Πολιτική

Διαβατήριο ανεργίας

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2011 23:53 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:37
Πανικόβλητη η κυβέρνηση, μετά την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της και υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, καταφεύγει σε απολύσεις στο δημόσιο. Φοβούμενη, όμως, τη δικαιολογημένη κατακραυγή του κόσμου, πονηρά σκεπτόμενη, βάπτισε ως «εργασιακή εφεδρεία» τη διαδικασία των απολύσεων. Και στη συνέχεια χρέωσε αυθαίρετα την έμπνευση στη ΝΔ, γιατί πρώτη μίλησε για την «εργασιακή εφεδρεία», προκειμένου, όμως, να αποφευχθούν οι απολύσεις. Ο στόχος προφανής: η παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Επιτέλους, όμως, ας τελειώνουμε με τα ψεύδη. Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά έχει τόση σχέση με εκείνη που προωθεί η κυβέρνηση όση σχέση έχει ο... φάντης με το ρετσινόλαδο. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές.
Η πρόταση της ΝΔ επιδιώκει ένα δίκτυ κοινωνικής ασφάλειας για τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στην «εργασιακή εφεδρεία», μόνο με το βασικό τους μισθό χωρίς επιδόματα και προσαυξήσεις, μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης στην οικονομία που θα οδηγήσουν σε αύξηση της προσφοράς θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα προτείνει:
* Όσοι είναι άνω των 50 ετών, «εφεδρεία» με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός κι αν ο εργαζόμενος βρει δουλειά αλλού.
* Όσοι είναι από 40-50, δύο τριετίες και
* Όσοι είναι από 30-40, μια τριετία.
Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια «εφεδρείας» ισχύουν εφόσον στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας που μπορούν να διεκδικήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.
Με αυτό τον τρόπο η πολιτεία θα έχει λιγότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος απ’ ό,τι αν προχωρήσει σε απολύσεις. Ο εργαζόμενος δεν ρίχνεται στον καιάδα της ανεργίας. Δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις και επιδόματα ανεργίας. Τα ταμεία δεν χάνουν ασφαλιστικές εισφορές, δεν μειώνεται η κατανάλωση άρα και τα έσοδα από το ΦΠΑ. Επιπλέον, μειώνεται το λειτουργικό κόστος του δημοσίου (ρεύμα, τηλέφωνο θέρμανση, αναλώσιμη ύλη).
Η «εργασιακή εφεδρεία» του ΠΑΣΟΚ έχει το αντίστροφο περιεχόμενο. Η διάρκεια για όλους θα είναι ένα έτος. Και μετά απόλυση. Πετά δηλαδή τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στο δρόμο. Τους δίνει, δηλαδή, διαβατήριο ανεργίας σε μια εποχή που τα ποσοστά της είναι στο 20% και τα λουκέτα πέφτουν βροχή στην αγορά. Οι πολίτες ας συγκρίνουν και ας κρίνουν.
 
* Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., βουλευτής Λαρίσης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass