Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ

«Νταχάου» λιτότητας για πάντα!

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2011 20:08 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:28
Αποκαρδιωτικά για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ε.Ε. ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης την Τρίτη στο Παρίσι του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Αντί για την έκδοση ευρωομολόγου που προσδοκούσε με λαχτάρα η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, οι δύο ηγέτες εξήγγειλαν την εγκαθίδρυση ενός... «δημοσιονομικού Νταχάου» λιτότητας για όλους τους λαούς της Ευρώπης και μάλιστα για... πάντα (!), απαιτώντας να εγγραφεί στα συντάγματα όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε. μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι ότι απαγορεύεται ο προϋπολογισμός τους να μην είναι ισοσκελισμένος!
Στον μη ενημερωμένο πολίτη αυτό ακούγεται λογικό γιατί νομίζει πως μια τέτοια συνταγματική πρόβλεψη θα οδηγήσει σε περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Στην πράξη όμως αυτό σημαίνει ότι θα κλείνουν σχολεία, θα κλείνουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία, θα καταργείται όλο και περισσότερο η δωρεάν (για τους πολίτες, όχι φυσικά για τα ασφαλιστικά ταμεία) νοσοκομειακή περίθαλψη και η δωρεάν παιδεία, θα περικόπτονται τα κοινωνικά επιδόματα, θα μειώνονται οι συντάξεις, θα περιορίζονται διαρκώς οι αγροτικές επιδοτήσεις και όσες διευκολύνσεις έχουν απομείνει και πάει λέγοντας...
Σε κόλαση διαρκώς μεγαλύτερης λιτότητας χωρίς καμιά προοπτική εξόδου, χωρίς τέλος, θα μετατραπεί η ζωή όλων των ευρωπαϊκών λαών και φυσικά χειρότερη θα είναι η ζωή των πολιτών των πιο αδύναμων χωρών από οικονομική άποψη, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.λπ.
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΡΑΪΧ ΧΩΡΕΣ
Η αλήθεια είναι πως ακούγεται γελοίο μια χώρα σαν τη Γαλλία να απαιτεί τη συνταγματική απαγόρευση των ελλειμμάτων, με δεδομένο ότι από το... 1790, πριν από σαράντα χρόνια και μέχρι σήμερα συνεχώς ουδέποτε υπήρξε χρονιά που η Γαλλία να μην παρουσίασε έλλειμμα κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της! Από πού κι ως πού λοιπόν ο Νικολά Σαρκοζί αντλεί το δικαίωμα να κουνάει το δάκτυλο στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να θέλει να τους επιβάλει συνταγματική απαγόρευση ελλειμμάτων; Πρόκειται περί απίθανου πολιτικού θράσους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ήταν πάντως απολύτως κατηγορηματική στην απαίτησή της για τη συνταγματική κατοχύρωση των μηδενικών ελλειμμάτων. «Ο κανόνας αυτός οφείλει να είναι εθνικά υποχρεωτικός, ακόμη και αν συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό ενός κράτους», τόνισε με έμφαση στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Σαρκοζί.
Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε σε όλη την Ευρώπη η απαίτηση για συνταγματική κατοχύρωση των μηδενικών ελλειμμάτων. Σε πολιτικό επίπεδο πρωτοστάτησε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση της Γαλλίας, ενώ σε κρατικό επίπεδο η έκπληξη ήρθε από δύο χώρες που συνήθως συμπεριφέρονταν σαν τυφλά όργανα του γερμανικού Ράιχ - την Αυστρία και τη Φινλανδία!
Οι κυβερνήσεις και των δύο αυτών χωρών ήταν οι πρώτες που διακήρυξαν δημοσίως την αντίθεσή τους στην απαιτούμενη αναθεώρηση των συνταγμάτων τους, ώστε να συμπεριλάβουν την απαγόρευση των ελλειμμάτων.
Στην Ελλάδα, ευτυχώς η Ν.Δ. φαίνεται ότι εξακολουθεί να τάσσεται κατά της συνταγματικής κατοχύρωσης της απαγόρευσης ελλειμμάτων, οπότε το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να περάσει αυτό το ολέθριο μέτρο που θα κατοχύρωνε για πάντα τη λιτότητα για τον ελληνικό λαό.
Η βέβαιη πλέον ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές, εξαιτίας της απίστευτα αντιλαϊκής πολιτικής του, θα μειώσει τουλάχιστον προσωρινά τον κίνδυνο μιας τέτοιας συνταγματικής εκτροπής.
ΕΞΕΛΙΠΕ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ
Θάφτηκαν οριστικά και αμετάκλητα οι ελπίδες της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι θα «ξελάσπωνε» κάπως από τον βρόχο του δημόσιου χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων. Η αρνητική στάση όμως της Γερμανίδας καγκελαρίου στο θέμα αυτό παρέμεινε άκαμπτη: «Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα θα μας βοηθούσαν στην επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζουμε τώρα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποχρέωσε και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να εναρμονιστεί με τις θέσεις της και μάλιστα να αναλάβει αυτός να εξηγήσει γιατί δεν θα προωθηθεί το σχέδιο, αν προηγουμένως δεν υποταχθεί οικειοθελώς όλη η Ευρώπη στη Γερμανία και δεν εκχωρήσουν όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. την ολοκληρωτική άσκηση της οικονομικής πολιτικής τους στο Βερολίνο.
«Αυτό το μέτρο (σ.σ. η έκδοση ευρωομολόγων) θα συνίστατο στην εγγύηση με αξιολόγηση ΑΑΑ του χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή να εγγυηθούμε το σύνολο του χρέους χωρίς να έχουμε την κυριαρχία των εξόδων και της δημιουργίας χρέους», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί. «Ίσως κάποια μέρα θα μπορέσει κάποιος να φανταστεί την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά στο τέλος μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης», πρόσθεσε.
«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», δηλαδή, που λέει και ο λαός μας... «Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψαν τα ευρωομόλογα και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας», έγραψε χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν».
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Σφοδρότατα επικριτικοί κατά των αποτελεσμάτων της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί ήταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Νέα σύνοδο κορυφής ανικανότητας απέναντι στην ιστορική κρίση που διέρχεται η ευρωζώνη» χαρακτήρισε τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί με ανακοίνωσή του το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, προσθέτοντας ότι «ο Σαρκοζί ευθυγραμμίζει τη Γαλλία με τους Γερμανούς συντηρητικούς εναντίον της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
«Ανίκανοι να προτείνουν μια φιλόδοξη κοινή απάντηση εναντίον της κερδοσκοπίας και της ύφεσης, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί συντηρητικοί δεν ξέρουν να συντονίζουν παρά μόνο τη λιτότητα που επιβάλλουν στους λαούς της Ευρώπης» τονίζουν οι Γάλλοι σοσιαλιστές στο ανακοινωθέν τους και υπογραμμίζουν ότι «το δήθεν σύμφωνο ανταγωνιστικότητας Σαρκοζί - Μέρκελ δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένα σύμφωνο λιτότητας».
«Ήττα της Γαλλίας και της Ε.Ε. συνολικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνάντησης και ο επικρατέστερος μέχρι στιγμής υποψήφιος των Γάλλων σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου Φρανσουά Ολάντ.
«Κατά κανένα τρόπο δεν αποτελούν λύση της κρίσης αυτά που αποφασίστηκαν. Απλώς η καγκελάριος δεν είπε την αλήθεια», δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ.
Απαξιωτικός ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων της Γερμανίας Γίργκεν Τρίτιν. «Αυτό που προτάθηκε δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Απλώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι από καιρό σε καιρό θα υποβάλει περισσότερες επιθέσεις στην κυρία Μέρκελ και στον κύριο Σαρκοζί», δήλωσε.
«Μέρκελ και Σαρκοζί γράφουν συνταγές για καλοκαιρινή γρίπη, ενώ το ευρώ πάσχει από πνευμονική λοίμωξη!», τόνισε και η αρχηγός του γερμανικού κόμματος Αριστερά, Γκεζίνε Λετς.
ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΤΕΛΟΡ ΜΕ ΤΗ «ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Μια εμβληματική φιγούρα από το παρελθόν της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει στη συζήτηση που μαίνεται για το μέλλον της Ευρώπης, με συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό περιοδικό «Λ’ Εξπρές».
«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού!», δήλωσε χωρίς περιστροφές, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης.
Δεν δίστασε μάλιστα να επιρρίψει ευθέως την κύρια πολιτική ευθύνη για την κατάσταση αυτή στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Σήμερα το ευρωπαϊκό όραμα της ολοκλήρωσης που συμμερίζονταν Γερμανοί ηγέτες, όπως ο Αντενάουερ, ο Σμιτ ή ο Κολ απουσιάζει από την αντίληψη της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φάνηκε να διστάζει καθώς επηρεάζεται εξαιρετικά από την παραμικρή στροφή της γερμανικής κοινής γνώμης», διαπίστωσε.
«Η πρόταση θεσμοθέτησης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών δεν έχει νόημα» ξεκαθάρισε ορθά - κοφτά, εξεγειρόμενος κατά της προσπάθειας του Βερολίνου να «γερμανοποιήσει» την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συμπεριφορά όλων των λαών που κατοικούν στις χώρες της Ε.Ε.
«Κάθε κράτος έχει τα δικά του δυνατά και αδύναμα σημεία και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το γερμανικό μοντέλο σε όλα τα κράτη - μέλη. Δεν είναι ρεαλιστικό. Η λύση έγκειται στη συνεργασία», υποστηρίζει.
Ο Ζακ Ντελόρ πρότεινε μια θεωρητικά δυνατή λύση στο πρόβλημα του χρέους των χωρών της Ε.Ε. μέσα στο πλαίσιο του συστήματος: «Να προχωρήσουμε σε μερική και προσωρινή αμοιβαιότητα των χρεών μέσω, για παράδειγμα, της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου απόσβεσης, το οποίο θα ήταν σε θέση να εξυπηρετεί και να στηρίζει όλα τα κράτη - μέλη και πρωτίστως όσα πλήττονται σοβαρά από την κρίση», υποστήριξε.
Πρόκειται όμως για πρόταση που ίσως γινόταν αποδεκτή την εποχή του Ντελόρ, προ εικοσαετίας, η οποία όμως σήμερα βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την κυρίαρχη γερμανική αντίληψη, άρα αποκλείεται να υιοθετηθεί, αν δεν προηγηθεί ο πλήρης εξανδραποδισμός και υποταγή όλων των ευρωπαϊκών κρατών στην ηγεμονία του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας.
ΘΑ... ΔΑΝΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΝΛΑΝΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ!
Στο πλαίσιο αυτού του απερίγραπτου ευρωπαϊκού «τσίρκου» και της άμεσης προοπτικής του «δημοσιονομικού Νταχάου» της Ε.Ε., η απερίγραπτη πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου να χειριστεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους καθίσταται όλο και πιο αναποτελεσματική.
Απίστευτη γελοιότητα συνιστά το εξωφρενικό «εύρημα» της Αθήνας να καταθέσει ως εγγύηση σε λογαριασμό της κυβέρνησης της Φινλανδίας κάπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, ως προϋπόθεση ώστε στη συνέχεια η Φινλανδία να... δανείσει την Ελλάδα ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο πλαίσιο του νέου δανείου!!! Θα τους δώσουμε ένα δισεκατομμύριο για να μας το... δανείσουν!!!
Ούτε όταν παίζουν τα παιδιά δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπάθησε να αποφύγει τον πλήρη εξευτελισμό να δώσει στους Φινλανδούς ως εγγύηση δημόσια γη (π.χ. κάποιο νησί!), όπως απαιτούσε ανυποχώρητα το Ελσίνκι για να μας δανείσει και νόμισε ότι θα μπορούσε να τη γλιτώσει, δίνοντας ως εγγύηση μετρητά, τα οποία όμως δεν έχει και τα οποία θα έπαιρνε για να τα δώσει στους Φινλανδούς από τα δανεικά που θα της έδιναν οι άλλες χώρες, οι οποίες όμως δικαίως αγανάκτησαν με τη σειρά τους.
 Έξω φρενών η αυστριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι αν ισχύσει αυτή η συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εγγύησης ισόποσης με το δάνειο, τότε θα ζητήσει και η Αυστρία εγγύηση ίση με το δικό της μερτικό στο δάνειο, τινάζοντας έτσι ουσιαστικά στον αέρα το δεύτερο δάνειο που υποτίθεται ότι συμφώνησαν οι χώρες της ευρωζώνης να χορηγήσουν στην κυβέρνηση Παπανδρέου σε αντάλλαγμα ουσιαστικά για την προώθηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με τα εφιαλτικά μέτρα λιτότητας.
Ο διασυρμός της Ελλάδας επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ομολογουμένως δεν έχει όρια, δυστυχώς. Τίποτα δεν άφησε όρθιο...
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass