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass