Παρέμβαση

Casus Belli

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2011 1:53 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:13
Η απαίτηση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. από την Ελληνική Κυβέρνηση να ανοίξει το πεδίο για ελεύθερη πρόσβαση ιδιωτών στα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιγνίτη στη Θεσσαλία είναι πλέον γεγονός ενώ από την πλευρά μας δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, ούτε θα απαντηθούν ποτέ οι καταγγελίες μας και ούτε θα αλλάξουν εύκολα συνειδήσεις εκεί που υπάρχει ένας τεράστιος όγκος συμφερόντων και επιστημονικής αυταπάτης.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κρίσης η οποία θα αγγίξει την υγεία του ανθρώπου, το φυσικό περιβάλλον, τους πολιτικούς θεσμούς, την οικονομία, τον πολιτισμό, την ηθική και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά «ο ιδιώτης επενδυτής» που έχει την εύνοια της πολιτείας να κατασπαταλά τους πόρους οι οποίοι ανήκουν στο κράτος και θα βγάζει αμύθητα κέρδη, στους κατοίκους της περιοχής θα μείνουν η ρύπανση, οι πιθανολογούμενες ασθένειες και η μόλυνση της αγροτικής γης.
Οι ιδιώτες επενδυτές δεν έρχονται στην περιοχή για να τη βοηθήσουν οικονομικά παρά μόνο για να κερδίσουν. Χιλιάδες άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού το φυσικό περιβάλλον τους θα μετατραπεί σε κρανίου τόπος.
Η τέφρα, τα αιωρούμενα σωματίδια, το κλοφέν θα εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή μαζί με τις αρρώστιες, τον καρκίνο και την καταστροφή κάθε σπιθαμής αγροτικής παραγωγικής γης.
Το γεγονός ότι ο Τιταρήσιος ποταμός, ο οποίος τροφοδοτεί τον υδροφόρο ορίζοντα του Δήμου Τυρνάβου, διέρχεται από την περιοχή όπου πρόκειται να δημιουργηθούν μονάδες εξόρυξης του λιγνίτη, ασφαλώς μόνο εφιαλτικά σενάρια μπορεί να μας προμηθεύσει.
Έφτασε όμως η ώρα της αντίστασης για όσους ακόμα πολιτικά και κυρίως ιδεολογικά δεν έχουν πεθάνει.
Οι δρόμοι της αντίστασης δεν είναι μόνο νομικοί όπως μερικοί προτείνουν.
Είναι και νομικοί και κοινωνικοί και πολιτιστικοί.
Είναι δρόμοι μιας άλλης ποιότητας ζωής, που η τοπική κοινωνία μπορεί να βρει σ' όλα τα επίπεδα αν ξεπεράσει την ηττοπάθειά της.
* Ο κ. Σάκης Κωστούλας είναι δημοσιογράφος, διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Τυρνάβου
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass