ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η αλήθεια για το «αρνάκι, κατσικάκι... με ονοματεπώνυμο»

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2011 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:21
 Αγαπητή «Ελευθερία»,
Στο φύλλο της εφημερίδας της 14ης Ιουλίου 2011 στην σελίδα 5 (Επικαιρότητα), με έκπληξη διάβασα το ρεπορτάζ με τίτλο: «Αρνάκι, κατσικάκι με ονοματεπώνυμο», στο οποίο, όποιος το διαβάσει επισταμένα, δίδει την εντύπωση ότι, η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καλαριώτου και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Λάρισας κ. Καλφούντζος Παναγιώτης με τις υπηρεσίες τους, οργάνωσαν και διεκδίκησαν τα ΠΟΠ Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας» Ελασσόνας από τις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για θρασύτητα 3ου βαθμού κατά της αλήθειας, χωρίς ντροπή και «τσίπα» όπως λέγει ο λαός μας, προσπαθώντας να οικειοποιηθούν ξένη πνευματική ιδιοκτησία, από τους πραγματικούς μελετητές του δύσκολου και χρονοβόρου αυτού εγχειρήματος. Ως επιστημονικός συντονιστής των 56 επιστημόνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνταξη των 14 μελετών, για την πιστοποίηση των κρεάτων γάλακτος «Aρνάκι και Κατσικάκι» Ελασσόνας ως Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμαρτύρομαι για το παραπλανητικό δημοσίευμα και τούτο διότι πολλά τα οποία αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή άλλα είναι παραπλανητικά προσπαθώντας να οικειοποιηθούν κάποιοι περιφερειακοί ή υπηρεσιακοί παράγοντες τον μόχθο και την πνευματική εργασία των πραγματικών δημιουργών των ΠΟΠ Ελασσόνας.
Ως εκ τούτου οφείλω να δώσω τα πραγματικά γεγονότα στους αναγνώστες σας και ο κάθε «κατεργάρης να μπει στον πάγκο» του.
Όσον αφορά στα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται στην φωτογραφία έχω να δηλώσω τα εξής:
α) Την κ. Ρένα Καλαριώτου αντιπεριφερειάρχη, ως υπεύθυνος των ΠΟΠ Ελασσόνας, ουδέποτε τη συνάντησα ακόμη και ως αντινομάρχη για να συζητήσω για το θέμα, ούτε είχε και έχει, ουδεμία σχέση και εμπλοκή, στη σύνταξη των μελετών ή στον αγώνα διεκδίκησης των ΠΟΠ Ελασσόνας στις Βρυξέλλες, τον οποίο η ομάδα μου και η ΕΑΣ Ελασσόνας έδωσε από τέλους του 2003 έως σήμερα.
β) Με τον σημερινό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Καλφούντζο Παναγιώτη, (αλλά και με τους προηγούμενους διευθυντές της Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2003 – σήμερα), δεν υπήρξε ουδεμία συζήτηση για τα ΠΟΠ Ελασσόνας, ούτε συμμετείχε στη σύνταξη των μελετών, ή στον αγώνα διεκδίκησης των ΠΟΠ Ελασσόνας στις Βρυξέλλες.
γ) Με την κ. Μαμάρα Μαρία περιφερειακή σύμβουλο σήμερα, την επισκέφθηκα στο γραφείο της ως έπαρχο Ελασσόνας αρκετές φορές, για να την ενημερώσω για την προσπάθεια που ξεκίνησα (αρχικά μόνος) και ζήτησα να έχουμε τη στήριξη και τη συμπαράστασή της ως επάρχου της Ελασσόνας. Πρέπει να τονίσω εδώ ότι, η στήριξή της ήταν αμέριστη σε όποιο πολιτικό και περιφερειακό επίπεδο χρειάσθηκε και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό.
δ) Με τον κ. Κουλουκτσή Δημήτριο αρμόδιο για θέματα Ζωικής Παραγωγής συναντήθηκα πολλές φορές επισκεπτόμενος το γραφείο του, του εξήγησα την προσπάθεια και του ζήτησα όποια βοήθεια από πλευράς στατιστικών στοιχείων για την αιγοπροβατοτροφία της περιοχής Ελασσόνας. Ο κ. Κουλουκτσής ανταποκρίθηκε άμεσα και με θέρμη και μας έδωσε προφορικά και γραπτά όσα στοιχεία διέθετε. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό και μάλιστα τον συμπεριέλαβα ως άτομο στην επιστημονική ομάδα εργασίας και είναι ένας από τους 56 επιστήμονες, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια.
Τα ακριβή γεγονότα για διαδικασία των ΠΟΠ Ελασσόνας έχουν ως εξής:
Μετά από συζητήσεις και ενημερώσεις για την προκήρυξη (το έτος 2003) του Μέτρου 2.2 (Ενίσχυση Προσανατολισμού Στην Αγορά και Διεθνή οικονομία, Ενέργεια Β, Εμπορία Προϊόντων Ποιότητας) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με:
* τον διευθυντή της ΕΑΣ κ. Κυριλλίδη Γεώργιο
* Το Δ.Σ. της ΕΑΣ και ιδιαίτερα του εξουσιοδοτούμενου τότε προέδρου
κ. Γρούμτσα Δημητρίου.
Μου έγινε ανάθεση από το Δ.Σ. της ΕΑΣ (Ένωση Γεωργικών Συν/σμών) Ελασσόνας, να συντάξω δύο φακέλους υποψηφιότητας για ένταξη στο Μέτρο 2.2 (Ενίσχυση του Προσανατολισμού Στην Αγορά Και Διεθνή Οικονομία), του Π.Ε.Π Θεσσαλίας 2000-2006, ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ο.Π.Α.Α.Χ (ΕΝΕΡΓΕΙΑ Β, Εμπορία Προϊόντων Ποιότητας), ο πρώτος αφορούσε την αναγνώριση του Προϊόντος «ΑΡΝΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ», ως ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Π.Ο.Π.) και ο δεύτερος αφορούσε την αναγνώριση του Προϊόντος «ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ», ως ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (Π.Ο.Π.).
Στις 5 Οκτωβρίου 2003, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης – Φαρσάλων 148 Λάρισας), υποβλήθηκαν από μένα για λογαριασμό της ΕΑΣ Ελασσόνας, οι δύο αναφερόμενοι φάκελοι (μελέτες) μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά για έγκριση.
Ουδείς άλλος Κρατικός ή Ιδιωτικός φορέας ενεπλάκη στη σύνταξη των αναφερομένων δύο προτάσεων και των λοιπών στοιχείων εκτός από εμένα, τον διευθυντή και το Δ.Σ της ΕΑΣ Ελασσόνας. Τα όσα γράφτηκαν στην εφημερίδα σας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι παραπλανητικά και δυσφημιστικά.
Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από αξιολόγηση, ενέκρινε τις δύο προτάσεις που υπέβαλα για λογαριασμό της ΕΑΣ:
* 1η) Σύνταξη μελετών για την πιστοποίηση νωπών κρεάτων γάλακτος, Αρνάκι Ελασσόνας ως Π.Ο.Π. και
* 2η) Σύνταξη μελετών για την πιστοποίηση νωπών κρεάτων γάλακτος, Κατσικάκι Ελασσόνας ως Π.Ο.Π.
Η ΕΑΣ το 2004, υπέγραφε τη σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη σύνταξη μελετών πιστοποίησης των κρεάτων αρνιών και κατσικιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας ως Π.Ο.Π.
Στη συνέχεια, μου ζητήθηκε από το Δ.Σ της ΕΑΣ Ελασσόνας, αν μπορώ να αναλάβω τη σύνταξη αυτών των μελετών, για την πιστοποίηση ως ΠΟΠ των νωπών κρεάτων αρνιών και κατσικιών γάλακτος Ελασσόνας ως ΠΟΠ. Απάντησα στο Δ.Σ. θετικά και ζήτησα να μου δώσει ένα μήνα προθεσμία για οργανώσω τις ομάδες εργασίας και να μελετήσω τι έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρέπει να τονισθεί ότι:
* Στην Ελλάδα, στα κρέατα δεν υπήρχαν άλλες πιστοποιήσεις θα ήταν οι πρώτες, ως εκ τούτου δεν υπήρχαν δεδομένα για το πώς συντάσσονται τέτοιες μελέτες (θα γινόταν για πρώτη φορά).
* Ο Κανονισμός τότε 2081/92 ήταν πολύ ασαφής και γενικός.
* Οι υπάλληλοι του Υπουργείου που επισκέφθηκα δεν γνωρίζανε πώς και τι έπρεπε να περιέχουν οι μελέτες και δεν αναλάμβαναν καμία ευθύνη.
Βλέποντας τη δυσκολία της σύνταξης των μελετών (αλλά και ποιες χρειάζονταν), πραγματοποίησα ταξίδι αστραπή στην Ευρώπη για να ενημερωθώ πώς συντάσσονται αυτές οι μελέτες και ποια είναι τα στοιχεία τα απαραίτητα τα οποία έπρεπε να διευρυνθούν, (οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη πραγματοποιήσει παρόμοιες πιστοποιήσεις- εγκρίσεις από την Ε.Ε).
Το αναφερόμενο ταξίδι απεδείχθη πολύ χρήσιμο, διότι πήρα αρκετές πληροφορίες από τα Πανεπιστήμια: Ιταλίας, Ισπανίας και Αγγλίας.
Μετά την επιστροφή μου, οργάνωσα επιστημονικές ομάδες ανά γνωστικό αντικείμενο για να διερευνηθούν, οι απαραίτητοι παράμετροι και δείκτες αναγκαίοι για την πιστοποίηση.
Για τις μελέτες που θα χρειαζόταν (κανείς δεν γνώριζε ποιες μελέτες απαιτούνταν διότι, στην Ελλάδα δεν είχε γίνει καμία πιστοποίηση στα νωπά κρέατα και στα κρεατοσκευάσματα ως ΠΟΠ).
Για την πιστοποίηση, συγκρότησα ειδικές επιστημονικές ομάδες, με επιστήμονες υψηλών προδιαγραφών και ποικιλία ειδικοτήτων και συγκεκριμένα από: Καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ερευνητές, Δασολόγους, Γεωπόνους, Κτηνιάτρους, Χημικούς, Οικονομολόγους, Αρχαιολόγους, Ιστορικούς, Δημοσιογράφους, Φιλολόγους, Τεχνολόγους Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής και Φοιτητές.
Για την πιστοποίηση των νωπών κρεάτων αμνοεριφίων Περιοχής Ελασσόνας ως Π.Ο.Π., συντάχθηκαν 14 μελέτες (από 7 ανά είδος κρέατος) σε ερευνητικό επίπεδο.
Οι 14 μελέτες δεν ήταν απλές περιγραφικές, αλλά ήταν καθαρά ερευνητικές και υλοποιηθήκαν από ερευνητικά Ινστιτούτα και εργαστήρια της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος για τη σύνταξη των μελετών και τη διεκδίκηση των ΠΟΠ (Αρνάκι και Κατσικάκι) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαι υπερήφανος εγώ και οι συνεργάτες μου διότι, τελικά πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό επιστημονικό έργο υψηλού επιστημονικού και ερευνητικού κύρους. Αυτό τεκμηριώνεται από τα θετικά και επαινετικά σχόλια των Ελληνικών Κρατικών Αρχών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρόμοιο έργο χωρίς δόση αλαζονείας δεν υπήρξε ,αλλά και κανένας Κρατικός ή ιδιωτικός φορέας (Περιφέρεια, πρώην Νομαρχία και Δήμος), δεν μπορεί να συντάξει αυτές τις μελέτες οι οποίες έγιναν για το Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας διότι, δεν έχουν τα οργανωμένα και εξειδικευμένα εργαστήρια αλλά και το ειδικό προσωπικό και την πληθώρα επιστημόνων.
Οι Καθαρά επιστημονικοί φορείς οι οποίοι πραγματοποίησαν το ερευνητικό μέρος ήταν:
1) Τα Τμήματα του Τ.Ε.Ι Λάρισας: Ζωικής Παραγωγής, Δασοπονίας, Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων.
2) Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και
3) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
4) Το ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας και
5) ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης
Τα πάντα έγιναν με επιστημονική και ερευνητική τεκμηρίωση και όχι μία απλή περιγραφή, για αυτό το λόγο τόνισα και παραπάνω ότι οι μελέτες μας δεν μπορούν να γίνουν από ένα απλό υπηρεσιακό Κρατικό φορέα ή ιδιωτικό γραφείο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από μελέτη και έλεγχο (2 ετών περίπου) από τα αντίστοιχα όργανα της αποφάσισε τα εξής:
* Στις 12 Νοεμβρίου 2010 δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Οfficial journal C307, 12.11.2010), την έγκριση πιστοποίησης κρεάτων αρνιών γάλακτος Περιοχής Ελασσόνας ως Π.Ο.Π. και
* Στις 27 Νοεμβρίου 2010, δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (official journal C322, 27.11.2010), την έγκριση πιστοποίησης κρεάτων Κατσικιών γάλακτος Περιοχής Ελασσόνας ως Π.Ο.Π.
* Ήδη ολοκληρώθηκε και ο χρόνος των ενστάσεων και δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (official journal L195, 27.07.2011), την έγκριση καταχώρισης ονομασίας στο μητρώο των προστατευομένων ονομασιών προέλευσης και των προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων (Αρνάκι Ελασσόνας –Arnaki Elassonas ΠΟΠ).
Aναμένουμε σύντομα, τη δημοσίευση της οριστικής κατοχύρωσης και για το Κατσικάκι ΠΟΠ Ελασσόνας.
Η Νομαρχία Λάρισας αλλά ούτε άλλος κρατικός φορέας, για να είμαστε ακριβείς στην πληροφορία δεν ενεπλάκησαν στην πιστοποίηση των κρεάτων Αρνιών και Κατσικιών Ελασσόνας ως Π.Ο.Π.
Αν η κ. αντιπεριφερειάρχης και ο κ. διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Λάρισας κ. Καλφούντζος Παναγιώτης, θέλουν να παρουσιάσουν θετικό έργο στις υπηρεσίες τους, ας επιλέξουν κάποια προϊόντα (ζωικής ή φυτικής) της Περιοχής των και ας ασχοληθούν να τα πιστοποιήσουν οι ίδιοι με τις υπηρεσίες των και όχι την πολυετή αγώνα κάποιων άλλων να προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν οι ίδιοι.
Όσον αφορά στην αμοιβή των μελετητών (πολύ κουτσομπολιό γίνεται), παρότι εγκρίθηκαν τα χρήματα το 2010, λόγου τεχνικών προβλημάτων δεν πληρώθηκαν μέχρι σήμερα (αυτά μπορώ να πω επίσημα), είναι γνωστό το θέμα στην Περιφέρεια και στην ΕΑΣ Ελασσόνας τι ακριβώς συνέβη».
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ο επιστημονικός υπεύθυνος για την σύνταξη των μελετών και την διεκδίκηση του Ποπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δρ. Παναγιώτης Γούλας, κτηνίατρος DVM, M.Sc., Μ.Sc., PhD, τακτικός καθηγητής του Τ.Ε.Ι Λάρισας
E-Mail: goulasp@lar.forthnet.gr
goulas@teilar.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass