Ο κλάδος του φαρμάκου επαγγελματική διέξοδος για τον απόφοιτο Βιοχημείας

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2012 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:41
Του Δημ. Κουρέτα
Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι μια εξαιρετική επαγγελματική διέξοδος για έναν απόφοιτο βιοεπιστήμονα, δηλαδή με πτυχίο βιολόγου ή βιοχημικού. Ειδικά οι απόφοιτοι της σχολής μας θεωρώ ότι έχουν τον πρώτο λόγο, μιας και η μόρφωσή τους στον τομέα των σύγχρονων θεραπειών είναι υψηλού επιπέδου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων κάνουν τζίρο 35 δισ. ευρώ, τα φάρμακα για το έλκος του στομάχου έρχονται δεύτερα με 30 δισ. ευρώ, τα αντικαρκινικά 30 δισ. ευρώ, αντικαταθλιτικά-αντιψυχωτικά 40 δισ. Παγκόσμιος τζίρος των εταιρειών με πρωτότυπα φάρμακα 400 δισ. ευρώ το χρόνο.
Στην Ελλάδα η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο με κορυφαίες εταιρίες πολλές που κάνουν τζίρο η κάθε μία κατά μέσο όρο 200 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους στον τομέα φαρμακοβιομηχανίας είναι περίπου 4.500 άτομα κυρίως επιστήμονες. Οι θέσεις στις οποίες μπορούν να εργαστούν είναι στην έρευνα και ανάπτυξη, στην παραγωγή, στο μάρκετινγκ και φυσικά στις πωλήσεις.
Όλοι αυτοί οι τομείς έχουν ως πλεονεκτήματα τις καλές αμοιβές, πολύ καλές παροχές, συνεχή εκπαίδευση, επαγγελματικές γνωριμίες με σημαντικούς επιστήμονες και αρκετά ταξίδια. Τα μειονεκτήματα είναι τα εντατικά ωράρια, τα συνεχή ταξίδια, η πίεση για την επίτευξη στόχων και ο ισχυρός ανταγωνισμός. Οι μισθοί είναι αρκετά καλοί αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη εποχή.
Προκειμένου βέβαια να είναι ένας νέος επιστήμονας σε εγρήγορση θα πρέπει πρώτα-πρώτα να μην ακούει πράγματα που λέγονται από ορισμένα κόμματα όπως μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο τον κόσμο, όλη η γνώση στο πρώτο πτυχίο και άλλα συναφή. Ωραία είναι αυτά, αλλά δυστυχώς η ζωή είναι ανταγωνιστική και δύσκολη. Έτσι θα πρέπει από το πρώτο έτος να βρείτε μια σχετική δουλειά έστω και άμισθη για 3-4 εβδομάδες το καλοκαίρι, για να πάρετε μυρωδιά τι θα συναντήσετε μετά. Και επίσης πρέπει να εκμεταλλευτείτε όλες τις γνωριμίες που έχετε κοινωνικές, φιλικές ακόμη και πολιτικές προκειμένου να συναντήσετε εργοδότες που πιθανά να σας ενδιαφέρουν.
Προκειμένου να φτάσετε στον στόχο
* Ενημερωθείτε για τα επαγγέλματα που σας ενδιαφέρουν. Διαβάστε, ρωτήστε, επισκεφθείτε.
* Εάν δεν μπορείτε να καταλήξετε: 1) μετρήστε τις δυνάμεις σας! Πολύωρη εργασία, πολλές φορές σε άλλη πόλη, άλλη χώρα, 2) αναλογισθείτε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια.
* Συμβουλευθείτε τους αγαπημένους σας, αλλά αποφασείστε ΕΣΕΙΣ.
* Διαφοροποιηθείτε! Η αγορά εργασίας είναι, και θα παραμείνει, ανταγωνιστική.
* Συγκρίνετε: 1) άμεση αναζήτηση εργασίας, 2) μετεκπαίδευση για πανεπιστημιακή καριέρα, 3) μετεκπαίδευση για καριέρα στο μάρκετινγκ / μάνατζμεντ.
* Θυμηθείτε: εάν πρέπει να εισέλθετε άμεσα στην αγορά εργασίας, «η αναζήτηση εργασίας είναι μία επίπονη εργασία».
* Δικτυωθείτε! Επικοινωνήστε, συναντηθείτε, προτείνετε, ζητήστε (50 επαφές/εβδομάδα).
Επίσης
* Οργανωθείτε! Χρησιμοποιήστε: διαδίκτυο, βιβλιοθήκες, εφημερίδες, περιοδικά, διεθνείς οργανώσεις, συνέδρια, ημερίδες καριέρας.
* Αναζητήστε έναν πολύπειρο καθοδηγητή (μέντορα).
* Θυσιάστε ένα καλοκαίρι σε άμισθη πρακτική εργασία.
* Μάθετε τις τεχνικές συνεντεύξεων μέσω βιβλίων.
* Τηρήστε ημερολόγιο: αγγελιών που σας ενδιέφεραν, αποστολής βιογραφικών, απαντήσεων εργοδοτών, ραντεβού συνεντεύξεων, αποτελεσμάτων συνεντεύξεων, αιτημάτων εργοδοτών, επομένων συνεντεύξεων, οικονομικών προσφορών, κλπ.
* Η επαγγελματική μας καριέρα δεν μπορεί να προβλεφθεί, θα έχει πολλές θυσίες, αλλαγές, ζενίθ-ναδίρ, αλλά και επαίνους.
Πιστεύω ότι ο κλάδος του φαρμάκου αξίζει τον κόπο. Αν επιλέξετε τη σχολή μας καλή επιτυχία. Η αγκαλιά των καθηγητών του τμήματος μας είναι φιλόξενη.
Καλό καλοκαίρι.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass