Επιφυλλίδα

Η επόμενη μέρα...

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2012 4:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:37
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Δύσκολες ώρες και μήνες περιμένουν την ελληνική κοινωνία και φυσικά την κυβέρνηση, η οποία ελπίζεται ότι θα προκύψει από τις χθεσινές εκλογές, με δεδομένα αφενός μεν τις πιέσεις, τις παρεμβάσεις και την τρομοκρατία που ασκείται από το ευρωπαϊκό ιερατείο στη χώρα, για διακοπή της δανειοδοτήσεώς της, αν δεν τηρηθούν οι αναληφθείσες δεσμεύσεις των Αθηνών, αφετέρου δε την κατάσταση κραχ στην οποία τείνει να περιέλθει η Ελλάδα.
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ευρώπη (περιπτώσεις Ισπανίας και Κύπρου, ενώ φαίνεται ότι «ακολουθεί» στον Μηχανισμό Στηρίξεως η Ιταλία) οι περισσότεροι διεθνείς παράγοντες (κυρίως δε ο ιδιαιτέρως ανήσυχος από τις δραματικές εξελίξεις στη ευρωζώνη, αμερικανικός παράγων) υποστηρίζουν πως υπάρχει χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να διασωθεί το ευρώ.
Σχετικές είναι οι δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος, της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του Αμερικανού πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι ασφυκτικές πιέσεις του προέδρου Ομπάμα προς την καγκελάριο Μέρκελ «να τελειώνουμε με τα σενάρια λιτότητας», ο δε γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί (με τις κατά καιρούς «κασσανδρικές» προβλέψεις του για την Ελλάδα) δήλωσε σαφώς ότι «όποιος τραβήξει την πρίζα από τους Έλληνες (δηλαδή, αν σταματήσει η δανειοδότησή της) θα προκαλέσει τη διάλυση της ευρωζώνης».
Όλο το προηγούμενο διάστημα, με καταιγιστικό ρυθμό, «έπαιζαν» τα σενάρια για ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φρονούν ότι η τελική στάση του ευρωπαϊκού ιερατείου έναντι της Ελλάδος, θα εξαρτηθεί από το είδος της κυβερνήσεως που θα σχηματιστεί αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
Ορισμένοι αναλυτές, πιστεύουν ότι μετά τις εξελίξεις στην Ισπανία, το πρόβλημα με την Ιταλία, τις πιέσεις που ασκούν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία για αναθεώρηση των όρων των δικών τους μνημονίων και την αμερικανική ανησυχία για την κατάσταση στην ευρωζώνη, ενδέχεται να πεισθεί το Βερολίνο ότι «οι ασπιρίνες δεν αρκούν για να σταματήσουν την επιδημία της κρίσεως στη γηραιά ήπειρο».
Παρά ταύτα, το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό τοπίο, το οποίο έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις χθεσινές εκλογές, είναι σκοτεινό, με ορατή, όμως, τη στάση πληρωμών και έτσι η πρώτη ενέργεια της νέας κυβερνήσεως θα είναι η εξεύρεση χρημάτων.
Άλλωστε, στον δημοσιονομικό τομέα, τα έσοδα είναι εκτός στόχων, καθώς στη δεδομένη ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού και την οικονομική ασφυξία, προστίθεται η αδυναμία και ενίοτε η απροθυμία των φορολογουμένων να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στο σκέλος των δαπανών, η μονομερής απόφαση των δανειστών να παρακρατήσουν ένα δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του δανείου και η προειδοποίησή τους ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί άλλη, αν η νέα κυβέρνηση απορρίψει το Μνημόνιο, έχουν οδηγήσει σε στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα, το δε Γενικό Λογιστήριο προσπαθεί να εξασφαλίσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Εξάλλου, η αγορά ενέργειας βρίσκεται στα πρόθυρα καταρρεύσεως, λόγω ελλείψεως ρευστότητας και αδυναμίας προσβάσεως των επιχειρήσεων του κλάδου σε τραπεζικό δανεισμό, οι δε συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολες, μετά την απόφαση ασφαλιστικών εταιρειών να μην ασφαλίζουν συναλλαγές με την Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι υπό κατάρρευση βρίσκονται και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτησή τους από τους πολίτες και τις εντεινόμενες ελλείψεις προσωπικού και υλικών, στα δε ασφαλιστικά ταμεία, η κατάσταση είναι ασφυκτική και τα αποθεματικά τους βρίσκονται στο ναδίρ, μετά την κλοπή των χρημάτων τους με το «κούρεμα» των ομολόγων, την αυξανόμενη ανεργία, τη μείωση των μισθών και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.
Ωστόσο, εκτός των ανωτέρω, που είναι απότοκα (και) της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται, υπάρχει η καθημερινότητα των πολιτών, με την έξαρση της εγκληματικότητας, τα φαινόμενα αντιδικίας, το καυτό πρόβλημα της παράνομης μεταναστεύσεως και η βίαιη ανάδυση του ακροδεξιού φαινομένου.
Εν προκειμένω μιλάμε για τα ποσοστά της «Χρυσής Αυγής» και τις βίαιες συμπεριφορές εκπροσώπων της, ακόμη και από τηλεοράσεως, συμπεριφορές τις οποίες φαίνεται ότι ενέκριναν αρκετοί πολίτες και αυτή η «έγκριση» εκτιμήθηκε ως η «απάντηση» της κοινωνίας (έστω με ακραίο τρόπο) στα χτυπήματα που δέχτηκε με την οικονομική εξαθλίωση και την ανεργία. «Έγκριση» που δείχνει περιθωριακή συμπεριφορά τμήματος της κοινωνίας, η οποία, όμως, οδηγήθηκε στο περιθώριο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Το κόμμα των κ. Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη, ένα κόμμα φύσει και θέσει αντικοινοβουλευτικό και εχθρικό προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία, εισήλθε στη Βουλή, αλλά αυτή η εξέλιξη ήταν μάλλον νομοτελειακή.
Άλλωστε, πριν την εξέλιξη αυτή, η ακροδεξιά, έστω και σε ηπιότερη εκδοχή, είχε, ήδη, νομιμοποιηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την είσοδο του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Βεβαίως, ο ΛΑΟΣ έκανε ό,τι μπορούσε για να βγάλει τη ρετσινιά του ακροδεξιού κόμματος, αλλά η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου του «κόστισε» και στη συνέχεια προσπάθησε να ανακάμψει, αντικαθιστώντας τους μεταγραφέντες στην ΝΔ Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη (με γνωστές ακροδεξιές θέσεις) με τον Κώστα Πλεύρη, με τη γνωστή πορεία στη δικτατορία του 1967, θεωρητικό της μεταξικής δικτατορίας και αρνητή του ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί.
Η «Χρυσή Αυγή» βρήκε έδαφος να «ανθίσει» με τα «λεβεντόπαιδά της», κατ’ αρχήν σε περιοχές με οξύ το πρόβλημα της παράνομης μεταναστεύσεως και της εγκληματικότητας, ενώ εκμεταλλεύτηκε την οργή των πολιτών κατά των μεγάλων κομμάτων, λαμβάνοντας θέση στο πολιτικό σκηνικό με την είσοδό της στη Βουλή.
«Στη χειρότερη περίπτωση η «Χρυσή Αυγή» μπορεί να κάνει όσα έκανε (διά του Ηλία Κασιδιάρη) στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 κατά της κ. Κανέλλη και της κ. Δούρου. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε αν αυτό που έκανε, ήταν το χειρότερο που μπορεί να κάνει, απλώς το ονομάζουμε έτσι, μη θέλοντας να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρχουν χειρότερα», έγραψε ο Παρατηρητής στο «Παρόν».
Ας μην ξαφνιαστεί, λοιπόν, κανείς αν υλοποιηθούν οι απειλές του ετέρου στελέχους της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Παναγιώταρου (εμπνευστή της «Γαλάζιας Στρατιάς», του συνδέσμου των οπαδών στο ποδόσφαιρο, που μετέφερε τον εθνικισμό στα γήπεδα) ο οποίος είπε προεκλογικώς ότι σε περίπτωση που «ανοίξει» στη Βουλή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων «θα τους δείξουμε ως προειδοποίηση το βίντεο του ΑΝΤ1 και εάν δεν το καταλάβουν τότε θα τους εξηγήσουμε». Είπε ακόμη ότι «αν μπει η «Χρυσή Αυγή» στη Βουλή, θα κάνει εφόδους στα νοσοκομεία αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στον δρόμο τους «λαθρομετανάστες» και τα παιδιά τους για να μπουν στην θέση τους Έλληνες» και προέτρεψε τους οπαδούς του, ενόψει των χθεσινών εκλογών, λέγοντας: «Την Κυριακή καλή ψήφο και καλές μπάτσες»...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass