Για ένα κράτος δικαίου με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Δημοσίευση: 26 Απρ 2012 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:20
 Του Βασίλη Έξαρχου, υπ. βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λάρισας
 Η χώρα έχει ανάγκη και οι πολίτες απαιτούν ένα κράτος δικαίου με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Σε αυτή την κατεύθυνση το πρώτο μεγάλο ζήτημα που οι πολίτες θέτουν στον δημόσιο διάλογο αυτήν την περίοδο του έντονου προβληματισμού και της μεγάλης αβεβαιότητας είναι οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για να αποκτήσει η πολιτική το πραγματικό της νόημα, να είναι καθαρές οι σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική και το χρήμα, να υπάρχει διαφάνεια παντού και για όλους, να υπάρχει σεβασμός στο δημόσιο χρήμα.
Η μείωση των δαπανών για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, η βελτίωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των διαδικασιών ελέγχου του πόθεν έσχες και οι ριζικές αλλαγές στα κόμματα που πρέπει να είναι φορείς ιδεών και όχι μηχανισμοί διαχείρισης εξουσίας, αποκτούν κρίσιμη σημασία.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που τίθεται από τους πολίτες στον δημόσιο διάλογο είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που έχουν δεχθεί τις πιο σοβαρές συνέπειες της κρίσης και ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ώστε να είναι αποτελεσματικές οι διαδικασίες ελέγχου όσων συστηματικά φοροδιαφεύγουν και έχουν συσσωρεύσει πλούτο που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα.
Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι η προώθηση της ανάπτυξης.
Για να μπορέσει η οικονομία να ξαναπάρει μπροστά χρειάζεται χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα του οποίου ο προσανατολισμός πρέπει να είναι η υποστήριξη των επενδύσεων, της παραγωγής, των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και όχι το εμπόριο εύκολου χρήματος που δημιούργησε τις φούσκες και μας οδήγησε στην κρίση.
Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, και η πλήρης ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με την κατασκευή των προγραμματισμένων μεγάλων έργων είναι σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα.
Το τέταρτο μεγάλο ζήτημα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας με την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Κοινωνικού Ταμείου. Η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να απαντήσει με έργα και πράξεις, διότι δεν αρκούν οι απλές διαπιστώσεις για το μέγεθος του προβλήματος που καθημερινά διογκώνεται.
Ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση, σύστημα πρόνοιας για τους αδύναμους, προγράμματα «βοήθειας στο σπίτι» είναι βασικές προϋποθέσεις για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Το πέμπτο μεγάλο ζήτημα για ένα κράτος δικαίου με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης ο ρόλος της οποίας είναι πολύ κρίσιμος. Χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις για την έγκριση των επενδύσεων, την επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, την κατάργηση ξεπερασμένων δικαιολογητικών και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι περίοδος των εύκολων και ευχάριστων λόγων, είναι περίοδος της αλήθειας, των συγκεκριμένων δεσμεύσεων και κυρίως των υπεύθυνων πράξεων.
Στόχος μας πρέπει να είναι να δικαιωθούν οι θυσίες και οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν κάνει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.
Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική και η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass