Πώς θα μετακινηθούν οι νεφροπαθείς;

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2012 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:26
Του Ιωάννη Σαπουνά, προέδρου των Περιφερειακών Ταξί ν. Λάρισας
Με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσίας Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) έχουν αλλάξει όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων. Σχετικά με τη μετακίνηση των νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, προβλέπονται τα έξοδα μετακίνησης που θα καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας ανά περιοχή της χώρας.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά στον ασφαλιστικό φορέα του ΟΓΑ.
Συγκεκριμένα, με την ένταξη του ΟΓΑ στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντάχθηκαν αυτόματα και οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς - ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, στη διαδικασία αποζημίωσης βάσει χιλιομετρικής απόστασης, για τη δαπάνη της μεταφοράς τους με ταξί, από την οικία τους, στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης με επιστροφή, προσκομίζοντας τις αντίστοιχες αποδείξεις από το ταξίμετρο.
Στις αρχές του έτους, όμως, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, κανείς δεν ήξερε να μας ενημερώσει υπεύθυνα, τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωνόταν οι αιμοκαθαρόμενοι και τα έξοδα μετακίνησης.
Μετά από αλλεπάλληλη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νεφροπαθών μας είπανε πως θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία που υπήρχε όλα τα χρόνια αντίστοιχα και για τους μετακινούμενους αιμοκαθαρόμενους του ΙΚΑ, με ταξί. Έτσι, στις 20-2-2012 εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με Αρ. Πρωτ. 3890 με διευκρινιστικές παρατηρήσεις σχετικά με την αποζημίωση αιμοκαθαρόμενων και έξοδα μετακίνησης, η οποία όμως άφηνε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το καλυπτόμενο κόστος για τη μεταφορά των νεφροπαθών και ειδικότερα για αυτούς που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Στις 18-4-2012 εκδόθηκε νέα εγκύκλιος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με Αρ. Πρωτ. 17997, η οποία πλέον ξεκαθάρισε όλα τα πράγματα και εξηγεί ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαδικασία σχετικά με την απόδοση δαπανών μετακίνησης αιμοκαθαρομένων ασφαλισμένων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το ζήτημα που έχει προκύψει με τον ασφαλιστικό φορέα του ΟΓΑ είναι ότι για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο του 2012, δεν αποζημιώνει κανονικά τις δαπάνες μετακίνησης των νεφροπαθών για τις οποίες έχουν προσκομισθεί οι αντίστοιχες αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές των ταξιμέτρων, οι οποίες είναι καθόλα νόμιμες και απόλυτα σύμφωνες με τις ημέρες και ώρες, σύμφωνα με την έναρξη και λήξη της κάθε αιμοκάθαρσης.
Η αιτιολογία είναι πως η τελευταία εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2012!
Εάν γνωρίζαμε τη διαδικασία από την αρχή του έτους, να είστε απόλυτα σίγουροι πως αυτή θα ακολουθούσαμε, όπως κάναμε και τώρα, μόλις ενημερωθήκαμε στις αρχές Μαΐου και συγκεκριμένα στις 4-5-2012.
Είναι άδικο να χάσουν οι συνάδελφοι τα χρήματα για τα οποία έχουν ήδη καταβάλλει το ΦΠΑ στις εφορίες.
Γιατί κανονικά τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα καταβάλλουν οι ίδιοι οι αιμοκαθαρόμενοι. Εμείς, όμως, δεν πρόκειται με τίποτα να τα ζητήσουμε από τους ασθενείς - αιμοκαθαρόμενους που μεταφέρουμε, γιατί αφενός μεν γνωρίζουμε πως δεν ευθύνονται αυτοί για το θέμα αυτό, αφετέρου δε γνωρίζουμε πως στην πλειοψηφία τους είναι φτωχοί άνθρωποι, συνταξιούχοι, αλλά πολύ περισσότερο γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την επίπονη δοκιμασία που υποβάλλονται μέρα παρά μέρα για να ζήσουν.
Να σημειώσουμε πως παρόλο που δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη μέχρι σήμερα, δείχνουμε κατανόηση και ανοχή. Ζητάμε λοιπόν από τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα και να δώσουν άμεσα λύση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass