Ο στοχασμός μας για την ψήφο μας

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2012 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:23
 Του Σταύρου Αστερίου Παπαγιάννη
Επί τιμή Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω- Συγγραφέα
 
Η κρίση που βιώνουμε αποκάλυψε το μέγεθος της ευθύνης του καθένα μας για τη δημιουργία της και ιδιαιτέρως των κομμάτων, των ηγετών τους, αυτών που διετέλεσαν υπουργοί, των βουλευτών και όσων τους τριγύριζαν. Αποκάλυψε, επίσης, την αποκλειστική ευθύνη των δύο κομμάτων-ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.- για τα δύο μνημόνια και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε βάρος των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, των μικροσυνταξιούχων και των μικροεπαγγελματιών που βρίσκονται πια σε απόγνωση. Αποκάλυψε ότι από τον φόβο του πολιτικού κόστους, που θα εισέπρατταν αυτά τα δύο κόμματα, απέφυγαν να εφαρμόσουν, έγκαιρα και επακριβώς και στο Δημόσιο τομέα τα μέτρα που προβλέπονταν στα μνημόνια και ψηφίστηκαν από τα ίδια στη Βουλή.
Τα λίγα στοιχεία που μας αποκαλύφθηκαν για τη διαφθορά και τον χρηματισμό υπαλλήλων των υπηρεσιών του Δημοσίου, με αποκορύφωμα τον παράνομο πλουτισμό του «σοσιαλιστή» κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, που επικρατεί από δεκαετίες στον δημόσιο βίο. Ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης από τα κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Παπαδήμο. Η πολιτική που ακολούθησαν όλα τα άλλα κόμματα και τα στελέχη τους για την αντιμετώπισή της κρίσης, προκάλεσαν την οργή μας. Γιατί αντί να σκέφτονται και να εργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης σκαρφίζονταν τρόπους προσπορισμού πολιτικού οφέλους. Τα δε δυο μεγάλα κόμματα αλληλοκατηγορούμενα για την εν γένει πολιτεία τους και επιδιώκοντας, κυρίως, το ένα να γίνει πρωθυπουργός ο αρχηγός του και το άλλο να ξεχαστούν οι μεγάλες ευθύνες του, συμφώνησαν, αντί να διευρύνουν τη συνεργασία τους και να εργαστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, να προσφύγουν σε εκλογική αναμέτρηση. Τώρα επιδίδονται σε περιοδείες για να μας πείσουν να τους δώσουμε την ψήφο μας για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία και εμάς από την τραγική μας θέση. Αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση ισχυρίζονται τώρα ότι μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Και τα άλλα κόμματα, τα λεγόμενα μικρά, που υπήρχαν πριν από την κρίση ή δημιουργήθηκαν μετά, που είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου, μας καλούν να τους εμπιστευθούμε την ψήφο μας για να βγάλουν και εμάς και τη χώρα από το αδιέξοδο. Προτείνουν να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. ή την Ευρωζώνη ή και τις δύο. Ακόμα και να αρνηθούμε τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές μας, κάτι που ένας έντιμος ιδιώτης ή μια ευνομούμενη πολιτεία το αποφεύγει.
Είμαστε δικαιολογημένα εξοργισμένοι. Η πρώτη σκέψη μας είναι να τιμωρήσουμε τα δύο μεγάλα κόμματα αποδοκιμάζοντάς τα, -όπως και τους υποψηφίους τους,- που επί δεκαετίες διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας μας. Και ύστερα αναρωτιόμαστε σε ποιο από τα μικρά κόμματα που υπάρχουν, από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος έως το άλλο,- από το Κ.Κ.Ε. μέχρι τη Χρυσή Αυγή,- να δώσουμε την ψήφο μας. Χωρίς στοχασμό είναι εύκολο να επιλέξουμε ένα από αυτά για να τιμωρήσουμε τα δύο «μεγάλα» κόμματα. Αλλά ο θυμός, συνήθως, οδηγεί σε λάθος επιλογή.
Αν θέλουμε, όμως, να αποφύγουμε ένα ακόμη λάθος μας ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ για το ποιο κόμμα και ποιον υποψήφιο θα επιλέξουμε, ΝΑ ΣΤΟΧΑΣΤΟΥΜΕ. Να δούμε ποια κόμματα και ποιοι υποψήφιοι είναι υπέρ της παραμονής μας στην Ε.Ε. και στη Ευρωζώνη. Ποιοι είναι υπέρ των συμφωνιών μας με την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Κ.Τ. και των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τα 2/3 των μελών της Βουλής. Να ανατρέξουμε στην ιστορία και στην μέχρι τώρα πολιτεία του κόμματος, να δούμε το πρόγραμμά του, καθώς με ποιους και πώς θα το υλοποιήσει, ποιους προτείνει ως υποψήφιους βουλευτές. Για δε τους υποψηφίους να εξετάσουμε αν διετέλεσαν βουλευτές και πώς πολιτεύθηκαν. Ενώ για τους πρωτοεμφανιζόμενους στο πολιτικό προσκήνιο να δούμε πώς τα πήγαν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και άλλα προσωπικά τους στοιχεία που αποκαλύπτουν γιατί πολιτεύονται, ή αν το μόνο προσόν που διαθέτουν είναι η καλή φωνή τους ή το καλλίγραμμο σώμα τους.
Αξιολογώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα υπάρχοντα κόμματα και τους ηγέτες των θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Και ότι οι μισοί από τους υποψήφιους βουλευτές είναι ανεπαρκείς για το έργο που τους αναμένει στη Βουλή.
Όμως για την ώρα αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς και αυτούς τους ηγέτες και αυτούς τους υποψήφιους βουλευτές διαθέτει η χώρα μας και από αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε τους καλύτερους.
ΣΤΟΧΑΖΟΜΕΝΟΙ, θα επιλέξουμε με την ψήφο μας το κόμμα και από τους υποψηφίους του εκείνους που πιστεύουμε ότι θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας και όχι του εαυτούλη τους.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass