ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ασκήσεις και διαδηλώσεις...

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2011 1:44 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:19
Τελικά μερικά πράγματα, όσο κι αν τονίζεται «αρμοδίως» πως δεν είναι αυτό που φαίνεται πως είναι, ίσως, τελικώς, να αποδειχθεί πως είναι ακριβώς έτσι.
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2011 αποκαλύφθηκε ότι στο Κιλκίς εξελίχθηκε μια άσκηση – επίδειξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, με την ονομασία «Καλλίμαχος», ο δε τότε αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ανακοίνωσε (μετά το σάλο που προκλήθηκε) ότι ζήτησε τη διακοπή της.
Ωστόσο, αργότερα το Υπουργείο Αμύνης έδωσε πλήρη κάλυψη στην άσκηση και ζητούσε από τα στρατιωτικά επιτελεία καλύτερη «επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση».
Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ενέταξε την άσκηση σε «συμβατική υποχρέωση» της Ελλάδος έναντι του ΝΑΤΟ και είχε προσθέσει ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει».
Δηλαδή μας είπε ότι για την κυβέρνηση είναι απλά ζήτημα «αναγκαιότητας» η χρήση του στρατού σε αποστολές καταστολής πλήθους.
Όμως, η εν λόγω άσκηση ήταν μέρος της εκπαιδεύσεως για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις, εντός και εκτός των συνόρων των χωρών τους, όπως γράφτηκε τότε στον Τύπο.
Το σενάριο της ασκήσεως περιέγραφε μια πραγματικά πολεμική επιχείρηση εσωτερικής καταστολής πλήθους σε κατοικημένη περιοχή, όπου πάνοπλοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα καλούνται να επιβάλουν την «τάξη».
Σε σχετικές με την άσκηση καταγγελίες στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Μπεγλίτης είχε πει πως η ηγεσία δεν συναίνεσε, ούτε πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες αφορούν εσωτερικές οικονομικές ή κοινωνικές εξελίξεις.
Ας σημειωθεί ότι παρόμοιες ασκήσεις καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν διεξαχθεί πολλές φορές, ήδη από το 2002, σύμφωνα δε με το «Ριζοσπάστη» το διάστημα 7-10 Ιανουαρίου του 2010 έγινε «άσκηση εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιελάμβανε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών»».
Θα μου πείτε γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά;
Γιατί λίαν προσφάτως είχαμε τα εξής γεγονότα:
- Συνεχείς διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν (ειδικά εκείνη στην Αθήνα, τις ημέρες της συζητήσεως και ψηφίσεώς του από την κυβερνητική πλειοψηφία, του διαβόητου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος) με πρωτοφανή βιαιότητα. Αξιοπρόσεκτο δεν είναι πως από την καταστολή της εν λόγω διαδηλώσεως των Αθηνών αποκαλύφθηκε (παρά τις επίσημες διαψεύσεις) αγαστή συνεργασία των δυνάμεων καταστολής με «κουκουλοφόρους», δηλαδή επί της ουσίας με παρακρατικούς!!!
- Η κυβέρνηση επέμενε σε όλους τους τόνους να στοχοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ, ως ευρισκόμενο πίσω από όλες τις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας (και προπηλακισμών) στελεχών της κυβερνήσεως και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έστω κι αν τελικώς αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αληθές, κάτι που έχει παραδεχθεί δημοσίως ακόμη και ο Χρ. Λαζαρίδης, πολιτικός σύμβουλος του αρχηγού του ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι στην άσκηση «Καλλίμαχος» οι προς «αντιμετώπιση» υποτιθέμενοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «ΣΥΡΙΖΑ» και «Ειρήνη»...
- Ο εκ των αντιπροέδρων της κυβερνήσεως Θ. Πάγκαλος, με τις γνωστές, διαχρονικές, εμμονές του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη Ιουνίου και ενόψει της ψηφίσεως του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είχε πει στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και συναντά η άποψη αυτή, πιστεύω, την ευρύτατη κατανόηση του ελληνικού λαού. Διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει και έχει δει από την ιστορική του εμπειρία, αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου τι σημαίνει χρεοκοπία: Παύουν οι πληρωμές από το κράτος, οι τράπεζες κλείνουν και οι καταθέτες κλείνουν και οι τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Αργεντινή, χρειάζεται να παρέμβει η Αστυνομία και τα τανκς».
- Και εσχάτως ο έτερος εκ των αντιπροέδρων της κυβερνήσεως Ευ. Βενιζέλος ομιλών στη Βουλή είχε πει: «Καλώ την Αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε γιατί οι χειρισμοί πρέπει να είναι εθνικοί και αποτελεσματικοί». Οι αντιδράσεις στις περί στρατιωτικής πειθαρχίας παροτρύνσεις του Ευ. Βενιζέλου (με υπενθύμιση και των... τανκς του Θ. Πάγκαλου) ήταν οργίλες, με τον αντιπρόεδρο να απαντά πως αυτό που είπε ήταν «σχήμα λόγου».
Δεν γνωρίζω ακόμη αν όλα αυτά που παραθέτω συνδέονται ή όχι.
Εκείνο, όμως, το οποίο διαπιστώνεται (και έχει καταγγελθεί) είναι πως ο κυβερνητικός αυταρχισμός κλιμακώνεται και πιθανώς θα επιταθεί, αυτό δε ίσως να καταστεί εμφανέστερο όταν μετά την (υποτιθέμενη) θερινή ραστώνη, θα έχουμε ενώπιόν μας ένα νέο Μνημόνιο, τις αντιδράσεις για τον νόμο για τα ΑΕΙ, νέες στρατιές ανέργων, νέα λουκέτα, κλιμάκωση της φτώχειας και πιθανώς νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος της κοινωνίας.
Και ως εκ τούτων ίσως η κυβέρνηση να θεωρήσει (!) ότι υπάρχει η «αναγκαιότητα», για την οποία είχε ομιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την άσκηση «Καλλίμαχος».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass