Το Αργυροπούλι στο διάβα των αιώνων

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2012 2:46 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:28
 Κυκλοφόρησε πρόσφατα και παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Αργυροπούλι το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου καθηγητή Φυσικής της Μέσης Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Μήτσιου, το οποίο αναφέρεται στη γενέθλιά του πολίχνη της επαρχίας Τυρνάβου, το Αργυροπούλι.
 Πρόκειται για ένα συμπαθητικό βιβλίο 128 σελίδων σε μικρό σχήμα, γραμμένο με πολλή αγάπη και βαθύ συναίσθημα, μέσα στο οποίο παρελαύνει ένας ωκεανός προσωπικών αναμνήσεων του συγγραφέα. Εκτός από τον πρόλογο και τον επίλογο, δύο αξιοθαύμαστα κείμενα, τα οποία πρέπει ο αναγνώστης οπωσδήποτε να τα διαβάσει ή ακόμα καλύτερα να τα μελετήσει, το βιβλίο είναι δομημένο σε έξι κεφάλαια.
- Στο πρώτο, περιγράφεται η θέση του οικισμού, παρατίθεται διαφωτιστικός χάρτης της περιοχής, αναλύεται το κλίμα και γίνεται μια θαυμάσια αναφορά στον υδροφόρο πνεύμονα «Μάτι», το οποίο αποτελούσε από τα πολύ παλιά ακόμα χρόνια ζωογόνο πηγή περιβαλλοντολογικής ανάσας μέσα σε άδενδρη και άνυδρη τοποθεσία.
- Στο δεύτερο κεφάλαιο ο συγγραφέας επιχειρεί σύντομη ιστορική αναδρομή της περιοχής. Από την επιλεκτική αναφορά των ιστορικών γεγονότων φαίνεται ότι είναι βαθύς γνώστης της μακραίωνης ιστορικής διαδρομής του τόπου, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και πρόσφατα. Η παράθεση πλούσιου εικονογραφικού υλικού με τα αρχαιολογικά ευρήματα συμπληρώνουν τη βαθύτερη γνώση της ιστορικότητας του τόπου. Προσωπικά, με τη μελέτη του κεφαλαίου αυτού γνώρισα και εμπλούτισα κατά πολύ την προϊστορική περίοδο της περιοχής όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου.
- Το τρίτο κεφάλαιο περιγράφει την ανθρωπογεωγραφία της ευρύτερης περιοχής του Αργυροπουλίου. Αναφέρεται η προέλευση των σημερινών κατοίκων της, περιγράφονται τα γενικά χαρακτηριστικά τους και καταγράφονται οι επαγγελματικές ασχολίες τους (γεωργία, καπνοκαλλιέργεια, αμπελουργία, ελαιοπαραγωγή, κτηνοτροφία, κ.λπ.).
- Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην οικιακή οικονομία, η οποία τα παλιότερα χρόνια ήταν σημαντικός παράγοντας συμβολής στην εν γένει οικονομική πρόοδο του οικισμού. Η περιγραφή συμπλέει εύστοχα και με τη λαογραφική παράδοση, πλούσια και πολύπλευρη στον χώρο αυτό.
- Ακολουθεί ένα αμιγώς λαογραφικό κεφάλαιο, το οποίο αναφέρεται σε γνωστά παιδικά παιχνίδια όπως παίζονταν στην περιοχή και στις προσφιλείς ασχολίες των μεγάλων (κυνήγι, ψάρεμα στην περιοχή «Μάτι», εκτροφή και παιχνίδια με τα περιστέρια), παράπλευρα με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
- Η συγγραφή τελειώνει με την καταγραφή της σημερινής διοικητικής και κοινωνικής οργάνωσης του χωριού. Τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, εκπαίδευση, πολιτιστικές δραστηριότητες, αθλητισμός, κοινωνικές εκδηλώσεις περιγράφονται με ιδιαίτερη αγάπη και στοργή από τον συγγραφέα, ο οποίος πείθει τους αναγνώστες του ότι το Αργυροπούλι είναι ένας ζωντανός και σύγχρονος οικισμός, ο οποίος κοσμεί τη βορειοδυτική περιοχή της επαρχίας Τυρνάβου.
 Η ευρεία κυκλοφορία τέτοιων συγγραμμάτων σήμερα αποτελεί παρήγορο σημείο. Παρατηρούμε με ικανοποίηση ότι πολλοί πνευματικοί άνθρωποι καταπιάνονται τελευταία με την καταγραφή και έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στις γενέθλιες πατρίδες τους. Μέσα σ’ αυτά, εκτός από το ξεδίπλωμα αναμνήσεων, ιστορικών γεγονότων, λαογραφικών στοιχείων και την ανάδειξη τοπικών μνημείων, δημοσιεύονται και παλιές φωτογραφίες, πολλές φορές μνημειακές, οι οποίες έτσι διασώζονται στο χαρτί, πριν ο χρόνος, η λήθη και η απρονοησία των κατόχων τους τα εξαφανίσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
nikapap@hotmail.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass