Φοροδιαφυγή – φοροκλοπή και άλλα τινά...

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2011 1:58 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:35
Καθώς η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011 βαίνει στο τέλος τους και κάνοντας συγχρόνως έναν πρόχειρο απολογισμό, διαπιστώνουμε ότι η καθιέρωση της συλλογής συλλήβδην των πάσης φύσεως αποδείξεων, από τους φορολογουμένους, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, δυστυχώς έφερε το εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Απ’ όλη αυτή τη διαδικασία η οποία απ’ ό,τι φάνηκε στην πράξη, δεν είχε καλά σχεδιασθεί και μελετηθεί, με αποτέλεσμα εφέτος, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, να επιστραφεί στους φορολογουμένους πολύ μεγαλύτερος φόρος, κοντά στα 800 εκατ. ευρώ και τούτο γιατί όλες γενικά οι αποδείξεις είχαν ακριβώς την ίδια βαρύτητα και βάρος και εδώ έγκειται το μεγάλο λάθος.
Για το οικονομικό έτος 2012 αλλάζει ο τρόπος αλλαγής των αποδείξεων και καθιερώνεται ότι πλέον όλοι, οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, καλούνται για να υπαχθούν στην ανάλογη φορολογική κλίμακα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν συνολικό ποσόν αποδείξεων ίσον με το 25% του καθαρού φορολογητέου ποσού. Π.χ. καθαρό φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ Χ 05% = 7.800 ευρώ συνολικό ποσό αποδείξεων, χωρίς όμως να δίδεται κάποια ξεχωριστή βαρύτητα στο είδος και το περιεχόμενο αυτών και κανένα μπόνους, για πέραν του ποσού αυτού, στους φορολογουμένους, όπως ίσχυσε για το τρέχον έτος.
Πριν προχωρήσω σε ορισμένες προτάσεις μου, ως προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, ας δούμε μαζί φίλε αναγνώστη, τα φορολογικά έσοδα, ως ποσοστού του ΑΕΠ στην Ελλάδα και Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία της Ε.Ε., το ποσοστό αυτό, μειώθηκε στο 31% του ΑΕΠ το 2007, από 54,6% του 2000, αυξάνοντας περαιτέρω την απόσταση από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, που ανέρχεται στο 40,4% και ιδιαιτέρως από τα ποσοστά της Ιταλίας (43,3%), της Γαλλίας (13,3%) της Γερμανίας (39,5%), της Ισπανίας (37,1% το 2007, από 33,9% του 2000) της Δανίας (18,7%), της Σουηδίας (48,3%), της Αυστρίας (42,1%) και της Ε.Ε. των 27 (39,8%). Στοιχεία της ALPHA BANK του 2009.
Από την πρόχειρο αυτή ανάλυση των παρατιθέμενων αυτών στοιχείων, προκύπτει αβίαστα πιστεύω, το συμπέρασμα ότι η χώρα μας, είναι πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή και στη φοροκλοπή, ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. και αυτή η διάκριση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί άλλο και τη νύφη να πληρώνουν στο τέλος, τα μόνιμα υποζύγια που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και οι κυβερνώντες, να είναι ακόμα ανίκανοι και τελείως άχρηστοι προκειμένου όχι να πατάξουν αυτό το εθνικό σπορ των Νεοελλήνων, που ακούει ακόμα στο όνομα φοροδιαφυγή – φοροκλοπή αλλά τουλάχιστον να περιορίσουν από το 50%, που είναι σήμερα, ας πούμε σε πρώτη δόση στο 40%. Η φοροδιαφυγή σήμερα στην Ελλάδα, εκτιμάται περίπου στα 22 δισ. ευρώ και η φοροκλοπή (ΦΠΑ) στα 5 δισ. ευρώ, ποσά αρκετά ικανά και σεβαστά και εφόσον μπορούν και εισπραχθούν έστω και τα μισά απ’ αυτά θα μας απαλλάξουν αμέσως, κύριε Πρωθυπουργέ, από τις δαγκάνες και την μέγγενη της «Τρόικας». Ιδού πεδίον λαμπρόν δόξας κύριε υπουργέ των Οικονομικών.
Τώρα ως προς τη συλλογή των πάσης φύσεως αποδείξεων, από τους φορολογουμένους το υπουργείο των Οικονομικών και το επιτελείο του, θα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος, ως προς το αντικείμενο αυτό, στην ομάδα εκείνη, που μονίμως φοροδιαφεύγει και αυτή δεν είναι άλλη από τους αυτοαπασχολούμενους. Συνεπώς για να γίνει δυνατή η σύλληψη της φορολογητέας ύλης αυτών, θα πρέπει οι αποδείξεις απ’ αυτούς (αυτοπασχολούμενους), να έχουν διαφορετική βαρύτητα και βάρος από τις λοιπές, για παράδειγμα των Σούπερ Μάρκετ και εκείνων των καταστημάτων και αλυσίδων κ.λπ. που σπανίως δεν εκδίδουν αποδείξεις. Επομένως θα πρέπει το υπουργείο των Οικονομικών, να ξεχωρίσει τις κατηγορίες εκείνες, που μονίμως φοροδιαφεύγουν και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποδείξεις αυτές, να προσμετρώνται ξεχωριστά και επ’ αυτών, ο φορολογούμενος, θα μπορεί να του γίνεται ανάλογη έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημά του, το 2% ή και περισσότερο. Έτσι πιστεύω και με τη χορήγηση κινήτρων, θα υπάρξει ενδιαφέρον, για τη συλλογή αυτού του είδους των αποδείξεων, απ’ όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους. Επίσης να επανεξετασθεί όπως οι φορολογούμενοι, να προσκομίζουν αποδείξεις και πέραν του πλαφόν, που ορίζει η κλίμακα στην οποία υπάγεται μέχρι 15.000 μεμονωμένα και 30.000 ευρώ για το ζευγάρι και επί της διαφοράς αυτού, θα του εκπίπτει ανάλογος φόρος, ίσον με το 5%. Π.χ. εισόδημα 30.000 ευρώ. Απαιτούμενες αποδείξεις 7.500 ευρώ. Συνολικά αποδείξεις 15.000 – 7.500 = 7.500 ευρώ Χ 5% = 375 ευρώ όφελος υπέρ του φορολογουμένου και άλλο τόσο και ίσως περισσότερο, υπέρ του Δημοσίου.
Οι αποδείξεις πιστεύω είναι το δυνατό όπλο, το ατού θα έλεγα, που έχει στα χέρια του το υπουργείο των Οικονομικών, το οποίο σε συνδυασμό, με τον εκσυγχρονισμό και τον περιορισμό με συγχώνευση των ΔΟΥ από 250, που είναι σήμερα σε ένα λογικό αριθμό 60 – 80, με πλήρη διαχωρισμό των φοροελεγκτικών αρχών, από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες και πλήρη μηχανοργάνωση και ηλεκτρονική διασταύρωση του όλου εισοδήματος, με την ενθάρρυνση των φορολογουμένων να συγκεντρώνουν αποδείξεις απ’ όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές τους. Βεβαίως με παροχή κινήτρων, θα καθιερωθεί πιστεύω σιγά – σιγά και στη χώρα μας, φορολογική συνείδηση και θα δημιουργηθεί συγχρόνως, ένα δυναμικό διαρκές κίνημα πολιτών, που θα απαιτεί πλέον την έκδοση αποδείξεων και θα υποχρεώσουν έτσι τον κάθε κατεργάρη, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος.
Πρέπει ο κάθε πολίτης να γίνει ενεργός και να βοηθήσει έτσι, με τον τρόπο του και τη συμπεριφορά του, στην πάταξη αυτής της πέρα για πέρα αντικοινωνικής συμπεριφοράς όλων των επιτηδείων, που ζουν εις βάρος των κορόιδων και του κοινωνικού συνόλου.
Σημείωση: Εάν δεν παταχθεί η παραοικονομία, που είναι στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 70 δισ. ευρώ και ένεκα ταύτης η φοροδιαφυγή, που εκτιμάται στα 29 δισ. ευρώ και η φοροκλοπή (ΦΠΑ) 5 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση και με κανέναν άλλο τρόπο, να επανεκκινήσει και να ανατάξει η οικονομία μας. Απεναντίας συνεχώς θα βουλιάζει και θα παραμένει, σε μόνιμο και διαρκή ύφεση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass