Επιφυλλίδα

Τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2012 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:26
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο, αυτό της κοινοβουλευτικής εκπροσωπήσεως των «λεβεντόπαιδων με τις μαύρες μπλούζες» στη νέα Βουλή, φαινόμενο το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως από τις στήλες της «Ε», υποτιμήθηκε από τους εκπροσώπους όλου του πολιτικού συστήματος και τώρα «το βρίσκουν μπροστά τους».
Η ακραία εθνικιστική «Χρυσή Αυγή», που επιμελώς προσπαθεί να αποκρύψει τη νεοναζιστική της ιδεολογία, εισέρχεται στη Βουλή με το εντυπωσιακό ποσοστό 6,97% και με 440.894 ψήφους (έναντι 0,29% και 19.624 ψήφους) εκμεταλλευθείσα στο έπακρο την κοινωνική και οικονομική κρίση, το πρόβλημα της ελλείψεως εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της παράνομης μεταναστεύσεως, την υποτίμησή της, ως κόμματος, από το πολιτικό σύστημα, η δεδομένη απαξίωση του οποίου ενίσχυσε τη δύναμή της, καθώς όσοι πολίτες την επέλεξαν ως διέξοδο για την έκφραση της οργής τους κατά του Μνημονίου, το έπραξαν εμφορούμενοι και με τη λογική της εναντιώσεώς τους στους «διεφθαρμένους πολιτικούς».
Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η δυναμική εμφάνιση του σκληρού ακροδεξιού φαινομένου, που (άραγε ως ειρωνεία της Ιστορίας;) συμπίπτει με την 67η επέτειο από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αναδειχθεί ως επικίνδυνη από το σύνολο του διεθνούς Τύπου και έχει προβληματίσει (τουλάχιστον, σε επίπεδο ρητορικής) την ηγεσία της ΕΕ (με δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο) πλην, όμως, επιδιώκεται να ενταχθεί σε μια στρεβλή λογική.
Λογική με την οποία επιχειρείται να εξισωθούν ο κομμουνισμός με τον φασισμό – ναζισμό και ως εκ τούτου (με αφορμή το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών) γίνεται εκ μέρους τους λόγος για άνοδο των «άκρων» και προσπαθούν, ούτως ή άλλως, να ταυτίσουν τον ριζοσπαστικό λόγο των δυνάμεων της Αριστεράς, με τον αντιδραστικό λόγο των εκπροσώπων της «Χρυσής Αυγής».
Η «Χρυσή Αυγή» του Νίκου Μιχαλολιάκου, όπως συμβαίνει σε ιστορικά ανάλογες περιπτώσεις κοινωνικής και οικονομικής κρίσεως και υφέσεως, κατάφερε να ψαρέψει στα θολά νερά και να εισπράξει ψήφους ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές ή σε περιοχές με ιστορική αναφορά σε ακροδεξιές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα στην Κορινθία και τη Λακωνία, όπου το κόμμα απέσπασε διψήφιο ποσοστό (12,05% και 10,28%), ενώ δεν ξεπερνούσε το 0,25%.
Ακόμη, στο Περιστέρι η «Χρυσή Αυγή» συγκέντρωσε 8,43% των ψήφων, στον Πειραιά 8,88%, σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως το Πέραμα 11,49%, στα Μέγαρα, 12,51%, στη Φυλή, 13,52%, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ότι στην Καισαριανή έλαβε περί το 10%.
Όμως, επισημαίνεται ότι στα εκλογικά τμήματα της Καισαριανής μεταξύ άλλων ψηφίζουν και οι αστυνομικοί της Διευθύνσεως Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ) που εδρεύει στην περιοχή, ενώ το «Βήμα» έγραψε πως στα περισσότερα από τα τμήματα στα οποία ψηφίζουν οι αστυνομικοί, όπως και άλλοι πολίτες, το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» κυμαίνεται από 19 - 24% και είναι το μεγαλύτερο που παρατηρείται σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.
Σημειώνεται ότι στους πανηγυρισμούς των «Χρυσαυγιτών» τη νύχτα της παρελθούσης Κυριακής μετείχαν διερχόμενοι οδηγοί ΙΧ, οδηγοί ταξί, απορριμματοφόρων, ορισμένοι μάλιστα χαιρετούσαν ναζιστικά, ενώ έναν ιδιότυπο χαιρετισμό απηύθυναν και δικυκλιστές της αστυνομίας, σταματώντας για λίγο έξω από τα γραφεία του κόμματος και μαρσάροντας επιδεικτικά τις μηχανές τους.
«Μας ψήφισαν οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών, αυτοί που «δεν έφαγαν» μαζί με τον Πάγκαλο», δήλωσε ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος έδωσε και ένα πρώτο ιδεολογικό στίγμα, λέγοντας πως «δεν είμαστε αγέλη ατάκτων, αλλά στρατός», οι δε οπαδοί του απάντησαν τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και χαιρετώντας ναζιστικά (αν και είχαν, όπως γράφτηκε στον Τύπο, εντολή να το αποφύγουν, όσο στην περιοχή παρέμεναν εκπρόσωποι ξένων και ελληνικών ΜΜΕ) ενώ λειτουργούσε ειδική ομάδα περιφρουρήσεως, η οποία νωρίτερα επανέφερε στην τάξη «Χρυσαυγίτες» που προπηλάκισαν, μιμούμενοι κραυγές πιθήκων, διερχόμενους μετανάστες.
Το βράδυ της 6ης Μαΐου, ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος επέδειξε επιθετική συμπεριφορά προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας, όπως δε ο Ιούλιος Καίσαρ, με το περίφημο «ήλθα, είδα, νίκησα», είπε (απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους) «με συκοφαντήσατε, σας νίκησα» και (προς τους πολιτικούς) τόνισε πως «όσοι προδίδουν την πατρίδα, ήρθε η ώρα να φοβηθούν, ερχόμαστε».
Εξάλλου, χαρακτηριστικά είναι και όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της δηλώσεως του κ. Μιχαλολιάκου, την οποία μέλη της προσωπικής του φρουράς μετέτρεψαν σε επίδειξη δυνάμεως, καθώς διέταξαν τους δημοσιογράφους να σηκωθούν όρθιοι με το παράγγελμα «εγέρθητο» (sic) σε ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο του αρχηγού τους.
Το ζήτημα έκανε τον γύρο του κόσμου, καταγγέλθηκε από την ΕΣΗΕΑ και τη διεθνή ομοσπονδία των δημοσιογράφων, ενώ προ ημερών στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» αναρτήθηκε «απάντηση» σε άρθρο της δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Ξένιας Κουναλάκη κατά του κόμματος, με απειλές κατά της ζωής της δημοσιογράφου, αναφορές στην οικογένειά της και στην κόρη της.
Οι επιθέσεις κατά του Τύπου από τη «Χρυσή Αυγή» έχουν λάβει διεθνείς διαστάσεις («συναγερμός για την ελευθερία του Τύπου, λόγω της μεταχείρισης των δημοσιογράφων από το ακροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα», έγραψε ο «Γκάρντιαν», οι «Τάιμς» είχαν πρωτοσέλιδο τίτλο «εντείνονται οι φόβοι στην Ελλάδα για τη νέα αυγή της Ευρώπης») ο δε Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουμε για να δράσουμε εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι προσβάλλουν το κοινοτικό δίκαιο και τη θεμελιώδη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι θα πρέπει να βασίζονται στην Επιτροπή για την ιδιαίτερη επαγρύπνησή της».
Πέραν, όμως, των επισημάνσεων του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» κ. Χρήστος Παππάς έδωσε, σύμφωνα με τον Τύπο και ένα πρόσθετο ιδεολογικό στίγμα:
«Οι ημέρες της σκλαβιάς τελειώνουν. Οι Έλληνες στην καταγωγή και την ψυχή μίλησαν. Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ιδέας (σ.σ. ποιας Ιδέας) βρίσκονται στις γραμμές μας. Μετά από 38 χρόνια πραγματικής μεταπολιτευτικής δικτατορίας έρχεται η επιβράβευση και η δικαίωση του «ο επιμένων νικά» (...). Πατρίδα είναι το αίμα μας, η ράτσα μας, η ευλογημένη από τον Θεό φυλή μας».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass