Περί Βλάχων...

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2011 2:36 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:25
Κυρία Διευθύντρια,
Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να εκφράσω ορισμένες σκέψεις, αλλά και να θέσω μερικές μου απορίες.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας σας στις 6/7/2011, σελ. 1 και 10, αναφέρεται ότι βουλευτές της Ν.Δ. κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι χαρακτήρισαν Βλάχικα και Ποντιακά ως ‘‘ξένες γλώσσες’’ και ότι όσοι τα γνωρίζουν θα παίρνουν μόρια για να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις. Ο αρμόδιος υφυπουργός, στη συνέχεια, απάντησε ότι έγινε λάθος. Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο ανεύθυνοι και με άγνοια άνθρωποι στο γραφείο του πρωθυπουργού!
Επιπλέον, σε δημοσίευμα στις 8/7/2011, του συντάκτη σας Γ. Ρούστα, αναφέρεται ότι: «Αντιδράσεις Βλάχων - Ποντίων για τη διαδικτυακή γκάφα, ελληνικές, βλάχικη και ποντιακή διάλεκτοι - και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων πάλι στην εφημερίδα σας «Ελευθερία» στις 14-7-2011, ότι «Συστήνεται Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία... ενός μόνιμου πρωτοβάθμιου θεσμικού φορέα με έδρα την Ελλάδα (!). Και αναρωτιέται ένας απλός νους: Τι είδους οικονομικά και πολιτιστικά συμφέροντα εξυπηρετούνται σε βάρος των υπόλοιπων Ελλήνων πατριωτών από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι Βλαχόφωνοι Έλληνες, λόγω της μακράς ρωμαϊκής κατοχής, είναι εκλατινισθέντες Έλληνες γηγενείς και γι’ αυτό η σύσταση οποιασδήποτε Βλάχικης Αμφικτιονίας περιττεύει.
Είναι λυπηρό ότι σε χωριό της Βέροιας, όπου κατοικούν Βλαχόφωνοι Έλληνες, τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, στον οποίο «μαθαίνουν» 2 με 3 φορές την εβδομάδα τα βλάχικα ενισχύεται οικονομικά.
Το γνωρίζουν αυτό οι υπεύθυνοι της ΠΟΠΣB; Από ποιον κατευθύνονται τέτοιου είδους ενέργειες; Ποια θα είναι η θέση της ΠΟΠΣΒ αν στο μέλλον ορισμένοι Βλαχόφωνοι, επηρεασμένοι από τέτοιου είδους κινήσεις και προπάντων από την ημιμάθεια (!) σε τέτοια «λεπτά» θέματα σχετικά με την Ιστορία μας απαιτήσουν να ανοίξουν βλαχόφωνα σχολεία; Γι’ αυτό προβάλλει άμεση η ανάγκη να διαλυθεί η ΠΟΠΣΒ και να μείνει περισσότερος χώρος για δράση και προσφορά των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, που μοναδικό σκοπό έχουν την προώθηση των ελληνικών ηθών και εθίμων!
Σαμαρίνα
Με εκτίμηση
Χαρίλαος Δ. Γεράσης
Υ.Γ.: Αναμφίβολα, στην ανακοίνωση από την ΠΟΠΣΒ ίδρυσης Βλάχικης Αμφικτιονίας θα «έτριζαν» τα κόκαλα του Μετσοβίτη ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, που εκτός των άλλων μεγάλη ήταν η προσφορά του για την αγορά του θωρηκτού «Αβέρωφ» (καύχημα του Ελληνικού Ναυτικού στους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και στους μετέπειτα αγώνες του έθνους).
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass