Η παραλία της Αιγάνης και ο υγροβιότοπος Παπαπουλίου

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2012 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:28
Αγαπητή Ελευθερία,
Η παραλία της Αιγάνης που συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς Μεσάγγαλα και Καστρί Λουτρό είναι γνωστή για την καθαρή θάλασσα και την απέραντη παραλία των τεσσάρων και πλέον χιλιομέτρων, με τη χρυσόξανθη αμμουδιά και που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές και επισκέπτες κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η όμορφη αυτή περιοχή όμως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εξαιτίας της αδιαφορίας των αρχόντων που ήταν στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια σε επίπεδο κεντρικής αλλά και τοπικής εξουσίας. Άφησαν να θεριέψει η άναρχη δόμηση που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με την ανοχή της πολιτείας, με αποτέλεσμα να λείπουν οι υποδομές για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Έγιναν όλα αυτά τα χρόνια επτά μελέτες που μπήκαν στο αρχείο για να εγκριθεί επιτέλους το ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής. Ένα κομμάτι του νομού Λάρισας που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όχι μόνο την πεντακάθαρη θάλασσα και την αμμουδιά της, αλλά και την εύκολη πρόσβαση στις όμορφες περιοχές της κοιλάδας των Τεμπών, του Κισσάβου και του κάτω Ολύμπου.
Στα χρονίζοντα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμη εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη, ο αποκλεισμός της συγκοινωνιακής σύνδεσης της παραλίας με τους Νέους Πόρους, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Τις δύο προηγούμενες τετραετίες ο πρώην νομάρχης υποσχέθηκε πολλές φορές τη σύνδεση με την κατασκευή γέφυρας στο ποτάμι που χωρίζει τις δύο περιοχές. Αντί όμως γέφυρας αντικρίσαμε πριν δύο χρόνια συρματοπλέγματα. Τα τοποθέτησε η εταιρία που νοίκιασε το ποτάμι Παπαπούλι (φυσικό σύνορο των νομών Λάρισας- Πιερίας) για εκμετάλλευση ιχθυοκαλλιέργειας και οικοτουριστικής ανάπτυξης με την επωνυμία ΤΗΘΥΣ. Τα συρματοπλέγματα που καλύπτουν ακόμη και την αμμουδιά, έκοψαν κάθε πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής με τους Νέους Πόρους. Ακόμη και την πεζογέφυρα που υπήρχε και επικοινωνούσαν οι κάτοικοι με τα πόδια, η εταιρία την κατέστρεψε.
Οι κάτοικοι του Καστρί Λουτρού και Μεσαγγάλων για να επισκεφτούν τους Νέους Πόρους που παραλιακά απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο, πρέπει να διανύσουν απόσταση 10 και πλέον χιλιομέτρων με το αυτοκίνητο μέσω ΠΑΘΕ ή του παράπλευρου δρόμου του ΟΣΕ, που όμως λόγω της στενότητας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Η εταιρία αυτή πήρε την έγκριση για εκμετάλλευση του ποταμού από την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και γεννάται το ερώτημα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Νομαρχία και ο πρώην Δήμος Κάτω Ολύμπου ρωτήθηκαν; Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ποτάμι είναι το φυσικό σύνορο των δύο νομών και από όσα γνωρίζω υπάρχει έγγραφο της Νομαρχίας Λάρισας με αριθ. πρωτ. Χ 1809/ 1972 που προκηρύσσει διαγωνισμό για ιχθυοκαλλιέργεια της ποταμολίμνης Παπαπουλίου.
Τι έγινε από τότε; Άλλαξαν τα σύνορα των δύο νομών και ανήκει ο συγκεκριμένος χώρος αποκλειστικά στο νομό Πιερίας; Ας το δει ο Δήμος Τεμπών και η Αντιπεριφέρεια Λάρισας και επιπλέον έχει το δικαίωμα η εταιρία να τοποθετεί συρματοπλέγματα σε όλο μήκος της παραλίας και να καταστρέφει την πεζογέφυρα, απαγορεύοντας έτσι την πρόσβαση των κατοίκων έστω και με τα πόδια;
 Ο νέος Δήμος Τεμπών θα πρέπει να σκύψει με περισσότερο ενδιαφέρον στα προβλήματα της περιοχής και δεν πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος. Βέβαια η οικονομική κρίση δυσκολεύει τις προσπάθειες του Δήμου και γι’ αυτό δεν φθάνουν οι προσπάθειες μόνο του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος της Αιγάνης, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή και των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων, δεν φθάνει μόνο η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κρίση λένε δημιουργεί και ευκαιρίες και μια τέτοια είναι να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους εξωραϊστικούς συλλόγους της παραλίας για την ενεργοποίηση των ευαίσθητων πολιτών, ώστε να λειτουργήσει ο εθελοντισμός που λείπει παντελώς. Ειδικά στον τομέα της καθαριότητας που με τα λίγα χρήματα και μέσα που διαθέτει ο Δήμος δεν μπορεί να έχει τα ποθούμενα αποτελέσματα.
Η παραλία να σταματήσει να καθαρίζεται όπως τα προηγούμενα χρόνια με το τρακτέρ, γιατί το μόνο που κάνει είναι να αναμοχλεύει την άμμο, που έχει σαν συνέπεια με ένα μικρό αεράκι να σκορπάει στους γύρω δρόμους και σπίτια. Επιπλέον ίσως να μην το γνωρίζει ο Δήμος με το όργωμα της άμμου καταστρέφει τις φωλιές ενός σπάνιου πουλιού που ζει και αφήνει τα αυγά του στην άμμο. Ας αφήσουμε λοιπόν τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
Κατά τη γνώμη μου φθάνει ένα μηχάνημα να περάσει πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, προκειμένου συλλέξει τα διάφορα αντικείμενα που εναπόθεσε η θάλασσα το χειμώνα και την καλοκαιρινή περίοδο να περνούν δύο εργάτες μία ή δύο φορές την εβδομάδα και να συλλέγουν τα επιφανειακά σκουπίδια. Ίσως και να κοστίζει λιγότερα χρήματα στο Δήμο.
Οι κάδοι σκουπιδιών χρειάζονται περισσότερη προστασία ιδιαίτερα στους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μία περίφραξη θα εμποδίσει τα αδέσποτα σκυλιά να σκορπούν τα σκουπίδια στους δρόμους. Η ενεργοποίηση του πολίτη βέβαια δεν είναι εύκολη, χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να αλλάξει η νοοτροπία του νεοέλληνα που κυριαρχεί ο ατομικισμός καθώς αποχαυνωμένοι από την καλοπέραση των τελευταίων 30 χρόνων αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό η παραλία κυρίως τα σαββατοκύριακα γεμίζει κάθε είδος σκουπίδια από τους λουόμενους και τους ερασιτέχνες ψαράδες που κατακλύζουν την παραλία αν και υπάρχουν παντού κάδοι απορριμμάτων. Η παραλιακή ζώνη καλύπτεται παράνομα από πολλά σπίτια που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του παραλιακού δρόμου, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου, καμία ενόχληση ακόμη και σήμερα με περίσσιο θράσος μερικοί συνεχίζουν να παρανομούν εκμεταλλευόμενοι την παντελή απουσία των αρχών.
Οι αυτοδιοικητικοί και όσοι ασχολούνται με τα κοινά εκλέχτηκαν για να προσφέρουν στα κοινά και για να πετύχουν χρειάζεται να σπάσουν κι αυγά. Δεν γίνεται ναι είναι ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη.
 
Αργύρης Μπονές, Καστρί Λουτρό
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass