Πρακτική άσκηση των αποφοίτων ΙΕΚ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2012 3:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:21
 Της Ολγας Καφετζοπούλου, διευθύντριας του 1ου ΙΕΚ Λάρισας
 
Η πρακτική άσκηση αποφοίτων ΙΕΚ άρχισε το 1996 και έκτοτε ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση υπό την εποπτεία του Τμήματος Πρακτικής Άσκησης του ΙΕΚ Λάρισας, 2.122 απόφοιτοι δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ διαφόρων ειδικοτήτων, σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Οι προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για το 2011 ήταν περίπου 150 από 30 και πλέον φορείς απασχόλησης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία έγινε αρχές Μαΐου 2011 ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από αποφοίτους ήταν 115, οι οποίες και ικανοποιήθηκαν πλήρως. Οι παραπάνω θέσεις κάλυπταν τους τομείς: πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών - δικτύων, χρηματοπιστωτικών - διοικητικών υπηρεσιών, μηχανολογίας, υγείας - αισθητικής - κοινωνικών υπηρεσιών και πολιτισμού.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία σε σύνολο 115 ασκούμενων με έναρξη το 2011, οι απόφοιτοι Δημοσίων ΙΕΚ αρμοδιότητας Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. αποτελούν με μικρή διαφορά το μεγαλύτερο πλήθος πρακτικά ασκούμενων 54%, ενώ 19% των ασκούμενων προέρχονταν από απόφοιτους άλλων πόλεων της χώρας.
Το ποσοστό των ασκούμενων γυναικών είναι περίπου τετραπλάσιο με ποσοστό 78% έναντι ποσοστού 22% των αντρών, καθώς στις ειδικότητες των πρακτικά ασκούμενων περιλαμβάνονται ειδικότητες του Τομέα Υγείας- Αισθητικής και Κοινωνικών Υπηρεσιών με υψηλή ζήτηση από το γυναικείο φύλο.
Οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. επιλέγουν τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης με βάση: Α) την ύπαρξη επαγγελματικών δικαιωμάτων (ομάδα ειδικοτήτων νοσηλευτικής, ομάδα αισθητικής, προσχολικής αγωγής, εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, κομμωτής - τεχνικός περιποίησης κόμης, τεχνικός αερίων καυσίμων, τεχνικός φαρμάκων καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων κ.λπ.) Β) τη ζήτηση εξειδικευμένων στελεχών από την αγορά εργασίας (αισθητικής, βοηθός φυσικοθεραπευτή - υπάλληλος εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, τεχνικός τεχνολογίας internet, μηχανογραφημένου λογιστηρίου, τεχνικός αερίων καυσίμων,).
Στους φορείς απασχόλησης – εργοδότες της πρακτικής άσκησης για το 2011 πρωτεύουσα θέση κατέχουν τα ινστιτούτα αισθητικής με 25 πρακτικά ασκούμενους, και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με 21 πρακτικά ασκούμενους.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των παραπάνω στοιχείων (φορέων απασχόλησης – εργοδότες), είναι η προτίμηση των πρακτικά ασκούμενων των ειδικοτήτων Προσχολικής αγωγής (19 πρακτικά ασκούμενοι), προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με ποσοστό 74% (14 ασκούμενοι) σε σύγκριση με τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς με ποσοστό 26% (5 ασκούμενοι), παρότι η προσφορά θέσεων από πλευράς της διεύθυνσης κοινωνικών δράσεων του Δήμου Λαρισαίων για παιδικών σταθμών ήταν για 23 θέσεις.
Αυτό κατά τη άποψή μας οφείλεται στο ότι οι ασκούμενοι έχουν την προσδοκία ότι κάνοντας την πρακτική τους εξάσκηση σε ένα ιδιώτη έχουν πιθανότητα για μελλοντική συνεργασία - εργασία. Εάν ομαδοποιηθούν οι εργοδότες σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς προκύπτει ότι ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει με μεγάλη πλειοψηφία (σχεδόν διπλάσιο ποσοστό) στην πρακτική άσκηση των αποφοίτων επαγγελματικής κατάρτισης στη Λάρισα, με ποσοστό 66% έναντι 34% του δημοσίου τομέα.
Από τα στοιχεία παρατηρούμε ότι στις ειδικότητες που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα - νοσηλευτικής ατόμων με ψυχικές παθήσεις, προσχολικής αγωγής δραστηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης, ειδικός μηχανογραφημένου λογιστηρίου, μουσική με τεχνολογία, τεχνικός αερίων καυσίμων - το ποσοστό απόφοιτων που έκαναν ή κάνουν πρακτική άσκηση είναι πολύ μεγαλύτερο.
Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2011 διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι το σύνολο των ασκούμενων ανταποκρίνονταν πλήρως και με επιτυχία στις απαιτήσεις των εργοδοτών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Πολλοί δε εκδήλωσαν την επιθυμία και την πρόθεσή τους να απορροφήσουν τους ασκούμενους σε μόνιμες θέσεις εργασίας και μετά το πέρας της πρακτικής τους άσκησης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass