Ο προπηλακισμός των πολιτικών

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2012 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:23
«Κανείς δεν μπορεί να σε απαξιώσει αν δεν απαξιώσεις τον εαυτό σου».
Ημουνα 8 χρονών όταν ο πατέρας μου πούλησε τη γίδα, που μας έδινε το γάλα, για να αγοράσει έναν γκρα (όπλο) και να ρίχνει μπαλωθιές, όχι στον γάμο του Καραγκιόζη, αλλά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, υπέρ του υποψηφίου που γνώριζε εξ ονόματος!
Η προτίμησή του εξηγείται από το γεγονός ότι δεν του «πήγαινε» να επικαλεστεί τη θεία παρέμβαση για να ψοφήσει η γίδα του γείτονα και έβγαζε το άχτι του καταψηφίζοντας τον υποψήφιο που ήταν κουμπάρος του γείτονα.
Εκείνα τα χρόνια προσωπικοί ψηφοφόροι ήταν οι ντουζίνες των κουμπάρων. Αλλωστε δεν υπήρχε ρίσκο, γιατί ούτε παιδί είχε για διορισμό ή μετάθεση, ούτε άλλο ρουσφέτι ήθελε.
Εκτός αυτού, οι υποψήφιοι βουλευτές ήταν καταξιωμένοι επιστήμονες, αξιοσέβαστοι έμποροι και άνθρωποι της διανόησης, που δεν κατέβαιναν στο επίπεδο της συναλλαγής.
(Οι πραματευτάδες, δεν ισοβαθμίζονταν με της κοσκινούς τον άνδρα).
Σήμερα τέτοιες επιλογές σπανίζουν. Προτιμώνται ψηφοκουβαλητές, όπως λ.χ. «κλωτσαδόροι», καλλιτέχνες, κ.ά. που κυρίαρχο προσόν τους είναι η υποταγή στον Αρχηγό.
Βέβαια όπου κανόνας και η εξαίρεσή τους κάνουν ένα διαφημιστικό lifting και τα ουσιαστικά προσόντα «τρέχουν από τα μπατζάκια».
Οσο πιο μεγάλη είναι η διαφήμιση, τόσο πιο σίγουρη είναι η εκλογή τους, γιατί τους περισσότερους ψηφοφόρους, τους εντυπωσιάζουν τα «παγώνια» και παραβλέπουν τις «κουκουβάγιες».
Και τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι καταλάβαμε τι φταίει;
Φταίει, που, η κατά φυσική συνέπεια, ανίκανοι, καιροσκόποι και διαπλεκόμενοι απ’ όλα τα «χρώματα» και τα στρώματα, κάνουν παιχνίδι στην καμπούρα της ψωροκόσταινας.
Αυτοί οι «φωστήρες» απαξιώνουν εαυτούς και πέφτουν σε κοινή περιφρόνηση.
Αυτή την περιφρόνηση τους δείχνει και το κοινό με τους προπηλακισμούς σε κάθε δημόσια παρουσία, γιατί αισθάνεται ότι προσβάλλουν τις εθνικές εκδηλώσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, θα είναι άδικο, αν θεωρηθεί πως αυτή η συμπεριφορά του κοινού, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, στρέφεται εναντίον των θεσμών.
Προπηλακίζουν τους φαύλους και ανάξιους που ούτε και έξω από το κοινοβούλιο δεν θα ΄πρεπε να περνούν.
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει.
Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
«Ιδού η Ρόδος. Ιδού και το πήδημα!»
Σπύρος Χαλικιάς
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass