Η γραμμή Σαμαρά, οι ενιστάμενοι και ο «πόλεμος» με Ντόρα και Καρατζαφέρη

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2011 22:03 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:41
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
 Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά ουδεμία ιδεολογική σχέση φαίνεται πως επιθυμεί να έχει με τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, η δε μετατόπισή της προς την καθαρόαιμη δεξιά είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, όπως εμφανής είναι και η απομάκρυνσή της από το (όπως λένε στη Λεωφόρο Συγγρού) «απολιτικό ιδεολόγημα» περί μεσαίου χώρου, απομάκρυνση που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο την (υπόγεια προς το παρόν) σύγκρουση μεταξύ των «σαμαρικών» και των (νέο)φιλελευθέρων στο κόμμα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, άνθρωπος επίμονος και με καλβινιστική πίστη στις ιδέες και στις απόψεις του, φέρεται αποφασισμένος «να το τραβήξει μέχρι τέλους» και, φυσικά, να μην ανεχθεί διαφοροποιήσεις από την κεντρική του πολιτική γραμμή, η οποία συνοψίζεται στην εφ’ όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση με την (καταρρέουσα) κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου, στο αίτημα για εκλογές (με στόχο την αυτοδυναμία και αν αυτή δεν προκύψει, τότε, όπως λέει, θα υπάρξει κι άλλη εκλογική αναμέτρηση) και στη (μη αποδεικνυόμενη – το αντίθετο θα έλεγε κανείς) προσδοκία την οποία (με λαϊκιστικό τρόπο καλλιεργεί) περί επαναδιαπραγματεύσεως του Μνημονίου με τους δανειστές της χώρας.
Προς το παρόν ο αρχηγός της ΝΔ αρνείται όλες τις εκκλήσεις – υποδείξεις (από το εσωτερικό και το εξωτερικό) να συμμετάσχει σ’ ένα συναινετικό σχήμα στην Ελλάδα, αν και είναι γνωστό πως, επί της ουσίας, έχει συμφωνήσει στα περισσότερα από τα μέτρα που έχει λάβει (καθ’ υπόδειξη της Τρόικας) η κυβέρνηση και τα οποία περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ή τους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ έχει καταστεί σαφές πως αν κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την κυβερνητική διαχείριση θα εφαρμόσει όλα όσα βάρβαρα και επώδυνα έχουν περάσει και ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη (εμφάνιση την οποία θέλει να κεφαλαιοποιήσει) αποσαφήνισε το (νέο) ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, βρίσκεται μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, χωρίς (φυσικά) αυτοδυναμία (αν και διαβεβαιώνει πως θα την κατακτήσει) ενώ πέραν των όσων, εντός του κόμματος, έχουν σοβαρές ενστάσεις για τις θέσεις και τις αποφάσεις του, βρίσκεται σε «πόλεμο» με τους έτερους ενοίκους της λεγομένης Κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, δηλαδή την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, οι οποίοι απειλούνται από την πολιτική του ηγεμονία στον Κεντροδεξιό χώρο και δεξιότερα.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Όμως, τη σκληρή γραμμή Σαμαρά έναντι της κυβερνήσεως, δεν φαίνεται να την αποδέχονται όλα τα στελέχη του (την ίδια δε στιγμή, πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι θα είναι δύσκολο για τον αρχηγό της ΝΔ να κυβερνήσει, αν κερδίσει τις εκλογές, καθώς ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα υλοποιηθεί η θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ δεν διαθέτει την «ομάδα» εκείνη η οποία (υποτίθεται πως) θα κληθεί να αναλάβει τα της κυβερνητικής διαχειρίσεως) όπως δεν αποδέχονται και την προσπάθειά του να καλλιεργήσει προσδοκίες στην κοινωνία και τους πολίτες.
Άλλωστε, ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε προσφάτως (και αυτό εμπεριέχει μια σοβαρή αντίφαση) πως θα έχει διευθετήσει τα οικονομικά ζητήματα της χώρας όχι σε 18 μήνες, όπως αρχικώς είχε υποσχεθεί, αλλά σε τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ στελέχη του, με αφορμή το «νεοδημοκρατικής εμπνεύσεως» μέτρο περί εργασιακής εφεδρείας, αφήνουν να εννοηθεί ότι η πόρτα της επαναπροσλήψεως όσων απολυθούν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα παραμείνει, από τη ΝΔ, ανοικτή.
Τα πράγματα δεν είναι απλά για την ηγεσία της ΝΔ, καθώς, σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα, αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ομαδοποιημένοι) ανήκοντες στο λεγόμενο φιλελεύθερο στρατόπεδο, προτάσσουν μετ’ επιτάσεως το αίτημα για εθνική συνεννόηση, προτού να είναι πολύ αργά, ορισμένοι, εξ αυτών, διαφωνούν µε το αίτημα για πρόωρες εκλογές και φυσικά αντιμετωπίζουν με απόλυτο σκεπτικισμό τη θέση Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Μάλιστα στο «Βήμα» γράφτηκε ότι μικρή οµάδα «γαλάζιων» βουλευτών προσέγγισε προ ηµερών ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα και του επισήµανε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου να αναλάβει άµεσα πρωτοβουλία και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας Κ. Παπούλια τη σύγκληση του Συµβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Στο σχετικό ρεπορτάζ αναγράφεται – με βάση πληροφορία προερχομένη από «μετριοπαθή» βουλευτή του κόμματος - ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να εκδηλωθεί µια πρωτοβουλία, που θα προέρχεται από το εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ.
Κατά την εφημερίδα, βουλευτές της ΝΔ με διαφορετικές απόψεις από την επίσημη γραμμή, φοβούνται ακραίες, έναντί τους, αντιδράσεις από την ηγεσία του κόμματος, ενώ κεντρικό στέλεχος της Συγγρού φέρεται να είπε στο «Βήμα» ότι οι προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά υπονοµεύονται από µερίδα βουλευτών και ότι έχουν ανοίξει, στα ενδότερα του κόμματος, θέµατα, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις πολιτικές επιδιώξεις της ΝΔ.
Επίσης, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, φέρεται δηλώσας ότι «οι ξένοι δεν µας επιβάλλουν µέτρα για λόγους καλβινιστικής ηθικής και συµµόρφωσης, αλλά για λόγους δικής τους αυτοπροστασίας» και εκτιμά πως «η µεν στρατηγική της κυβέρνησης καταρρέει, ενώ η στρατηγική της ΝΔ είναι ανεφάρμοστη».
Ο αρχηγός της ΝΔ γνωρίζει καλώς την εντός του κόμματός του κατάσταση, αλλά – όπως λένε στη Συγγρού - ο Α. Σαμαράς θα επιμείνει στην άρνησή του την προοπτική κυβερνήσεως εθνικής συνεργασίας ή ενότητας (προοπτική την οποία έχουν επαναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Θ. Πάγκαλος και ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές) αλλά στο αίτημά του για εκλογές, σύμφωνα δε με σχετικά δημοσιεύματα φέρεται να έχει διαμηνύσει σε όσους «γαλάζιους» διαφωνούν ότι «όποιος παρατραβήξει το σκοινί, από εδώ και στο εξής, θα έχει συνέπειες».
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Την ίδια στιγμή το κλίμα στην Κεντροδεξιά παραμένει πολεμικό, καθώς η διαφαινομένη πολιτική ηγεμονία του Α. Σαμαρά στο χώρο, σημαίνει πως θα έχει πρόβλημα (κοινοβουλευτικής) επιβιώσεως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο δε αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης διαπιστώνει πως ο αρχηγός της ΝΔ, με την καθαρόαιμη δεξιά του μετατόπιση, θα καταλαμβάνει ζωτικό χώρο, στον οποίο το δικό του κόμμα «κάνει παιχνίδι» (εκμεταλλευόμενο το κλίμα φόβου που υπάρχει στην κοινωνία).
Μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Α. Σαμαράς από τη ΔΕΘ κατά του ΛΑΟΣ και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ο Γιώργος Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη πέρασαν στην αντεπίθεση, εξαπολύοντας μύδρους κατά του αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος δεν θέλησε να συνεχίσει την «κόντρα», περιοριζόμενος στις δηλώσεις του περί «καιροσκοπισμού» της κ. Μπακογιάννη και «λαϊκισμού» του κ. Καρατζαφέρη, με τους οποίους ο ίδιος δεν πρόκειται να συνεργαστεί.
Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγορεί τον Α. Σαμαρά για «ακροδεξιά στροφή», για «εθνικοσοσιαλιστική αντίληψη», αλλά και για «λαϊκισμό, που παρόμοιος δεν υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη», ενώ προσθέτει ότι «η σημερινή ηγεσία της ΝΔ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη λαϊκή Δεξιά: Άλλο να αγαπάς την πατρίδα σου κι άλλο να την εκμεταλλεύεσαι και να πηγαίνεις στην πατριδοκαπηλία, που διαφέρει πολύ από τον πατριωτισμό».
Υπενθυμίζεται, ότι ο Α. Σαμαράς, με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, μπορεί να είπε ορισμένα πράγματα, τα οποία ίσως να θεωρούνται αυτονόητα, αλλά έδωσε και το ιδεολογικό στίγμα της, υπό την ηγεσία του, ΝΔ: Επικαλέστηκε τη «βοήθεια του Θεού», χρησιμοποίησε αυστηρό λόγο προς όσους, εντός ή εκτός συνόρων, θεωρεί ότι επιβουλεύονται τη χώρα και την εθνική της ταυτότητα, έκανε αναφορές στην επανάσταση του 1821 και φυσικά στο «Μακεδονικό», με το οποίο - όπως υπενθύμισε - συνέδεσε την πολιτική του διαδρομή. Επέμεινε στην ανάγκη «εθνικής υπερηφάνειας», είτε αυτή αφορά στη μετανάστευση νέων (με αναφορές ακόμη και στον Στέλιο Καζαντζίδη) είτε αφορά στα σχολικά βιβλία («Η Ιστορία διδάσκεται στα παιδιά μας, χωρίς να καλλιεργεί ούτε την υπερηφάνεια για την πατρίδα, ούτε την κριτική σκέψη... σαν να διδάσκεται όχι σε Ελληνόπουλα, αλλά σε μαθητευόμενους διεθνιστές άλλων καιρών και καθεστώτων...»).
Ισχυρές ήταν κι οι αναφορές του στα εθνικά ζητήματα («η ΑΟΖ για μένα είναι ένα καινούριο όραμα για την Ελλάδα, είναι μία ελπίδα μεγάλη...») στο «Μακεδονικό» («να ξέρετε η Μακεδονία αυτή, η Μακεδονία η δική μας, η Μακεδονία η ελληνική και μόνη, είναι ευλογημένος τόπος. Και η ευλογία αυτή δεν θα πάει χαμένη») ενώ προχώρησε στην υιοθέτηση σκληρής γραμμής στα ζητήματα της λαθρομεταναστεύσεως, της αστυνομεύσεως και της αντιμετωπίσεως του θέματος των ναρκωτικών.
Αυτή η εκτιμώμενη ως δεξιά, μετατόπιση της ΝΔ, προκάλεσε αναταραχή στον ΛΑΟΣ, με το Γιώργο Καρατζαφέρη να προσπαθεί να αντεπιτεθεί, επικαλούμενος τις όποιες εσωκομματικές τριβές στη ΝΔ και ισχυρίστηκε ότι ο Α. Σαμαράς «είναι αρχηγός χωρίς κόμμα».
Προχώρησε δε και σε χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη», καθώς δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς έμεινε εκτός πολιτικής σχεδόν δέκα χρόνια, όταν απέτυχε το πείραμα της «Πολιτικής Άνοιξης». Θέλω να μου πει τι έκανε, πώς έζησε αυτά τα δέκα χρόνια. Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας άνθρωπος που ζει δέκα χρόνια χωρίς να κάνει τίποτα; Η χώρα δεν παραδίδεται σε ανθρώπους του τίποτα...».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass