Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ

Πολιτικό ηφαίστειο η Κύπρος

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2011 19:43 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:19
Σε πολιτικό ηφαίστειο μετέτρεψε την Κύπρο η λόγω πολιτικών λαθών και εγκληματικής αδιαφορίας προκληθείσα έκρηξη κατεστραμμένων πυρομαχικών στη Ναυτική βάση της Λεμεσού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η παρέμβαση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την παραμονή της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο στην επέτειο της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής της 20ής Ιουλίου του 1974, ο οποίος με εμπρηστικές δηλώσεις του δυναμίτισε οποιαδήποτε προοπτική ανεκτής επίλυσης του Κυπριακού, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Το τεράστιο για τα μεγέθη της Κυπριακής Δημοκρατίας οικονομικό κόστος της καταστροφής του πιο σύγχρονου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του νησιού που κάλυπτε πάνω από το 50% των αναγκών της χώρας, έρχεται να προστεθεί σε μια οικονομική κατάσταση της Κύπρου η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσχέρειες.
Εν ολίγοις, ξαφνικά τίποτα δεν πάει καλά στην Κυπριακή Δημοκρατία όπου σαν να μην έφταναν τα δικά της προβλήματα, οι συνέπειες της στενής συνάφειάς της με την ελληνική οικονομία απειλούν να προσλάβουν καταστροφικές διαστάσεις σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να διαπιστώσουμε τις σημαντικές διαστάσεις τους, οι οποίες διαστρεβλώνονται συνειδητά εξαιτίας πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων.
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Το κακό άρχισε όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου 2009 υπέκυψε σε αφόρητες αμερικανικές πιέσεις και κατέσχεσε φορτίο πυρομαχικών που προοριζόταν για τη Συρία προερχόμενο από το Ιράν και ήταν φορτωμένο σε 93 κοντέινερ επί ρωσικής ιδιοκτησίας πλοίου που έφερε κυπριακή σημαία.
Ο Δ. Χριστόφιας προσπάθησε αρχικά να αντισταθεί στους Αμερικανούς, αλλά στο τέλος υποτάχθηκε στη θέλησή του. Αυτό ήταν το μοιραίο πολιτικό σφάλμα του, το οποίο πιθανότατα θα κρίνει και το πολιτικό του μέλλον. Γνώριζε ότι με την πράξη του αυτή - πράξη διεθνούς πειρατείας εναντίον της Συρίας στην πραγματικότητα παρά τα προσχήματα - διεύρυνε το ρήγμα στις σχέσεις των Αράβων με την Κύπρο, την οποία πλέον όλοι οι Άραβες θεωρούν υποχείριο του Ισραήλ.
Διαπράττοντας το εγκληματικό σφάλμα για να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε επίγνωση ότι πρέπει να αναμένει συριακά αντίποινα. Παλαιότερα, η Κύπρος κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ είχε διαπράξει και πάλι πράξη πειρατείας εναντίον της Συρίας: είχε κατασχέσει επί πλοίου βορειοκορεατικά ραντάρ που προορίζονταν για τη Δαμασκό!
Σε αντίποινα, η συριακή κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών, εγκατέλειψε την επί δεκαετίες φιλοκυπριακή πολιτική της και έσπασε τον αποκλεισμό του κατεχόμενου από τον τουρκικό Αττίλα, τμήματος της Κύπρου, εγκαινιάζοντας την πορθμιακή γραμμή ανάμεσα στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας και την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Για να περιορίσει τις πολιτικές συνέπειες της υποταγής του στις ΗΠΑ, ο Δ. Χριστόφιας αρνήθηκε να παραδώσει το φορτίο πυρομαχικών στις ΗΠΑ ή να το καταστρέψει. Διέταξε την αποθήκευσή του ώστε να μπορούσε να το παραδώσει στους Σύριους κάποια στιγμή στο μέλλον, αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, περιορίζοντας έτσι τις ζημιές στις σχέσεις Κύπρου - Αράβων.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Από εκεί και πέρα, αρχίζουν άλλου είδους εγκληματικά λάθη που αφορούν στις συνθήκες φύλαξης αυτών των πυρομαχικών. Παραβιάζονται οι στοιχειωδέστεροι κανόνες προστασίας καθώς οι πάντες είναι αδιάφοροι για το φορτίο αυτό, το οποίο βλέπουν ως ενόχληση. Παρατούν τα εκατό κοντέινερ στην ύπαιθρο! Η σταδιακή αλλοίωση που υφίστανται από τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί τελικά στη μοιραία έκρηξη - υποτίθεται από αυτοανάφλεξη κάποιου εμπορευματοκιβωτίου, πράγμα για το οποίο διατηρούμε προσωπικά επιφυλάξεις, αλλά αν πάση περιπτώσει αυτή είναι η επίσημη εκδοχή.
Ο φονευθείς από την έκρηξη διοικητής της βάσης, έχοντας παρατηρήσει αλλοίωση κάποιου κοντέινερ από εσωτερική μικροέκρηξη, αλλά και πριν από αυτή, προσπαθούσε να πετύχει την απομάκρυνση των πυρομαχικών. Αντιμετώπιζε όμως την καχυποψία της πολιτικής ηγεσίας τόσο του υπουργείου Άμυνας όσο και του υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πάντες αρνούνταν να πάρουν μέτρα εξαιτίας των πολιτικών λόγων όπως προαναφέραμε και προφανώς υποτιμώντας λόγω άγνοιας και άρνησης να πιστέψουν τους στρατιωτικούς τον κίνδυνο έκρηξης.
Μέσα σε αυτό το γνήσια ελληνικό μπάχαλο φτάσαμε στην καταστροφή...
ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ
Όπως είναι ευνόητο, επιχειρείται τώρα πολιτική αξιοποίηση της τραγωδίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους 13 νεκρούς.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να υποβαθμίσει τις κολοσσιαίες προσωπικές πολιτικές ευθύνες του και να διασώσει πρωτίστως την παραμονή του στην εξουσία για το υπόλοιπο της θητείας του - τον ενάμιση δηλαδή χρόνο που απομένει για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013.
Η Ακροδεξιά και η Δεξιά που έχουν βάσιμες ελπίδες νίκης επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη συμφορά για να υπονομεύσουν από τώρα τον Δ. Χριστόφια, να τον απαλλάξουν και ει δυνατόν να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση μέσω αλλεπάλληλων διαδηλώσεων, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την εκλογική επικράτηση του δεξιού κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) στις προεδρικές εκλογές του 2013.
Η παραίτηση του προερχόμενου από το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το αν θα διατηρηθεί ή όχι ο κυβερνητικός συνασπισμός του αριστερού ΑΕΚ με το ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ είναι ένα άκρως κερδοσκοπικό κόμμα, το οποίο συντάσσεται πάντοτε σχεδόν με το νικητή των εκλογών, με αποτέλεσμα να συμμετέχει σχεδόν αδιαλείπτως στην κυβέρνηση παρόλο που ουδέποτε υπήρξε πρώτο κόμμα!
Στους κόλπους του μαίνεται ήδη διαμάχη αναφορικά με το αν πρέπει να παραμείνουν με τον Δ. Χριστόφια ως το τέλος της θητείας του ή αν πρέπει να τον εγκαταλείψουν από τώρα και να πάνε με τον δεξιό ΔΗΣΥ, παρόλο που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Τ. Αναστασιάδης ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν και θεωρείται δικαίως ως ο πιο ενδοτικός ηγέτης στο Κυπριακό, ενώ το ΔΗΚΟ εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετο στο σχέδιο Ανάν.
Με τον ενδοτικό ΔΗΣΥ έχει ήδη συμμαχήσει η φραστικά ακόμη πιο αδιάλλακτη από το ΔΗΚΟ σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, με αντάλλαγμα την εκλογή του ηγέτη της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου ως προέδρου της Βουλής!
Σύντομα θα δούμε αν η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μ. Κυπριανού για «λόγους ευθιξίας» προοιωνίζεται «πολιτική κωλοτούμπα» του ΔΗΚΟ ή όχι...
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΠΡΟΣ!» ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δεν υπήρχε φυσικά περίπτωση να μην αξιοποιήσει η Τουρκία την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά την τραγωδία. Ομολογούμε όμως ότι δεν περιμένουμε να βγει ο ίδιος ο Ερντογάν και μιλώντας σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου την παραμονή της επετείου της στρατιωτικής εισβολής του Αττίλα στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974 να τινάξει στον αέρα κάθε πιθανότητα αποδεκτής λύσης για το Κυπριακό.
«Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος!» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στον βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο νότο εκείνοι. Υπάρχει μια Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο» πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμιά εδαφική παραχώρηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ακυρώνοντας ακόμη και εκείνες που είχε αποδεχθεί προ επταετίας, στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν. Ούτε στην Αμμόχωστο (Βαρόσια) ούτε στη Μόρφου, ούτε στην Καρπασία.
«Θα είμαι πρωθυπουργός για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για μένα δεν υπάρχει πλέον θέμα Μόρφου. Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως στο σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο», δήλωσε αποφασιστικά και προχώρησε στο θέμα της Αμμοχώστου. «Θα περιμένουν οι Ελληνοκύπριοι πολύ στο θέμα του ανοίγματος των Βαροσίων» διακήρυξε και συνέχισε: «Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Αν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες που ίσχυαν στο σχέδιο Ανάν. Η στάση μας στο τραπέζι θα είναι διαφορετική» υπογράμμισε.
ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ, ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Ο Ερντογάν, εναρμονισμένος πλέον πλήρως με τις θέσεις του κεμαλικού στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας, είναι κατηγορηματικά αντίθετος τώρα και με την αποχώρηση από την Κύπρο ενός τμήματος των κατοχικών στρατευμάτων.
«Μας λένε αν μπορούμε να αποσύρουμε ένα μέρος της στρατιωτικής δύναμης. Όχι, δεν θα το κάνουμε! Στο σχέδιο Ανάν είχαμε δεχθεί την αποχώρηση. Αλλά αυτοί δεν το δέχτηκαν και έτσι έχασαν οι ίδιοι. Τώρα δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει το ίδιο. Θα πρέπει να το συζητήσουμε εκ νέου», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Έθεσε μάλιστα και θέμα διακοπής των συνομιλιών για το Κυπριακό. «Αντιμετωπίζουμε την απειλή του αδιεξόδου... Τους επόμενους μερικούς μήνες που απομένουν, θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι τελικά η έκβαση της διαδικασίας των συνομιλιών» δήλωσε και πρόσθεσε ότι αναφορικά με την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», του παράνομου δηλαδή καθεστώτος των κατεχόμενων εδαφών «υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας. Δηλαδή, αν χρειαστεί, η διαδικασία των συνομιλιών θα σταματήσει. Τι θα κάνουμε δηλαδή αν δεν προχωρά;».
ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Με προκλητικό τρόπο ο Ερντογάν δήλωσε ότι όταν η Κύπρος θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Άγκυρα θα αρνηθεί να έχει οποιαδήποτε σχέση ή επαφή με την Ε.Ε.
«Κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Κατά την περίοδο αυτή οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα παγώσουν. Επί έξι μήνες δεν θα υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε.», τόνισε. «Δεν τίθεται θέμα να συνομιλήσουμε στους Ελληνοκυπρίους. Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ!» υπογράμμισε.
Η Τουρκία, ο αιμοσταγής θύτης, θεωρεί «ντροπή» κατά δήλωση του πρωθυπουργού της το να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με το θύμα, την Κύπρο, ακόμη και στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Στην Ελλάδα άραγε οι διάφοροι πολιτικοί... «μερακλήδες» που χορεύουν ζεμπεκιές με τους πολιτικούς εκπροσώπους των εισβολέων και φονιάδων της Κύπρου, αισθάνονται άραγε οργή και θυμό, αφού ντροπή είναι βέβαιο πως δεν αισθάνονται;
Πέρα από αυτό όμως είναι αναγκαίο να αντιληφθούν επιτέλους η Αθήνα και η Λευκωσία ότι πρέπει να προβάλουν βέτο και να μπλοκάρουν οριστικά και αμετάκλητα την πορεία της Άγκυρας προς ένταξη στην Ε.Ε., οδηγώντας σε οριστική διακοπή τις ενταξιακές συνομιλίες όσο η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να το κάνουν;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass